Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: BMW 216d Gran Coupe

Ελλάδα 12:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: BMW 216d Gran Coupe

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: BMW 216d Gran Coupe

ΔΟΚΙΜΕΣ

Με στάνταρ αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και χαμηλή κατανάλωση, η 216d είναι μια αρχική diesel έκδοση αξίας στη γκάμα της Σειρά 2 Gran Coupe.

Advertisement
Advertisement

H Σειρά 2 Gran Coupe έχει επιτρέψει εδώ και 1 χρόνο περίπου στη BMW να μπει με αξιώσεις στην αναπτυσσόμενη κατηγορία των compact 4θυρων κουπέ. Βασισμένη πάνω στη νεότερη γενιά της Σειρά 1, αλλά με πιο ξεχωριστή σχεδίαση στο 4θυρο αμάξωμά της, η Σειρά 2 Gran Coupe ανταγωνίζεται μοντέλα όπως η Mercedes CLA και το Audi A3 Sedan.

Στη γκάμα του μικρότερου 4πορτου κουπέ της BMW, η 216d είναι και η αρχική diesel επιλογή της. Συνδυάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο και αποτελεί μια επιλογή που προσφέρει εκτός των άλλων χαμηλή κατανάλωση και ρύπους, τονίζοντας και τον καθημερινό χαρακτήρα οικονομίας του μοντέλου. Τιμολογιακά, το κόστος της 216d Gran Coupe ξεκινά από τα 34.025 ευρώ με πολύ καλό εξοπλισμό που τη βάζει ακριβώς μέσα στα δεδομένα του ανταγωνισμού.

Diesel για καθημερινή οικονομία

Advertisement
Advertisement

H BMW 216d Gran Coupe χρησιμοποιεί για την κίνησή της τον γνώριμο 3κύλινδρο 1.500άρη turbodiesel κινητήρα της εταιρείας, ο οποίος προσφέρει 116 PS ισχύος και 270 Nm ροπής. Συνδυάζεται στάνταρ με αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων (διπλού συμπλέκτη) και αυτό αν μη τι άλλο είναι ένα προτέρημα της έκδοσης, όχι τόσο λόγω της ευκολίας και άνεσης που προσφέρει στην καθημερινή οδήγηση ένα σύγχρονο αυτόματο κιβώτιο, όσο περισσότερο λόγω της πολύ καλής λειτουργίας του που βοηθά το βασικό diesel μοτέρ να προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις – με βάση πάντα τα χαρακτηριστικά του. Έτσι στην πράξη και παρά ένα πολύ μικρό «lag» χαμηλά, ο κινητήρας της 216d είναι σε θέση να κινήσει χωρίς πολλά προβλήματα το βάρους 1,5 τόνου compact 4πορτο κουπέ, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά τις απαιτήσεις του σε καύσιμο. Ειδικότερα, με βάση τις μετρήσεις κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας, σε καθημερινή χρήση εντός πόλεως η μέση κατανάλωση της BMW 216d Gran Coupe βρέθηκε στα 6,8 lt./100 km, ενώ στην εθνική το νούμερο αυτό μειώνεται αρκετά επιτρέποντας στον οδηγό να δει τιμές κάτω από τα 6,0 lt./100 km. Περισσότερη χρήση του προγράμματος Eco Pro μειώνει περαιτέρω την κατανάλωση αυτή, αφού τις τιμές αυτές τις καταγράψαμε κυρίως με χρήση του οδηγικού set-up «Normal» (Sport το 3ο διαθέσιμο πρόγραμμα).

Παραμένει σπορτίφ στο δρόμο

Advertisement

Η αρχική diesel έκδοση της BMW Σειρά 2 Gran Coupe διατηρεί στο δρόμο τα σπορτίφ οδικά και οδηγικά χαρακτηριστικά που ορίζουν και τις μεγαλύτερες εκδόσεις της που έχουμε δοκιμάσει. Βασισμένη λοιπόν πάνω στο ίδιο προσθιοκίνητο πάτωμα με αυτό της BMW Σειρά 1, η μακρύτερη σε μήκος Gran Coupe καταφέρνει να παρουσιάσει ένα άκρως ασφαλή χαρακτήρα στον τρόπο που κινείται, τόσο σε ό,τι αφορά στη σταθερότητά της στην ευθεία, όσο και στην ουδετερότητα των αντιδράσεών της στις στροφές. Η ανάρτηση έχει ρύθμιση που χαρακτηρίζεται «σφιχτή», βοηθώντας έτσι το αυτοκίνητο να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη μεταφορά βάρους στις στροφές – και να μειώσει κατά συνέπεια τις κλίσεις του αμαξώματος, όμως επιπλέον καταφέρνει να μην ενοχλεί κατά το πέρασμα από τις ανωμαλίες του οδοστρώματος στην καθημερινή κίνηση, ένα γεγονός που οφείλεται για μια ακόμη φορά στην άκρως ομοιογενή και παράλληλα, άκαμπτη πλατφόρμα της BMW. Πολύ καλό σε αίσθηση και με πλούσια πληροφόρηση είναι το τιμόνι, ενώ η επιλογή των μεγάλων τροχών (18 ιντσών) σε συνδυασμό με ελαστικά run flat στο μοντέλο της δοκιμής, επιβαρύνει μόνο ελαφρώς τα δεδομένα της κατά τα άλλα αρκετά καλής ποιότητας κύλισης.

Advertisement

Ξεχωριστή, ποιοτική και όσο χρειάζεται πρακτική

Όντας το μικρότερο σε διαστάσεις 4θυρο κουπέ στη γκάμα της BMW, η 216d Gran Coupe διατηρείται αισθητικά αρκούντως κομψή, ξεχωριστή σε σημεία της και εν τέλει, όμορφη, χωρίς να προκαλεί. Διαθέτει αμάξωμα με αυξημένο μήκος 4,526 μέτρων, το οποίο σε πρακτικότητα μεταφράζεται κυρίως στο μεγαλύτερο κατά 50 λίτρα συγκριτικά με αυτό της Σειρά 1, πορτ-μπαγκάζ των 430 λίτρων. Το τελευταίο έχει αφαιρούμενο δάπεδο και σχετικά μικρό άνοιγμα όπως στα περισσότερα μοντέλα του είδους. Στο εσωτερικό, η Σειρά 2 Gran Coupe ξεχωρίζει με τα κορυφαία ποιοτικά δεδομένα της και τη γενικότερη προσοχή στη λεπτομέρεια, η οποία εκφράζεται μέσα από την επιλογή των υλικών, το άψογο φινίρισμά τους, αλλά και την υπέρ-προσεγμένη καθολική συναρμογή του θαλάμου. Φυσικά, δεν λείπουν οι απαραίτητες πλέον ψηφιακές οθόνες για τον πίνακα οργάνων και το σύστημα πολυμέσων (αμφότερες 10,25 ιντσών) που τονίζουν και τον hi-tech χαρακτήρα της. Οι χώροι είναι αρκετά καλοί για τη μεταφορά 4 ενηλίκων, παρότι λόγω της κλίσης της οροφής έχει χαθεί ωφέλιμος «αέρας» από τα κεφάλια των πίσω επιβατών.

Advertisement

Συμπέρασμα

Η αρχική diesel επιλογή της BMW Σειρά 2 Gran Coupe μπάζει με επιτυχία τον ιδιοκτήτη της στην γενικότερη φιλοσοφία του μικρότερου 4θυρου κουπέ της BMW. Η 216d παραμένει τόσο ξεχωριστή σχεδιαστικά, άκρως ποιοτική και σπορτίφ οδηγικά όσο και οι μεγαλύτερες εκδόσεις της, προσφέροντας επιπλέον τη χαμηλότερη κατανάλωση και ρύπους στη γκάμα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA

Κινητήρας: 1.496 cc
Ισχύς: 116 PS/4.000 rpm
Ροπή: 270 Nm/1.750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10.3 sec
Τελική ταχύτητα: 200 km/h
Μεικτή εργοστασιακή κατανάλωση: από 3.8 l/100 km
Εκπομπές CO2: από 99 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 89,1 €
Βάρος: 1.505 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.526/1.800/1.420 mm
Μεταξόνιο: 2.670 mm
Χώρος αποσκευών: 430 lt
Τιμή: από 34.025 €