Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: BMW 116d M Sport Shadow Line Advanced

Ελλάδα 2:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: BMW 116d M Sport Shadow Line Advanced

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: BMW 116d M Sport Shadow Line Advanced

ΔΟΚΙΜΕΣ

Με σπορτίφ στοιχεία σε εμφάνιση, εσωτερικό και οδικά χαρακτηριστικά, η νέα έκδοση M Sport Shadow Line Advanced τονίζει τον γενικότερο δυναμισμό της πετρελαιοκίνητης BMW 116d. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Η μικρομεσαία Σειρά 1 είναι η μικρότερη επιλογή στη γκάμα της BMW. Η M Sport Shadow Line Advanced είναι μια νέα ειδική έκδοση με σπορτίφ χαρακτηριστικά, η οποία συνδυάζεται αποκλειστικά με τον diesel κινητήρα των 1.5 lt.-116 ίππων της BMW 116d, μαζί και με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Τιμολογιακά, το κόστος της έκδοσης αυτής είναι 34.690 ευρώ, παρέχοντας όφελος έως και κατά 7.900 ευρώ σε όποιον την επιλέξει, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τον αναβαθμισμένο εξοπλισμό της.

Με «Μ» αύρα εμφανισιακά…

116d M Sport Shadow test 640 (5)

Advertisement
Advertisement

Η εμφάνιση της νέας έκδοσης της BMW 116d είναι άκρως δυναμική, υιοθετώντας στοιχεία που έρχονται απευθείας από τα κορυφαία «Μ» δημιουργήματα της μάρκας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι πιο επιθετικοί προφυλακτήρες, τα πλαϊνά σπόιλερ, η πίσω αεροτομή, τα σκουρόχρωμα κρύσταλλα των φώτων, το μαύρο χρώμιο στην απόληξη της εξάτμισης, αλλά και τα επίσης μαύρα πλαίσια των παραθύρων από τη σειρά BMW Individual. Τη δική τους σπορτίφ νότα δίνουν και οι μαύρες 18άρες M ζάντες αλουμινίου που συνοδεύουν την έκδοση, ενώ το μπλε Μ χρώμα του μοντέλου της δοκιμής είναι μια επιλογή που ταιριάζει απόλυτα στο όλο σπορ αισθητικό πακέτο.

Πιο σπορτίφ και πολυτελές εσωτερικό

116d M Sport Shadow test 640 (3)

Advertisement

Το εσωτερικό της BMW 116d M Sport Shadoq Line Advanced ξεχωρίζει και αυτό με τα έξτρα σπορ στοιχεία που ενσωματώνει, τα οποία συμπληρώνονται και από επιπλέον πολυτελή υλικά που τονίζουν τον έτσι κι αλλιώς ποιοτικό χαρακτήρα του μοντέλου. Έτσι, συναντούμε νέα σπορ εμπρόσθια καθίσματα που προσφέρουν κορυφαία στήριξη στο σώμα και παράλληλα επενδύονται με Alcantara, ένα M Sport τιμόνι, αλλά και νέες ασημί και μπλε επενδύσεις σε ταμπλό, τούνελ κονσόλας και πόρτες. Συνολικά, το εσωτερικό της νέας έκδοσης της BMW 116d συνεχίζει να προσφέρει κορυφαία χαρακτηριστικά ποιότητας σε ό,τι αφορά τόσο την επιλογή των υλικών, όσο και το φινίρισμα και τη συναρμογή τους. Στους χώρους, γενικότερα η Σειρά 1 τα καταφέρνει σχετικά καλά για τους επιβάτες της χωρίς να είναι η κορυφαία στην κατηγορία – και το ίδιο φυσικά ισχύει και για την έκδοση της δοκιμής, ενώ το πορτ-μπαγκάζ έχει ικανοποιητική χωρητικότητα 360 λίτρων.

Αυτόματη diesel με καλές επιδόσεις

Advertisement

116d M Sport Shadow test 640 (2)

Ο γνώριμος 3κύλινδρος, 1.500άρης turbodiesel της BMW 116d προσφέρει 116 ίππους ισχύος και 27,5 kgm ροπής (από τις 1.750 σ.α.λ.). Η απόδοσή του ικανοποιεί και με το παραπάνω με βάση τα χαρακτηριστικά του, όντας εύστροφος, με πολύ καλή απόκριση από χαμηλά και παράλληλα, με χαμηλό επίπεδο θορύβου και κραδασμών στη καμπίνα. Σε συνδυασμό με το αυτόματο Steptronic κιβώτιο των 8 σχέσεων το μοτέρ προσφέρει καλές επιδόσεις, ενώ εφόσον επιλεγεί και το «Sport» ή το «Sport+» από τα διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης (Eco Pro και Comfort τα υπόλοιπα δύο), αποκτά και μια έξτρα σπιρτάδα στην όλη λειτουργία του. Η χρήση του προγράμματος Eco Pro έχει πλεονεκτήματα στην κατανάλωση και ενδείκνυται και για χρήση στην πόλη, με τη μέση τιμή της δοκιμής μας να αγγίζει τα 7,0 lt./100 km.

Πιο σπορτίφ στο δρόμο

Advertisement

116d M Sport Shadow test 640 (1)

Η –πάντα πισωκίνητη– Σειρά 1 της BMW είναι έτσι κι αλλιώς ένα από τα πιο σπορτίφ μικρομεσαία της αγοράς και πλέον, η έκδοση M Sport Shadow Line Advanced με την προσθήκη της M Sport ανάρτησης και των 18 ιντσών ζαντών με τα χαμηλού προφίλ ελαστικά (225/40 εμπρός και 245/35 πίσω), έρχεται για να τονίσει ακόμη περισσότερο τον δυναμισμό του αυτοκινήτου. Έτσι, σε ένα δρόμο με στροφές η νέα έκδοση της Σειρά 1 αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευχάριστη και με διάθεση να προσφέρει πολλές στιγμές απόλαυσης στον οδηγό της, αν και η δύναμη του κινητήρα δεν είναι τόση ώστε να βοηθήσει τον οδηγό να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του πλαισίου. Έστω και έτσι ωστόσο, δεν γίνεται παρά να εκτιμήσεις την κορυφαία κατευθυντικότητα του αυτοκινήτου, τη διάθεσή του για «παιχνίδι» με το πίσω μέρος –όταν βγουν τα ηλεκτρονικά, αλλά και την γρηγοράδα, ακρίβεια και πολύ καλή αίσθηση που προσφέρει το τιμόνι. Στην πόλη από την άλλη, η ανάρτηση της νέας BMW 116d M Sport Shadow Line Advanced θα διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τις ανωμαλίες του οδοστρώματος κατά το πέρασμα από αυτές, αν και λόγω της πιο σφιχτής ρύθμισής της και των σπορτίφ ελαστικών οι πιο έντονες από τις ανωμαλίες δεν θα φιλτραριστούν στο ακέραιο. Συνολικά πάντως, το αυτοκίνητο δεν θα προβληματίσει και σε αυτόν τον τομέα.

116d M Sport Shadow test 640 (4)

Συμπέρασμα

Η νέα σπορτίφ έκδοση της BMW 116d απευθύνεται σε όσους αναζητούν το κάτι παραπάνω από την εν λόγω επιλογή κινητήρα της Σειρά 1. Το γεγονός ότι εκτός από την εμφάνιση αποκτά περισσότερο δυναμισμό και οδηγικά η 116d, είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα της έκδοσης το οποίο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τον ενδιαφερόμενο.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.496 cc
Ισχύς: 116 PS/4.000 rpm
Ροπή: 27.5 kgm/1.750-2.250 rpm
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10.3 sec
Τελική ταχύτητα: 200 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 7.0 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 116 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 113,7 €
Βάρος: 1.425 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.329/1.765/1.421 mm
Μεταξόνιο: 2.690 mm
Χώρος αποσκευών: 360 lt
Τιμή: 34.690€

Η δοκιμη εγινε με καυσιμα ελιν
Elin logo copy1