Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το Suzuki Swift 1.3 diesel

Ελλάδα 16:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμάζουμε το Suzuki Swift 1.3 diesel

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το Suzuki Swift 1.3 diesel

ΔΟΚΙΜΕΣ

Τα σύγχρονα σουπερμίνι οφείλουν να είναι μεγάλα σε χώρους και οδική συμπεριφορά, ώστε να προσελκύσουν πελάτες που δεν μπορούν λόγω κόστους αγοράς και χρήσης να… κατευθυνθούν στη μεγαλύτερη κατηγορία, αυτή των μικρομεσαίων. Μέσα σε αυτό το «στριμωγμένο» περιβάλλον το ανανεωμένο Swift προσπαθεί να βρει το δικό του χώρο.

Advertisement
Advertisement

ΔΟΚΙΜΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΣ (twitter.com/bitsi74)

Το σχήμα του μικρού της Suzuki παραμένει μοντέρνο, παρά τις ελάχιστες αλλαγές που φέρει η ανανεωμένη έκδοση. Οι σχεδιαστικές επεμβάσεις εντοπίζονται στα φώτα ημέρας LED περιμετρικά των προβολέων ομίχλης, ενώ τα φώτα των φλας άλλαξαν θέση και ενσωματώθηκαν στους εξωτερικούς καθρέπτες. Η εικόνα του εσωτερικού είναι καλή – αν και άχρωμη – παρά τη χρήση σκληρών πλαστικών.

Με μήκος στα 3,85 m, το Swift είναι πιο μικρό από τα περισσότερα σουπερμίνι, τα οποία «φλερτάρουν» ή και ξεπερνούν ακόμη τα 4 m. Αυτό έχει ως συνέπεια την αρνητική επίδραση στους χώρους για επιβάτες και αποσκευές (όγκος 211 lt). Αντιθέτως, η οδική συμπεριφορά ήταν ανέκαθεν από τα δυνατά σημεία του ιαπωνικού μικρού. Το ίδιο ισχύει και τώρα, καθώς το Swift είναι εύχρηστο στην πόλη και ευχάριστο σε διαδρομές μακριά από αυτήν.

Advertisement
Advertisement

Ο πετρελαιοκινητήρας των 1.248 cc δεν εντυπωσιάζει με την ισχύ του (75 PS), όμως η ροπή των 19,4 kgm αποδεικνύεται επαρκής για το μέγεθος και το βάρος του Swift. Το θετικό σε πληροφόρηση τιμόνι και το σαφές 5τάχυτο κιβώτιο συμβάλλουν στην καλή εικόνα που εκπέμπει το αυτοκίνητο στο δρόμο. Ο diesel ακούγεται στο ρελαντί, όχι όμως και κατά τη λειτουργία του σε υψηλότερες στροφές. Αποδεικνύεται οικονομικός σε κατανάλωση, ενώ με εκπομπές ρύπων κάτω από τα 100 g/km γλυτώνει τον ιδιοκτήτη του Swift από την υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας.

Όσοι λοιπόν δεν έχουν ως πρώτο μέλημα την ευρυχωρία ή τις επιδόσεις, ας κοιτάξουν προς το Swift διότι είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά και συμμετοχικά στην οδήγηση μικρά αυτοκίνητα. Το βασικό επίπεδο εξοπλισμού GL περιλαμβάνει 7 αερόσακους, ESP με traction control, κλιματισμό, ηχοσύστημα με MP3, θύρα USB και χειριστήρια στο τιμόνι και τις γνωστές ηλεκτρικές ευκολίες.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Advertisement

Κινητήρας: 1.248 cc
Ισχύς: 75 PS στις 4.000 rpm
Ροπή: 19,4 kgm στις 1.750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 165 km/h
Επιτάχυνση 0-100: 12,7 sec
Μεικτή κατανάλωση: 3,8 lt/100 km (εργ.).
Εκπομπές CO2: 98 g/km
Βάρος: 1.065 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.850/1.695/1.510 mm
Χώρος αποσκευών: 211 lt.
Τέλη κυκλοφορίας: 0 ευρώ
Τιμή: Από 12.550 ευρώ (με απόσυρση)

Η δοκιμή έγινε με καύσιμα της Jet Oil

Advertisement