Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο Dacia Sandero 1.5 dCi

Ελλάδα 18:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο Dacia Sandero 1.5 dCi

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο Dacia Sandero 1.5 dCi

ΔΟΚΙΜΕΣ

Ο κρυφός άσσος της Dacia, το περιπετειώδες Sandero Stepway ανανεώθηκε στα σημεία και ζητά δικαιωματικά εκ νέου, την ψήφο εμπιστοσύνης σας. Αναμφισβήτητα, πέρα όλων των άλλων, τιμά και πάλι τη σχέση αξίας-τιμής. Ας το ανακρίνουμε λοιπόν…

Advertisement
Advertisement

Δοκιμή: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (gt@newsauto.gr)

Οι νέες πινελιές εξωτερικά εκμοντερνίζουν το Sandero Stepway και το αποτέλεσμα σαφώς δείχνει καλύτερο σε σχέση με πριν. Οι ποδιές περιμετρικά και οι μπάρες οροφής δεν θα αφήσουν αδιάφορο κανέναν περαστικό, ο οποίος εύκολα θα πέσει στην παγίδα να συμπεριλάβει το Stepway στα τετρακίνητα έστω και στα light. Προς έκπληξή του θα διαπιστώσει πως το συγκεκριμένο Sandero είναι πέρα ως πέρα προσθιοκίνητο και τα μόνα χαρακτηριστικά που το βοηθούν να εγκαταλείψει την άσφαλτο, αν ποτέ συμβεί αυτό, είναι το σεβαστό ύψος που το χωρίζει από το έδαφος καθώς και ένας πετρελαιοκινητήρας με πλούσια αποθέματα ροπής. Ουσιαστικά η ανανέωση του Stepway, αφορά και την ποιοτική αναβάθμιση του εσωτερικού.

Εδώ, η απλότητα κυριαρχεί, τίποτα δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά και τίποτα δε μας ενοχλεί. Η αναβαθμισμένη ποιότητα των υλικών, όπως υφάσματα και πλαστικά, είναι καλή για την κατηγορία της τιμής, ενώ το εντυπωσιακό είναι πως η συναρμογή των πλαστικών μερών είναι πολύ καλή. Οι διακόπτες είναι καλά τοποθετημένοι στη θέση τους, χωρίς να κάνουν το παραμικρό «παίξιμο», όπως γίνεται συνήθως σε περιπτώσεις κακών εφαρμογών. Οι πιο απαιτητικοί θα εκτιμήσουν δεόντως την εποπτική θέση οδήγησης, κυρίως όσοι αρέσκονται να κοιτούν «αφ’ υψηλού». Η εργονομία είναι επίσης καλή, όλοι οι διακόπτες είναι μεγάλοι και απλοί στη χρήση, το στροφόμετρο και ταχύμετρο είναι ευανάγνωστα και υπάρχει και ένας υπολογιστής ταξιδιού ανάμεσα τους, που διαβάζεται αρκετά εύκολα. Ο διακόπτης ECO που συμπεριλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό, σας δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε ένα ακόμη πιο οικολογικό προφίλ λειτουργίας του κινητήρα.

Advertisement
Advertisement

Dacia-Sandero-Stepway-2017-tsiro-640

Ο ντίζελ κινητήρας του 1,5 λίτρου με τους 90 ίππους και τα σχεδόν 22,4 kgm ροπής δίνει για άλλη μια φορά το παρόν. Ένας πολύ καλός ντίζελ, που τραβάει αδιαμαρτύρητα από χαμηλά, είναι γραμμικός σε απόδοση (λίγο πάνω από τις 1700 στροφές αισθάνεται καλύτερα), έχει νεύρο και δύναμη έως την δεξιά περιοχή του στροφόμετρου, κάπου στις 4.700 στροφές, και μπορείτε μ’ αυτόν να κάνετε άνετα προσπεράσματα και να κινείστε ευέλικτα. Όποιο ρυθμό κι αν επιλέξετε, η κατανάλωση παραμένει πάντοτε χαμηλά, ξεκινώντας λίγο πάνω από τα 5,0 lt/100 km, τιμή σίγουρα εξαιρετική.

Στη δράση τώρα, στην πόλη κινηθήκαμε εύκολα και ιδιαίτερα άνετα, το τιμόνι είναι ελαφρύ, όπως επίσης και ο συμπλέκτης. Η θέση οδήγησης βρίσκεται εύκολα και η ορατότητα είναι πολύ καλή, καθώς το κάθισμα ρυθμίζεται σε ύψος και οι γυάλινες επιφάνειες είναι μεγάλες. Στις υψηλές ταχύτητες της εθνικής οδού το Stepway κινείται με ασφάλεια, αρκεί να μην φτάσεις σε επίπεδο υπερβολής, οπότε αντιλαμβάνεσαι πως τα όρια του δεν είναι αυτά ενός Renault. Η ανάρτησή του είναι άνετη, αλλά στις στροφές επιτρέπει τις μεγάλες κλίσεις στο αμάξωμα, χωρίς να μας αφήνει περιθώρια γρήγορης οδήγησης (η οποία δεν είναι πάντως και κάτι που ταιριάζει με το χαρακτήρα του). Το σύστημα διεύθυνσης είναι καλό για την πόλη, αλλά δεν προσφέρει αίσθηση που προδιαθέτει για γρήγορους ρυθμούς σε ανοιχτό δρόμο, αφού είναι ελαφρύ και όχι άμεσο.

Advertisement

Dacia-Sandero-Stepway-2017-inter-tsiro-640

Σε γενικές γραμμές, ο συνδυασμός ελαφρού συστήματος διεύθυνσης, αυξημένου κέντρου βάρους και αρκετού βάρους στον εμπρός άξονα από τον πετρελαιοκινητήρα, δεν σε προδιαθέτει να ανεβάσεις υπερβολικά το ρυθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα κινηθείς με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση. Άλλα είναι τα στοιχεία που προσμετρούν στο Stepway. Αφενός, η άνεση από την ανάρτηση με τις μεγάλες διαδρομές και αφετέρου, η ευκολία οδήγησης και από τα δυο φύλα. Παράλληλα τα πλούσια αποθέματα ροπής στις χαμηλές στροφές και το ύψος από το έδαφος σε παροτρύνουν να προσεγγίσεις την παραλία, κάτι που δεν θα έκανες με το συμβατικό Sandero. Πρόσημο θετικό λοιπόν αναλογικά με τι εκταμιεύεις και τι εισπράττεις στο τέλος…

Advertisement

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας: 1.461 cc

Ισχύς: 90 PS/4.000 rpm

Advertisement

Ροπή: 22,4 kgm/1.750 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Επιτάχυνση 0-100 km: 12,1 sec

Τελική ταχύτητα: 167 km/h

Μικτή κατανάλωση (/100 km): 5,8 lt (δοκιμής)

Εκπομπές CO2: 98 gr/km

Κιβώτιο: Μηχανικό 5 σχέσεων

Βάρος: 1.140 kg

Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.089/1.761/1.615 mm

Χώρος αποσκευών: 320 lt

Τιμή: Από 12.190 ευρώ