Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Αποστολή στο Μαϊάμι: Οδηγούμε το νέο ηλεκτρικό MINI Cooper SE (video)

Ελλάδα 14:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποστολή στο Μαϊάμι: Οδηγούμε το νέο ηλεκτρικό MINI Cooper SE (video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Αποστολή στο Μαϊάμι: Οδηγούμε το νέο ηλεκτρικό MINI Cooper SE (video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

H MINI, έχοντας μία επιτυχημένη βάση και το pedigree του Cooper S, μπαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κατηγορία των ηλεκτροκίνητων μοντέλων. Και μάλιστα με επιτυχημένο τρόπο.

Advertisement
Advertisement

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η MINI εισέρχεται στην κατηγορία των υβριδικών/ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς το 2008 παρουσίασε για πρώτη φορά το πρωτότυπο MINI E, ενώ το 2017 λάνσαρε το plug-in υβριδικό Countryman. Φέτος, ο Βρετανός κατασκευαστής αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπάνω, δημιουργώντας το MINI Cooper SE. Τα CAR Magazine/newsauto αποτέλεσαν τα μοναδικά ελληνικά μέσα που βρέθηκαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στο Μαϊάμι, για να δούμε από κοντά το τι είναι και με ποιον τρόπο βγάζει τον χαρακτήρα του σε μία αρκετά μεγάλη ποικιλία διαδρομών, που περιελάμβανε αστικό περιβάλλον, διαδρομές κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού, αλλά και αυτοκινητοδρόμους (με τα γνωστά μας αυστηρά όρια ταχύτητας).

Οι πρώτες μας εντυπώσεις είναι εξαιρετικές. Και πως άλλωστε να μην είναι, όταν είχαμε διαθέσιμα όλα τα επιτυχημένα συστατικά που διαθέτει η έκδοση Cooper S με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης (οδική συμπεριφορά με καρτ γονίδια και προπάντων στυλ) συν τα πλεονεκτήματα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όπως την στιγμιαία επιτάχυνση και την οικολογική ευσυνειδησία. Φυσικά, από το μενού δεν έλειψε και το άγχος που δίνει απλόχερα στον οδηγό, η άκρως αισιόδοξη τιμή του κατασκευαστή σε ότι αφορά την προσφερόμενη αυτονομία.

Παρατηρώντας εξωτερικά το νέο ηλεκτρικό MINI οι διαφορές σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις της γκάμας είναι λίγες, αλλά εύκολα διακριτές. Και σωστά σκεπτόμενοι ιθύνοντες της MINI αποφάσισαν να αφήσουν ουσιαστικά αναλλοίωτη την εμφάνιση του τρίθυρου μοντέλου, διαφοροποιώντας την σε μικρές, πλην απαραίτητες αλλαγές. Καταρχήν, δηλώνουν βροντερό “απών” η εμπρός γρίλια, στη θέση της έχει τοποθετηθεί μία βαμμένη σε κίτρινο χρώμα πλαστική επιφάνεια, οι διπλές απολήξεις της εξάτμισης και το ρεζερβουάρ καυσίμου. Επίσης, λείπουν οι δυο αεραγωγοί που στέλνουν αέρα για την ψύξη των φρένων, ενώ στο καπό υπάρχει ακόμα η κλασική οπή, που εμφανίστηκε στη πρώτη γενιά του μοντέλου το 2001, αλλά μόνο για λόγους καλαισθησίας. Το όλο πακέτο συνοδεύεται από κίτρινες λεπτομέρειες και σχεδιασμένες με γνώμονα την αεροδυναμική ζάντες 16 ιντσών “Electric Revolite Spoke” τοποθετημένες σε στενά ελαστικά διαστάσεων 195/55.

Αλλά η σημαντικότερη καινοτομία βρίσκεται κάτω από κέλυφος του Cooper SE. Οι άνθρωποι της MINI, σαφώς και δεν ανακάλυψαν και πάλι τον τροχό, και γιατί άλλωστε; Αποφάσισαν να πάρουν αυτούσιο τον ηλεκτροκινητήρα του BMW i3, ο οποίος αποδίδει 184 PS, με τη ροπή να φτάνει τα 27,5 kgm σε ένα εύρος λειτουργίας από 100 έως 1.000 rpm. Η ισχύς μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου μίας σχέσης, στο οποίο βρίσκεται ενσωματωμένο το διαφορικό, που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να επιταχύνει με συνεχόμενη ροή ισχύος μέχρι την τελική του ταχύτητα, η οποία περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 km/h. Η αποθήκευση της ενέργειας γίνεται σε μία μπαταρία ιόντων λιθίου με ενεργειακή πυκνότητα 93,2 Ah, χωρητικότητας 32,6 kWh, εκ των οποίων τα 28,9 kWh μπορούν να χρησιμοποιούνται αποδοτικά και ανακοινώσιμη ηλεκτρική αυτονομία από 235 έως 270 km (βάση δοκιμών WLTP). Η μπαταρία του, η οποία κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing και συνοδεύεται από εργοστασιακή εγγύηση 8 ετών ή 160.000 km, αποτελείται από δώδεκα ενεργειακές κυψέλες σε σχήμα “Τ, ενώ οι εξωτερικές της διαστάσεις, δεν επηρεάζουν τον χώρο των επιβατών και των αποσκευών. Φορτίζεται σε οικιακή πρίζα, ή δημόσιους σταθμούς φόρτισης, ενώ είναι εφικτή η ταχεία φόρτιση από πηγή συνεχούς ρεύματος (DC) ισχύος έως 50kW. Εδώ, αρκούν μόλις 35 λεπτά για το 80% της φόρτισης, ενώ μέσω του επιτοίχιου φορτιστή (Wallbox) με μέγιστη ισχύ έως 11 kW για το αντίστοιχο ποσοστό χρειάζονται 2,5 ώρες και αντίστοιχα 3,5 ώρες για το 100%.

Advertisement
Advertisement

Δεν υπάρχει μίζα, εκκινείς απλά πατώντας το κουμπί start/stop και οδηγώντας το Cooper SE βιώνεις μία ξεχωριστή εμπειρία, καθώς η σχεδόν παντελής έλλειψη θορύβου, σε συνδυασμό με την ακαριαία και έντονη επιτάχυνση αποτελούν τα δύο στοιχεία με τα οποία ακόμα δεν έχουμε εξοικειωθεί. Ο τρόπος λειτουργίας του αυτοκινήτου ωθεί τον χειριστή να οδηγεί πατώντας ελάχιστα -έως ποτέ- το πεντάλ του φρένου, με το πρόγραμμα ανάκτησης ενέργειας (διαθέσιμο σε δύο επιλογές) να ενεργοποιείται τη στιγμή που αφήσει το γκάζι. Τότε νιώθει την έντονη επιβράδυνση, αφού ο ηλεκτροκινητήρας αρχίζει να λειτουργεί σαν γεννήτρια τροφοδοτώντας με ισχύ τη μπαταρία, ενώ παράλληλα επιβραδύνει ελεγχόμενα το αυτοκίνητο. Παρά το αυξημένο βάρος (+145 kg) σε σχέση με το αυτόματο Cooper S και την αυξημένη κατά 18 mm απόσταση από το έδαφος, ελέω μπαταρίας, η αίσθηση οδηγώντας το Cooper SE δεν έχει αλλάξει. Εάν αφήσουμε στην άκρη τις όποιες “παραφωνίες” του επιπλέον βάρους, που κυρίως εμφανίζονται άμα την οδήγησή του, είναι ένα πραγματικό απολαυστικό μικρό αυτοκίνητο. Αφού πήραμε τη δόση μας στην λειτουργία “Sport” η οποία βάζει χέρι στη λειτουργία του κινητήρα, δοκιμάσαμε και τις υπόλοιπες τρεις (Mid, Green και Green +), με τις δύο τελευταίες να αποτελούν πανάκια, για όποιον επιθυμεί να φτάσει τα εργοστασιακά νούμερα της αυτονομίας.

Στο εσωτερικό, τώρα, όπου η σχεδίαση του ταμπλό όχι απλώς κινείται στο ίδιο προχωρημένο μήκος κύματος με την εξωτερική εμφάνιση, αλλά νομίζω ότι είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του ηλεκτρικού MINI. Ρόλο κλειδί σε αυτό παίζει βέβαια η κεντρική κονσόλα με την πολύ μοντέρνα διάταξη των διακοπτών για τα επιμέρους συστήματα -η οποία συνειδητά θυμίζει smartphone- και με τη μεγάλη οθόνη για τις ενδείξεις. Πολύ όμορφος είναι και ο νέος ψηφιακός πίνακας εμπρός από τον οδηγό, μέσω του οποίου παρέχονται οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την ροή της ενέργειας ή τα εναπομείναντα χιλιόμετρα. Σημαντικό ρόλο στην up market διάθεση που αποπνέει το εσωτερικό παίζει και η επιλογή ποιοτικών και μαλακών στην υφή υλικών για το ταμπλό. H παραγωγή του αυτοκινήτου γίνεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Οξφόρδη, χρησιμοποιώντας την ίδια γραμμή με το Cooper S, ενώ στην ελληνική αγορά προσφέρεται ήδη, με τιμή εκκίνησης €33.900.

Advertisement