Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το Toyota GT86

Ελλάδα 2:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμάζουμε το Toyota GT86

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το Toyota GT86

ΔΟΚΙΜΕΣ

Ξεχάστε για λίγο τα χρονόμετρα, τους θηριώδεις τροχούς, την κτηνώδη ροπή και τα άπειρα χιλιόμετρα. Τι θέλει ένας οδηγός για να είναι ευτυχισμένος; Ενα πισωκίνητο σπορ κουπέ, με χαμηλό βάρος, γρήγορο κιβώτιο, διαφορικό Torsen και γραμμική συμπεριφορά 1 προς 1.

Advertisement
Advertisement

ΔΟΚΙΜΗ: ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Με μια άνετη, ενδοτική ανάρτηση που κρατάει, συγχωρεί και βοηθάει. Αυτά προσφέρει το νέο κουπέ 2+2 που προέκυψε από τη συνεργασία Toyota – Subaru. Μαζί εξέλιξαν το πλαίσιο, ενώ κινητήρας, κιβώτιο, ανάρτηση και διαφορικό έχουν το DNA της Subaru.
Η κατανομή του βάρους εμπρός-πίσω έπειτα από ενδελεχή ανάλυση κατέληξε στο 53/47, που προσφέρει, σύμφωνα με τους μηχανικούς, το πιο «γλυκό» ζύγισμα για εύκολο κοντρόλ της υπερστροφής. Ναι, το GT 86 έχει φτιαχτεί ακριβώς γι’ αυτό. Για να γυρνάει εύκολα και να ελέγχεται ακόμη ευκολότερα, διατηρώντας την πλαγιολίσθηση. Σκεφτείτε ότι τα ελαστικά που φορά, διαστάσεων 215/45/17, είναι ίδια με του Prius ώστε να είναι πιο απλό να σπάσει κανείς την πρόσφυση.

Ο δίλιτρος boxer κινητήρας απόδοσης 200 PS είναι ατμοσφαιρικός, γραμμικός και ακούγεται ωραία. Η αρχιτεκτονική του βοηθά την απόκριση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, όπου δεν υπάρχουν κενά όπως αυτά αντίστοιχων συνόλων. Ταυτόχρονα, το επίπεδο σχήμα του κινητήρα επέτρεψε στους μηχανικούς να διατηρήσουν χαμηλά το κέντρο βάρους, στοιχείο κρίσιμο για πιο εύκολο έλεγχο σε δυναμικές καταστάσεις.

Advertisement
Advertisement

[nggallery id=7]

Οι διαστάσεις των κυλίνδρων (86×86) ενέπνευσαν τους σχεδιαστές όσον αφορά στο λογότυπο του αυτοκινήτου. Πάντως το όνομα GT έχει ιστορία στην Toyota (σ.σ.: 2000 GT, Celica GT) ενώ και το «86» παραπέμπει και στις θρυλικές πισωκίνητες Corolla.
Μετρώντας τη διάμετρο της εξάτμισης, προκύπτει ξανά ο ίδιος αριθμός σε χιλιοστά. Το 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο που προέρχεται από το ISF της Lexus κολακεύει με την αμεσότητα των αλλαγών (σ.σ.: 0,2 sec η πιο γρήγορη αλλαγή που υπάρχει σε κιβώτιο με μετατροπέα ροπής). Το χειροκίνητο κιβώτιο είναι ακριβές, ταχύ, με κοντές διαδρομές και σωστή κλιμάκωση.

Γύρνα το ξανά!
Βρίσκεις αβίαστα την ιδανική θέση οδήγησης. Κάθεσαι χαμηλά, φοράς το αυτοκίνητο με το τιμόνι σε τέλεια απόσταση. Το Touch&Go μας διευκολύνει τη ζωή, καθώς συνδέουμε το κινητό, προγραμματίζουμε τη διαδρομή και επιλέγουμε μουσική από το φορητό MP3. Σιγά-σιγά ο ρυθμός ανεβαίνει και το GT 86 αποκαλύπτεται. Κλωτσάς τα φρένα, κατεβάζεις ταχύτητα, η ουρά ελαφραίνει και αφήνοντας τον συμπλέκτη λίγο απότομα, το πίσω μέρος γυρνάει, βοηθώντας σε να ξεκινήσεις μια απολαυστική πλαγιολίσθηση μέχρι την έξοδο της στροφής. Με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα σβηστά η εν λόγω διαδικασία αποτελεί παιχνίδι και απόλαυση για τον γνώστη.

Advertisement

Για τον ενθουσιώδη, άπειρο οδηγό υπάρχει η ηλεκτρονική ομπρέλα VSC Sport που επιτρέπει την οδήγηση υπό γωνίες, αρκεί η δοσολογία τιμόνι – γκάζι να είναι σωστή. Οι παράταιρες εντολές περιορίζονται και αυτός είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να μάθει κανείς. Ξεχνάς τις αλητείες, σημαδεύεις, φρένα, στρίβεις, κορυφή, έξοδος και το GT86 κινείται σαν βέλος από ανθρακόνημα. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος υποστροφής, με τις διαδρομές της ανάρτησης να λειτουργούν αγχολυτικά, απελευθερώνοντας τον οδηγό από τις φοβίες του. Ναι, είναι τόσο καλό. Δεν είναι ό,τι πιο γρήγορο ή πιο όμορφο μπορεί να αγοράσει κανείς, αλλά είναι ό,τι πιο απολαυστικό. Αμεσος ανταγωνιστής του είναι το Peugeot RCZ των 200 PS.

 

Advertisement

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.998 cc
Ισχύς: 200 PS/7.000 rpm
Ροπή: 20,7 kgm/6.400
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 226 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 7,6 sec
Μικτή κατανάλωση (/100 km): 7,8 lt
Εκπομπές CO2: 181 gr/km
Βάρος: 1.239 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.240/1.775/1.285 mm
Χώρος αποσκευών: 237 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 462 €
Τιμή: 35.000 (εκτίμηση)