Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε τo Prius Plug-in Hybrid (video)

Ελλάδα 12:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε τo Prius Plug-in Hybrid (video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε τo Prius Plug-in Hybrid (video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το NewsAuto ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για μία πρώτη γεύση από τη νέα διάσταση του υβριδικού της Toyota. Ποια είναι αυτή; Όπως μαρτυρά και το όνομα του, πλέον οι μπαταρίες του μπορούν να φορτίζονται και από πρίζα, με το Prius Plug-In Hybrid να αποτελεί ένα ακόμα σκαλοπάτι στο πλαίσιο της προσπάθειας της Toyota να έχει στα επόμενα 8 χρόνια, 10 υβριδικά μοντέλα στη γκάμα της, που να καλύπτουν κάθε κατηγορία. Ας αφήσουμε όμως το μέλλον και να επιστρέψουμε στο τεχνολογικά προηγμένο παρόν. Οποιαδήποτε πρίζα, ακόμα και αυτή του σπιτιού σας, μπορεί μέσα σε ενενήντα λεπτά να φορτίσει πλήρως τις μπαταρίες. Πολύ καλά ως εδώ. Θα πρέπει όμως να έχετε κατά νου τις δυνατότητες αξιοποίησης αυτής της τεχνολογίας. Αφορούν σε αυτονομία της τάξης των 25 χιλιομέτρων (εμείς… μείναμε από ρεύμα στα είκοσι), εφόσον ο οδηγός δεν αναπτύξει ταχύτητα άνω των 85 χιλιομέτρων την ώρα! [nggallery id=499] Με λίγα λόγια, αφορά οδηγούς που κάνουν περιορισμένες αστικές μετακινήσεις και που είναι επικεντρωμένοι στη… πράσινη και οικονομική οδήγηση. Ίσως θα μας πείτε η ελληνική νοοτροπία δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτά τα επίπεδα αλλά η αλήθεια είναι πως σιγά-σιγά, έστω και για άλλους λόγους (κόστος καυσίμων κ.α.) προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται.

Advertisement
Advertisement

Αν λοιπόν οι καθημερινές σας μετακινήσεις είναι σε κοντινές αποστάσεις, τότε το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί όνειρο. Φορτίζεις τη νύχτα, πας στη δουλειά, φορτίζεις εκεί και με επιστρέφεις στο σπίτι, χωρίς να έχεις κάψει λίτρο βενζίνης. Η οδήγηση δε στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας σε EV Mode, ήταν όπως καταλαβαίνετε… «stealth». Μόνο σε… cd μπορείς να ακούσεις ήχο κινητήρα και φασαρία μέσα στη καμπίνα!

Επιταχύνοντας ή ολοκληρώνοντας το κύκλο αντοχής της μπαταρίας, μπαίνει στο παιχνίδι και ο τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας χωρητικότητας 1.8 λίτρων που αποδίδει 99 ίππους, συνολικά 136 με αρωγό τον ηλεκτροκινητήρα των 60 Kw.
[nggallery id=501]
Οι ιάπωνες δούλεψαν πολύ πάνω στις νέες μπαταρίες ιόντων-λιθίου, με τη συστοιχία των συσσωρευτών ενέργειας να βρίσκεται κάτω από το χώρο των αποσκευών, χάνοντας (κι εδώ είναι ένα ακόμα επίτευγμα των σχεδιαστών της Toyota) μόλις δύο λίτρα, σε σχέση με τη χωρητικότητα του χώρου αποσκευών του απλού Prius.

Για όσους είναι λάτρεις των αριθμών, η κατανάλωση του Plug-in Prius ορίζεται στα 2.1 lt / 100 km, αριθμός που ανεβαίνει στα 3.7 λίτρα στην καθαρά υβριδική λειτουργία. Οι ρύποι ορίζονται μόλις στα 49 και τα 85 gr/km αντίστοιχα. H τελική ταχύτητα είναι 180 km/h ενώ η επιτάχυνση 0-100 είναι στα 11.4 δευτερόλεπτα.

Advertisement
Advertisement

Μικρές αλλαγές υπάρχουν και στον αισθητικό τομέα, με ασημένια επίστρωση στη μάσκα και τις χειρολαβές στις πόρτες, καθώς και στο σχεδιασμών των φώτων εμπρός/πίσω. Οι ασημί πινελιές συνεχίζονται και στο εσωτερικό και συγκεκριμένα το ταμπλό.
[nggallery id=500]
Το Plug-in Prius αναμένεται στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2013, με την ελληνική αντιπροσωπεία της Toyota να εκτιμά το κόστος του λίγο χαμηλότερα από τις 40.000 ευρώ.