Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το Kia Rio 1.1 Diesel EcoDynamics

Ελλάδα 8:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το Kia Rio 1.1 Diesel EcoDynamics

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το Kia Rio 1.1 Diesel EcoDynamics

ΔΟΚΙΜΕΣ

Αν δεν έχετε οδηγήσει κάποιο από τα καινούρια μοντέλα της Kia ή δεν έχετε ακούσει γι’ αυτά, ίσως να νομίζετε ότι πρόκειται ακόμη για μια εταιρία που… εν πάση περιπτώσει… απλά το παλεύει… Όχι όμως… Πλέον η Kia κατασκευάζει μοντέρνα ποιοτικά αυτοκίνητα που απευθύνονται κυρίως σε νέους ανθρώπους. ΔΟΚΙΜΗ: Γιάννης Ζαφειρόπουλος

Advertisement
Advertisement

Και ειδικά στο αυτοκίνητο που οδηγήσαμε προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά, με έναν κινητήρα που προκαλεί συγκινήσεις! Όχι τόσο με την απόδοσή του όσο κυρίως με τη… συγκινητικά χαμηλή του κατανάλωση και τις ελάχιστες εκπομπές ρύπων!

Η σύγχρονη εμφάνιση του Rio σε προδιαθέτει θετικά. Με δυναμικές σχεδιαστικές γραμμές, σωστές αναλογίες και όμορφα συνδυασμένες καμπύλες και ακμές, το κορεατικό μοντέλο έχει όλα τα όμορφα στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε σύγχρονο Kia. Εξίσου μοντέρνο είναι και το εσωτερικό του, με τους πανέμορφους διακόπτες αεροπορικού τύπου. Εκτός από σωστά σχεδιασμένο, το εσωτερικό του Rio είναι και ιδιαίτερα πρακτικό, καθώς έχει αρκετές θήκες για μικρά αντικείμενα. Επίσης, δείχνει και ποιοτικό, κάτι που ενισχύεται από την καλή ποιότητα κύλισης και την επαρκή ηχομόνωση.

Οι χώροι στο εσωτερικό του μικρομεσαίου Kia αρκούν ώστε να φιλοξενηθεί μια τετραμελής οικογένεια. Ο χώρος αποσκευών μπορεί να μην έχει εντυπωσιακό όγκο (288 lt), όμως χάρη στο τετραγωνισμένο σχήμα του δεν έχει ούτε ένα χιλιοστό “χαμένο” και το μεγάλο του άνοιγμα σε διευκολύνει  στη φόρτωση μεγάλων αντικειμένων.

Advertisement
Advertisement

Καλύτερα του αναμενόμενου!
Ο κινητήρας diesel των 1,1 lt είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Rio της δοκιμής μας. Πρόκειται για ένα σύνολο που αποδίδει 75 PS (σε αρκετά υψηλές στροφές για μοτέρ ντίζελ είναι αλήθεια…) κι έχει μέγιστη ροπή 17,3 kgm. Με μικτή κατανάλωση μόλις 3,2 lt/100 km κι εκπομπές ρύπων 85 g/km (στην έκδοση EcoDynamics που δοκιμάσαμε), το κορεατικό μηχανικό σύνολο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στα κυβικά του! Αν κοιτάξετε τον πίνακα των τεχνικών με τις επιδόσεις δεν θα εντυπωσιαστείτε (0-100 km/h σε 16,1 sec. Τελική ταχύτητα 160 km/h), όμως στην πράξη η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι επιταχύνσεις εν κινήσει είναι πολύ καλύτερες κι αυτό χαρίζει αίσθηση σβελτάδας. Στο ταξίδι με πλήρες φορτίο ο κινητήρας έδειχνε τις αδυναμίες του, ιδίως σε ανηφορικό δρόμο, όμως από φανάρι σε φανάρι στην πόλη δεν νιώσαμε ότι του λείπει ισχύς. Υπάρχει μια υστέρηση στις πολύ χαμηλές και πολύ υψηλές στροφές, όμως σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα μεσαίων στροφών ο κινητήρας αποδίδει καλύτερα απ’ όσο θα περίμενε κάποιος από ένα σύνολο μόλις 1,1 lt.
[nggallery id=1259]
Η μεγάλη… συγκίνηση (λόγω χαμηλής κατανάλωσης όπως αναφέραμε προηγουμένως) οφείλεται εν μέρει και στο πακέτο “μέτρων” EcoDynamics. Αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σύστημα Stop and Go, βελτιωμένη αεροδυναμική του αμαξώματος, ελαστικά χαμηλότερης αντίστασης κύλισης και μειωμένο συνολικό βάρος.

Οδηγικά το Rio έχει αρκετά σπορ στοιχεία (χάρη και στην καλή ακαμψία του αμαξώματος) και το τιμόνι και ο επιλογέας ταχυτήτων του έχουν καλή αίσθηση. Αυτό που δεν μας άρεσε είναι η έντονα αισθητή λειτουργία του συστήματος Idle Stop and Go. Ωστόσο οι ευθύνες δεν θα πρέπει να βαρύνουν τόσο το ίδιο το σύστημα όσο την τραχεία λειτουργία του 3κύλινδρου κινητήρα ο οποίος κάνει αισθητή την παρουσία του όποτε ανάβει και σβήνει.

Συνολικά, το Kia Rio 1.1 EcoDynamics προσφέρει αρκετά και ζητάει σαφώς λιγότερα, καθώς έχει βασική τιμή 13.090 ευρώ (με πλούσιο εξοπλισμό).

Advertisement

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1120 cc
Ισχύς
: 75 PS / 4000 rpm
Ροπή
:          17,3 kgm / 1500-2750 rpm
Μετάδοση
: στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο
: Μηχανικό 6 σχ.
Τελική ταχύτητα
: 160 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km/h
: 16,1 sec
Μικτή κατανάλωση (/100km)
: 3,2 lt
Εκπομπές CO2
: 85 g/km
Διαστάσεις Μ/Π/Υ
: 4045/1720/1455 mm
Χώρος αποσκευών
:  288 lt
Τέλη Κυκλοφορίας
: 0 €
Τιμή
: 13090 €