Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το Volvo V60 1.6 lt diesel

Ελλάδα 15:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμάζουμε το Volvo V60 1.6 lt diesel

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το Volvo V60 1.6 lt diesel

ΔΟΚΙΜΕΣ

Τo Volvo V60 είναι η station wagon έκδοση του S60. Mε 80 lt επιπλέον χωρητικότητα στον χώρο αποσκευών. Είχαμε στα χέρια μας την πετρελαιοκίνητη έκδοση Drive των 115 PS που αποδίδονται από τον νέο κινητήρα των 1.6 lt, που φορούν επίσης τα C30, S60 και S80. Το αυτοκίνητο της δοκιμής διέθετε 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο με μακριά κλιμάκωση. Ο οδηγός στο εσωτερικό του αυτοκινήτου απολαμβάνει ένα πολυτελές περιβάλλον, με απέριττη σχεδίαση και ολοκληρωμένη φιλοσοφία. Σε ότι αφορά την παθητική και ενεργητική ασφάλεια του V60 η Volvo παίρνει άριστα. Καταρχάς όλα τα καθίσματα έχουν αισθητήρες βάρους και απαιτείται με τις αντίστοιχες ηχητικές ενδείξεις να φορέσουν όλοι οι επιβαίνοντες ζώνη. Οπως ίσως γνωρίζετε, σε περίπτωση βίαιης εμπρόσθιας σύγκρουσης τα σώματα των πίσω επιβατών, αν δεν είναι δεμένα, συνεχίζουν να ταξιδεύουν με την ταχύτητα του οχήματος και προσκρούουν στα εμπρός καθίσματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση και των εμπρός επιβατών. Συστήματα όπως οι προειδοποιήσεις μείωσης απόστασης από προπορευόμενο όχημα ή ακούσιας αλλαγής λωρίδας συμβάλλουν στην αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων. Οι κάμερες κάτω από τους καθρέπτες επιβλέπουν στην τυφλή γωνία και το σύστημα BLIS δίνει οπτικό και ηχητικό σήμα εάν υπάρχει παραπλεύρως όχημα. Τo Adaptive Cruise Control ανιχνεύει εμπόδια στο ταξίδι και ρυθμίζει την ταχύτητα ανάλογα με τη μεταβολή της απόστασης. Αν το προπορευόμενο όχημα επιταχύνει, τότε το Volvo ακολουθεί. Αν η διαφορά αρχίσει να μειώνεται, το Volvo φρενάρει μόνο του σταδιακά για να διατηρήσει την προεπιλεγμένη απόσταση ασφάλειας. Υπάρχει ακόμη και λογισμικό που αξιολογεί όλες τις κινήσεις του οδηγού και του προτείνει «διάλλειμα» μέσω μηνύματος στην οθόνη του αυτοκινήτου, αν κρίνει ότι έχει κουραστεί. Τέλος, το πρωτοποριακό Pedestrian Detection ανιχνεύει τους πεζούς γύρω από το αυτοκίνητο, ειδοποιεί τον οδηγό και φρενάρει αυτόματα με όλη τη δύναμη των φρένων αν αυτός αδρανήσει.

Advertisement
Advertisement

[nggallery id=56]

Είναι τραχύς ο πετρελαιοκινητήρας; Οχι, τουναντίον ταιριάζει απόλυτα με τον οικογενειακό χαρακτήρα του V60. Ο υποψήφιος αγοραστής της κατηγορίας θέλει άνεση, ασφάλεια και ταυτόχρονα τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ένα προσπέρασμα υπό πλήρες φορτίο σε επαρχιακό δρόμο. Εκεί η ροπή των 28,0 kgm από το ρελαντί αποτελεί εγγύηση. Ιδιαίτερης μνείας αξίζει το σύστημα πέδησης – οι δυνατότητές του ξεπερνούν κατά πολύ τις επιδόσεις του αυτοκινήτου.
Πέρα από την απρόσκοπτη μετακίνηση της οικογένειας στο ταξίδι ή σε μικρές αποστάσεις, το Volvo αποδεικνύεται και εξόχως οικονομικό. Με την κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 8 lt/100 km στις περισσότερες των περιπτώσεων και την τιμή του λίτρου πετρελαίου στα 1,5 ευρώ σήμερα, η επιλογή του πετρελαιοκίνητου V60 αποτελεί μονόδρομο γι’ αυτόν που θέλει να κρατήσει χαμηλά το μηνιαίο κόστος στο εταιρικό αυτοκίνητο ή τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Στις εποχές που ζούμε αυτό είναι πρωτεύον, όπως επίσης η ασφάλεια και η πρακτικότητα. Το Volvo V60 Drive αποτελεί κλασική περίπτωση ικανού τριαθλητή που αβίαστα επαναλαμβάνει τις επιδόσεις του.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1596 cc
Ισχύς: 115 PS /3.600 rpm
Ροπή:     27.5 kgm /1.750 – 2.500rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχ.
Τελική ταχύτητα:  190 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 11.3 sec
Μικτή κατανάλωση (/100 km): 8.6 lt (δοκιμής)
Εκπομπές CO2:  119 gr/km
Βάρος: 1.537 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.628/1.865/1.484mm
Χώρος αποσκευών: 460 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 107 ευρώ
Τιμή: 28.100 ευρώ

Advertisement
Advertisement