Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το… μεγάλο Toyota Prius Plus

Ελλάδα 14:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμάζουμε το… μεγάλο Toyota Prius Plus

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το… μεγάλο Toyota Prius Plus

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οι άνθρωποι της Toyota προσπαθούν να φέρουν την υβριδική τεχνολογία σε κάθε νοικοκυριό. Πριν από μερικά χρόνια το Prius έκανε την επανάστασή του και απέδειξε σε όλο τον κόσμο ότι μια τόσο «εξωτική» τεχνολογία μπορεί να πετύχει ακόμη κι αν έχει αυξημένη τιμή για τον τελικό καταναλωτή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
Advertisement
Advertisement

Τώρα που το κόστος παραγωγής της υβριδικής τεχνολογίας έχει μειωθεί, οι Ιάπωνες απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων και των χρημάτων που επένδυσαν. Και για να έχουν το μέγιστο δυνατό όφελος δημιουργούν μια στρατιά υβριδικών μοντέλων.

Εως το τέλος του χρόνου η Toyota θα έχει στην γκάμα της πέντε τέτοια μοντέλα: το Prius, το Auris HSD, το Yaris HSD, το Prius+ και το Prius Plug-in Hybrid, που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο. Και αυτή είναι μόνο η αρχή μπροστά στα δέκα αυτοκίνητα που υπόσχονται ότι θα έχουν το 2015. Και έως το 2020 σχεδόν όλα τα μοντέλα στην γκάμα της Toyota θα έχουν και υβριδική έκδοση. Αν μη τι άλλο, οι Ιάπωνες είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την τεχνολογία που τους διαφοροποίησε από κάθε άλλο κατασκευαστή.

Περισσότερο Prius
Το Prius+ είναι το πρώτο επταθέσιο υβριδικό μοντέλο στον κόσμο. Σε σύγκριση με το απλό Prius είναι 135 mm πιο μακρύ, 30 mm πιο φαρδύ, 85 mm πιο ψηλό και έχει μεταξόνιο μεγαλύτερο κατά 80 mm. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση των διαστάσεων δεν είχε ανάλογη επιβάρυνση στο βάρος του αυτοκινήτου, το οποίο είναι μόλις 125 kg πιο βαρύ. Για να το καταφέρουν αυτό οι Ιάπωνες τοποθέτησαν σε αρκετά σημεία υλικά χαμηλότερου βάρους, όπως αλουμίνιο.
Οι σχεδιαστές της Toyota, όμως, θέλησαν να προχωρήσουν ένα βήμα πιο μπροστά και γι’ αυτό διαφοροποίησαν και την αισθητική του αυτοκινήτου στο εμπρός μέρος. Το πίσω μέρος είναι φυσικά πολύ διαφορετικό, λόγω της μεγάλης πόρτας του χώρου αποσκευών και των κάθετα τοποθετημένων φωτιστικών σωμάτων. Πολύ διαφορετικό είναι και το εσωτερικό του Prius+ (έχει καλύτερη εργονομία).

Advertisement
Advertisement

[nggallery id=320]
Τα καθίσματα της δεύτερης και τρίτης σειράς αναδιπλώνονται και επιτρέπουν έτσι την αύξηση του χώρου αποσκευών από τα 232 lt (7θέσιο), στα 784 lt (5θέσιο) και στα 1.750 lt (2θέσιο). Στην επίτευξη τόσο μεγάλων χώρων συνέβαλε και το γεγονός ότι η νέα μπαταρία ιόντων λιθίου (για πρώτη φορά σε υβριδικό της Toyota!) τοποθετείται στην κεντρική κονσόλα, κάτω από το υποβραχιόνιο του οδηγού και του συνοδηγού.

Το υβριδικό σύστημα είναι το ίδιο με αυτό του απλού Prius, ωστόσο έχει υποστεί κάποιες βελτιώσεις προκειμένου να έχει καλύτερα χαρακτηριστικά λειτουργίας. Βελτιωμένα επίσης είναι η ανάρτηση και το τιμόνι, και αυτό είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε οδηγώντας στους δρόμους γύρω από την Μπρατισλάβα.
Παράλληλα, το Prius+ θα διατίθεται και με διάφορα τεχνολογικά καλούδια όπως το νέο σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος, το καλύτερο σύστημα Pre-Crash safety, τα συστήματα πολυμέσων Toyota Touch (βασικός εξοπλισμός) και Touch & Go και Touch Pro (προαιρετικός εξοπλισμός).

Μας άρεσε πολύ το Prius+, όμως, με λύπη μας μάθαμε από την ελληνική αντιπροσωπία ότι δεν θα εισαχθεί στη χώρα μας, καθώς αυτή τη στιγμή τα στελέχη της εταιρείας έκριναν ότι δεν υπάρχει χώρος για ένα τέτοιο μοντέλο στην ελληνική αγορά… Ενδεχομένως αυτό να αλλάξει στο μέλλον, αν υπάρξουν καλύτερες προοπτικές στην ελληνική αγορά…

Advertisement

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.798 cc
Ισχύς: 136 PS/5.200 rpm
Ροπή:    14,4 kgm/4.000 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων (CVT)
Τελική ταχύτητα: 165 km/h
Επιτάχυνση 0-100km: 11,3 sec
Μικτή κατανάλωση (/100 km): 4,1 lt
Εκπομπές CO2: 96 g/km
Βάρος: 1.495 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.615/1.775/1.575 mm
Χώρος αποσκευών: 784 lt
Τιμή: 30.000 ευρώ (στη Γερμανία)