Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | COTY 2023

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

VW ID. Buzz: Πλειοδοτεί στην ψηφιακή εποχή (+video)

  • newsautoteam

To ΙD. Buzz συνδυάζει τους χώρους και την άνεση με τον ψηφιακό κόσμο των smartphones και του σπιτιού σας. Διαθέτει πλήρες ψηφιακό πακέτο τεχνολογιών, συστήματα infotainment με πλήθος λειτουργιών και μια ιδιαίτερα υψηλή ευελιξία συνδεσιμότητας.

Εκεί που ξεχωρίζει το ID. Buzz είναι η εναλλακτική διαμόρφωση του εσωτερικού, με έξυπνες ιδέες, όπως για παράδειγμα το αφαιρούμενο BuzzBox.

Το ID. Buzz κοιτάζει προς το μέλλον έχοντας ως κεντρικό στόχο τη βιωσιμότητα και την υψηλή απόδοση, ενώ παράλληλα βασίζεται στις αξίες που χαρακτηρίζουν εδώ και δεκαετίες τα επιβατικά van της Volkswagen. To εσωτερικό του ID. Buzz είναι ένας «Ανοιχτός Χώρος», ένα ενιαίο σαλόνι με ευρυχωρία, δυνατότητες πολλαπλής διαμόρφωσης και υψηλά επίπεδα άνεσης.

Ταυτόχρονα, το ID. Buzz είναι και ένας καινοτόμος σύντροφος για την ψηφιακή εποχή. Προσφέρει την καλύτερη δυνατή συνδεσιμότητα χάρη στην πλήρως ψηφιακή φιλοσοφία της σχεδίασής του, αλλά και το πρωτοποριακό σύστημα infotainment.

Λεπτομέρειες όπως οι θύρες USB-C, επιτρέπουν στους επιβάτες να πραγματοποιούν ταχεία φόρτιση των κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών κ.λπ., παρέχοντας ισχύ φόρτισης έως και 45 watt. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στον ιδιαίτερα μίνιμαλ και μοντέρνο σχεδιασμό, με την νεανική διχρωμία στην εμφάνιση του σαλονιού, κάνοντας το ID. Buzz ένα «ψηφιακό σαλόνι» το οποίο ανοίγει μία νέα διάσταση στην ηλεκτρική κινητικότητα.

Όπως εξηγεί ο Jozef Kaban, Επικεφαλής Σχεδιασμού της Volkswagen: «Έχουμε δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο του οποίου η διάταξη ακολουθεί μια λογική και μαζί μια διαισθητική προσέγγιση για τη χρήση ενός χώρου. Το εσωτερικό του μπορεί να γίνει ένα ψηφιακό σαλόνι ή γραφείο, ακριβώς όπως έχουν συνηθίσει οι πελάτες μας να γίνεται και στα σπίτια τους

Το ηλεκτρικό van/microbus εφοδιάζεται με έως και οκτώ θύρες USB. Οι επιβάτες του αυτοκινήτου έχουν πλέον έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιλογών για χρήση κινητών συσκευών στο σαλόνι του μοντέλου. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα είτε ως ψηφιακό σαλόνι είτε ως κινητό γραφείο. Η Volkswagen παρέχει στον προαιρετικό εξοπλισμό μικρά πτυσσόμενα τραπέζια στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων, πάνω στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν φορητοί υπολογιστές ή tablets. Για τα τελευταία υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες θήκες για τη φύλαξή τους.

Τρεις θύρες USB-C παρέχονται στον βασικό εξοπλισμό για παροχή ρεύματος σε smartphones, κονσόλες παιχνιδιών, notebooks και tablets που χρησιμοποιούν οι επιβάτες στο σαλόνι του αυτοκινήτου. Δύο από αυτές τις θύρες, οι οποίες διαθέτουν και δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων, βρίσκονται στη δεξιά πλευρά της κολόνας του τιμονιού, ενώ η τρίτη βρίσκεται τοποθετημένη στην πόρτα του συνοδηγού. Οι πελάτες του ID. Buzz μπορούν να παραγγείλουν τρεις επιπλέον θύρες USB, μία στη βάση του εσωτερικού καθρέπτη και άλλες δύο ακόμα, μία στην κάθε πίσω συρόμενη πόρτα. Σύντομα θα παρέχεται η δυνατότητα για προσθήκη δύο ακόμα θυρών USB στον χώρο φόρτωσης.

Όλες σχεδόν οι θύρες USB-C, εκτός από εκείνη που βρίσκεται τοποθετημένη στον καθρέπτη, χρησιμοποιούν το πιο εξελιγμένο πρότυπο φόρτισης USB PowerDeliver (USB-PD). Αυτό επιτρέπει την γρήγορη φόρτιση των συσκευών, με ισχύ που φθάνει και τα 45 watt, ανάλογα τις δυνατότητες της εκάστοτε συσκευής. Η ισχύς αυτή είναι τριπλάσια από την ισχύ φόρτισης που ήταν μέχρι πρότινος εφικτή. Ένας συμβατός φορητός υπολογιστής μπορεί να φορτιστεί στο 100% της χωρητικότητάς του σε μισή ώρα περίπου.

Το ΙD. Buzz διαθέτει πληθώρα ψηφιακών οθονών. Χρησιμοποιώντας τα χειριστήρια αφής στο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών, ο οδηγός έχει την δυνατότητα να μεταβάλλει τις ενδείξεις στο DigitalCockpit με την οθόνη των 5,3 ιντσών. Αυτός ο ψηφιακός πίνακας οργάνων βρίσκεται εμπρός από τον οδηγό και είναι τοποθετημένος ανεξάρτητα επάνω στο ταμπλό, κάτι που συμβαίνει και με την κεντρική οθόνη αφής του συστήματος infotainment.  Με το στάνταρ σύστημα ραδιοφώνου Ready 2 Discover, η οθόνη αυτή έχει διαγώνιο 10 ιντσών ή 12 ιντσών στο προαιρετικό σύστημα DiscoverPro.

Το σύστημα φωνητικού ελέγχου Hello ID είναι το τρίτο σύστημα ελέγχου του ID. Buzz μετά το πολυλειτουργικό τιμόνι και την οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων. Το σύστημα αυτό αναγνωρίζει ερωτήσεις και εντολές άμεσα και με ακρίβεια. Το σύστημα Hello ID. κατανοεί σύνθετες προτάσεις, θέτει ερωτήσεις εάν το κρίνει απαραίτητο και έχει τη δυνατότητα να διακόπτει τη λειτουργία του, όταν παρεμβαίνει ο οδηγός με νέα εντολή. Οι απαντήσεις του συστήματος παρέχονται πολύ γρήγορα και με δύο τρόπους: εκτός σύνδεσης από τις ήδη αποθηκευμένες πληροφορίες που υπάρχουν στο όχημα ή διαδικτυακά μέσω του Cloud.

Το εξελιγμένο σύστημα διαισθητικού φωτισμού ID. Light, είναι διαθέσιμο και στο ID. Buzz. Πρόκειται για μία φωτεινή λωρίδα που διατρέχει το παρμπρίζ στη βάση του ταμπλό. Μέσα από διαφορετικούς φωτισμούς και μοτίβα φωτός, παρέχει διαισθητικά κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον οδηγό. Για παράδειγμα, υποδεικνύει εάν το όχημα είναι σε φάση φόρτισης, ή υποδεικνύει την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να στρίψει ο οδηγός με βάση τις εντολές που παίρνει από το σύστημα πλοήγησης. Σε περίπτωση κινδύνου εμπρόσθιας σύγκρουσης, η λωρίδα γίνεται έντονα κόκκινη, καλώντας τον οδηγό να δείξει άμεσα προσοχή και να φρενάρει.

We Connect.Οι διαδικτυακές υπηρεσίες We Connect και We ConnectPlus ανήκουν στον προαιρετικό εξοπλισμό για όλες τις εκδόσεις του ID. Buzz, ενώ διατίθενται ως στάνταρ για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Από την στιγμή που θα ενεργοποιηθούν, συνδέουν το όχημα με τα κινητά τηλέφωνα των επιβατών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες και όλα αυτά με τον έξω κόσμο. Εκτός από το Online Voice Control, οι πιο σημαντικές υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνουν πλοήγηση με Online Traffic Information, Ψηφιακό Ραδιόφωνο, ροή πολυμέσων με ενσωματωμένο Wi-Fihotspot και Spotify.

Έλεγχος εξ αποστάσεως – Τηλεχειριστήριο. To WeConnect προσφέρει πολλές δυνατότητες για υπηρεσίες που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα της Volkswagen. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή WeConnect ID., οι ιδιοκτήτες του ID. Buzz μπορούν μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο να ελέγχουν από απόσταση τη φόρτιση ή να ενεργοποιούν τον ηλεκτρικό κλιματισμό εν στάσει ή επίσης να ελέγχουν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας.

Εργονομικός μοχλός ταχυτήτων. Έχοντας τοποθετημένη ψηλά τη θέση του οδηγού και συνοδηγού, το ID. Buzz εφοδιάζεται με ένα επίσης ψηλά τοποθετημένο ταμπλό, ένα τυπικό χαρακτηριστικό των επιβατικών van της Volkswagen. Με τις καθαρές οριζόντιες γραμμές και τα διάφορα επίπεδα το ένα πάνω από το άλλο, προσφέρει μία σύγχρονη εκδοχή της μεγάλης παράδοσης της μάρκας για αυτού του τύπου τα οχήματα. Ο περιστροφικός διακόπτης που βρίσκεται στα δεξιά της κολόνας του τιμονιού εκτελεί χρέη επιλογέα ταχυτήτων.

Κορυφαίας άνεσης καθίσματα για οδηγό και συνοδηγό. Τα εμπρός καθίσματα του είναι τοποθετημένα ψηλά. Κάτι που σε συνδυασμό με τα μεγάλα παράθυρα εξασφαλίζουν τη καλύτερη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα υποβραχιόνια στις εσωτερικές πλευρές των καθισμάτων περιλαμβάνονται στον στάνταρ εξοπλισμό της βασικής έκδοσης ΙD. BuzzPro. Τα καθίσματα θα φέρουν τη σφραγίδα έγκρισης από την AGR (Γερμανική Εκστρατεία για την Υγεία της Πλάτης), ενώ θα εφοδιάζονται και με ηλεκτρικές ρυθμίσεις.

Το πολυχρηστικό και αφαιρούμενοBuzzBox. Αυτό μπορεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στα δύο εμπρός καθίσματα και να αφαιρεθεί πάρα πολύ εύκολα. Περιλαμβάνει έναν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στο επάνω μέρος. Διαθέτει επίσης και αξεσουάρ για άμεση πρόσβαση από τον οδηγό, όπως ξύστρα πάγου και ανοιχτήρι μπουκαλιών. Στο εμπρός μέρος του BuzzBox υπάρχει μία αρθρωτή θήκη 1,4 λίτρων, η οποία χωράει με άνεση ένα μεγάλο μπουκάλι νερό. Απέναντι από αυτό το τμήμα υπάρχει ένα συρτάρι χωρητικότητας 5 λίτρων για την αποθήκευση μικροαντικειμένων καθημερινής χρήσης.

Κορυφαίοι χώροι και πρακτικότητα. Με μήκος στα 4,71 μέτρα, πλάτος στα 1,94 μέτρα και μεταξόνιο στα 2,99 μέτρα, το ID. Buzz έχει αρκετά compact διαστάσεις για την κατηγορία του, αλλά προσφέρει πολύ γενναιόδωρους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους. Στο λανσάρισμα θα προσφέρεται σε έκδοση με καθίσματα για πέντε επιβάτες.

Δύο πλευρικές συρόμενες πόρτες με πολύ μεγάλα ανοίγματα (προαιρετικά με ηλεκτρική υποβοήθηση στη λειτουργία τους), επιτρέπουν την άνετη πρόσβαση στον «Ανοιχτό Χώρο». Η δεύτερη σειρά καθισμάτων για τρεις επιβάτες μπορεί να κινηθεί ενιαία κατά τον διαμήκη άξονα, ενώ μπορεί να ρυθμιστεί και η κλίση της πλάτης. Ο χώρος αποσκευών ξεκινά από τα 1.121 λίτρα και μπορεί να φθάσει στα 2.205 λίτρα ως μέγιστη χωρητικότητα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα.

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto