Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι Πρόεδροι προτιμούν τα… Skoda

Ελλάδα 6:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Πρόεδροι προτιμούν τα… Skoda

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι Πρόεδροι προτιμούν τα… Skoda

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πριν από 90 χρόνια, τον Μάιο του 1926, η Skoda παρέδωσε μία λιμουζίνα στον πρώτο Πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας, τον Tomas Masaryk. Ήταν προϊόν συνεργασίας με την Hispano-Suiza, μία ισπανική μάρκα που στην πορεία πέρασε στα χέρια Γάλλων. Η Skoda είχε αποκτήσει άδεια να κατασκευάσει ένα μικρό αριθμό Hispano-Suiza και το πρώτο αυτοκίνητο πουλήθηκε στο γραφείο του Προέδρου Masaryk για 280.000 τσέχικες κορώνες.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Το προεδρικό αυτοκίνητο, με 6κύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 6.654 cc, είχε δεχτεί αρκετές τροποποιήσεις στο αμάξωμά του, όπως την τοποθέτηση γυάλινου διαχωριστικού ανάμεσα στον οδηγό και τους επιβάτες, επεμβάσεις τις οποίες πραγματοποίησε η γαλλική Carrosserie Kellner Frères. Η αρχική πινακίδα κυκλοφορίας ήταν «Ν-1» και αργότερα τοποθετήθηκε η «P-118», με το γράμμα να παραπέμπει στην Πράγα.

Skoda-Hispano-Suiza-Masaryk-1

Advertisement
Advertisement

Όταν ο Masaryk παραιτήθηκε στα τέλη του 1935 για λόγους υγείας, το Skoda Hispano-Suiza παρέμεινε στο γκαράζ της οικίας του. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο επέστρεψε στον κατασκευαστή του, όμως δυστυχώς έκτοτε τα «ίχνη» του χάθηκαν.

Η Skoda συνεχίζει την παράδοση, διαθέτοντας πολυτελή αυτοκίνητα για τους ηγέτες της Τσεχοσλοβακίας και – πλέον – της Τσεχίας. Τελευταίο το Superb τρίτης γενιάς, το οποίο παραδόθηκε στο νυν Πρόεδρο της χώρας, Milos Zeman, τον Ιούνιο του 2015. Το προεδρικό Superb εφοδιάζεται με το 2.0 TSI 280 PS, σύστημα τετρακίνησης, κιβώτιο DSG και το κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού Laurin & Klement.