Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Βασίλης Σπανούλης: Ο άνθρωπος του τελευταίου σουτ

Ελλάδα 5:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Βασίλης Σπανούλης: Ο άνθρωπος του τελευταίου σουτ

MIRROR

Βασίλης Σπανούλης: Ο άνθρωπος του τελευταίου σουτ

MIRROR

Η διαδρομή του Kill Bill από τους «πράσινους» και την σκιά του Διαμαντίδη στον Ολυμπιακό και τους θριάμβους των τελευταίων ετών

Advertisement
Advertisement

Το ημερολόγιο έγραφε 30 Μαΐου 2016. Μέσα σε ένα κατάμεστο από φιλάθλους του Παναθηναϊκού ΟΑΚΑ, διεξάγεται ο πέμπτος τελικός για το πρωτάθλημα του μπάσκετ ανάμεσα στον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό. Είναι το τελευταίο παιχνίδι του «τεράστιου» Δημήτρη Διαμαντίδη με τους «πράσινους» που προηγούνται 81-79 δεκαοχτώ δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα.
Ο Ολυμπιακός ξεκινάει την επίθεση με την μπάλα στα χέρια του Βασίλη Σπανούλη. Δεν θα την δώσει σε κανέναν, επιλέγοντας για πολλοστή φορά να κάνει αυτός το τελευταίο σουτ, με τον Διαμαντίδη να τον ακολουθεί. Στα τρία δευτερόλεπτα, κάνει μια προσποίηση στον πρώην συμπαίκτη του σηκώνεται και «εκτοξεύει» μια τρίποντη βόμβα, η οποία καταλήγει στο καλάθι, ένα δευτερόλεπτο πριν τη λήξη. Ο άνθρωπος του τελευταίου σουτ είχε κάνει πάλι το θαύμα του απέναντι στην ομάδα που ανδρώθηκε, οι οπαδοί της οποίας δεν τον συγχώρεσαν ποτέ για την μεταγραφή του στον αιώνιο αντίπαλο.

Όμως αυτό λίγη σημασία είχε για τον Βασίλη, που με τη λήξη του αγώνα έφυγε τρέχοντας προς τα αποδυτήρια, περνώντας μπροστά από τον εμβρόντητο Θανάση Γιαννακόπουλο, ο οποίος δεν είχε συνειδητοποιήσει ακόμη ότι ο Kill Bill τον πλήγωσε ξανά. Λίγη ώρα αργότερα στην συνέντευξη τύπου ο Δημήτρης Διαμαντίδης ρωτήθηκε πως ένοιωσε όταν είδε τον Σπανούλη να σηκώνεται για το σουτ που χάρισε το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. «Σκέφτηκα, δεν το χάνεις ρε Βασιλάρα; Τόσα έχεις βάλει, μας έχεις στείλει δυο-τρεις φορές, δεν το χάνεις; Αλλά το έβαλε…»

Advertisement
Advertisement

Θανάσης Γιαννακόπουλος: Η ζωή του όλη το Τριφύλλι

Το έβαλε όπως έβαλε και κάποιους καθοριστικούς πόντους στον συγκλονιστικό ημιτελικό με την CCKA Μόσχας, ενώ είχε μείνει άσφαιρος, σχεδόν τρεις περιόδους. Ο Σπανούλης είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση αθλητή, ο οποίος λατρεύει να χτυπάει ενίοτε απρόβλεπτα, εκεί που δεν το περιμένεις απο τα εννιά η τα δέκα μέτρα, συνήθως όταν η μπάλα καίει. Το γιατί έφυγε από τον Παναθηναϊκό, είναι ένα θέμα που χωράει πολύ συζήτηση και έχουν ακουστεί πολλά κατά καιρούς. Ο ίδιος είπε σε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην καριέρα του ότι του άρεσε να είναι σε ομάδες που από τη δεύτερη θέση κυνηγάνε την πρώτη. Πάρα πολλοί ειδήμονες του χώρου πιστεύουν ότι έφυγε επειδή δεν ήθελε να είναι άλλο στην «σκιά» του Διαμαντίδη, που ήταν μέχρι πέρυσι οπότε και σταμάτησε το μπάσκετ, ο ηγέτης του Παναθηναϊκού. Στον Ολυμπιακό έγινε ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής. Αυτός που στην πόλη σε εκείνο τον ανεπανάληπτο τελικό με την πελάτισσα πλέον CCKA Μόσχας, πήρε πάνω του την τελευταία επίθεση αλλά, αντί να σουτάρει έδωσε την πάσα στον Γιώργο Πρίντεζη για εκείνο το αξέχαστο πεταχτάρι, που έδωσε στον Ολυμπιακό τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης και έστειλε τους Αγγελόπουλους και όλη την Ελλάδα στον έβδομο ουρανό.

Ο τελευταίος τραυματισμός του, πριν από λίγες ημέρες τον αφήνει εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν, ένα λαβωμένο θηρίο που θα πρέπει να μάθει να ζει πλέον εκτός παρκέ. Ο χρόνος δεν κάνει διακρίσεις σε κανέναν, όμως ο Σπανούλης που έχει μάθει να αγωνίζεται και να δουλεύει πολύ, μάλλον θα θέλει να πει το δικό του αντίο, μέσα στο παρκέ και όχι έξω από αυτό.