Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Τζακ Νίκολσον: Η ασυμβίβαστη ενσάρκωση της υπερβολής και η άρνηση της επιστροφής

Ελλάδα 16:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τζακ Νίκολσον: Η ασυμβίβαστη ενσάρκωση της υπερβολής και η άρνηση της επιστροφής

MIRROR

Τζακ Νίκολσον: Η ασυμβίβαστη ενσάρκωση της υπερβολής και η άρνηση της επιστροφής

MIRROR

Σε τρεις εβδομάδες κλείνει τα 85, έχει να παίξει σε ταινία από το 2010, αποχώρησε πρόσφατα από το τελευταίο του κινηματογραφικό εγχείρημα, έχει να εμφανιστεί δημόσια δύο χρόνια και όμως παραμένει ο ατίθασος του Χόλιγουντ.

Advertisement
Advertisement

Είναι μια όμορφη μέρα στο Παρίσι, μέσα περίπου της δεκαετίας του ‘90 και ένας 28χρονος τότε Έλληνας δημοσιογράφος αισθάνεται ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου. Χάρη σε μια προσωπική του γνωριμία βρίσκεται στο ξενοδοχείο George V για μια αποκλειστική συνέντευξη face το face με τον πολύ Τζακ Νίκολσον, που εμφανίζεται στην ώρα του.

Η συνέντευξη ξεκινάει, όταν το μάτι του ηθοποιού εντοπίζει στην απέναντι πλευρά του ξενοδοχείου μια νεαρή γοητευτική γυναίκα, να έχει βγει στο μπαλκόνι της. Ζητάει συγνώμη από τον δημοσιογράφο, βγαίνει στο δικό του μπαλκόνι γίνεται κάποιου είδους συνεννόηση και απλά φεύγει από την σουίτα του, αφήνοντας τον δημοσιογράφο σύξυλο. Θα επιστρέψει μετά από τρία τέταρτα με ένα χαμόγελο που δηλώνει ξεκάθαρα «μόλις έκανα έρωτα με μια υπέροχη γυναίκα και νιώθω τέλεια», ζητάει συγνώμη από τον δημοσιογράφο και συνεχίζει την συνέντευξη.

Το συμβάν έμεινε για πάντα χαραγμένο στην μνήμη του Χρήστου Ζαμπούνη που δεν ξέχασε ποτέ αυτή την περιπετειώδη συνάντηση με τον πιο ασυμβίβαστο ίσως σταρ του Χόλιγουντ, που παραμένει εξαφανισμένος τα δύο τελευταία χρόνια

Advertisement
Advertisement

Ακόμη και η θρυλούμενη επιστροφή του στην μεγάλη οθόνη, με μια δική του ιδέα για το αμερικάνικο remake της γερμανικής ταινίας Toni Erdmann,  δεν προχώρησε τελικά. Μετά από τέσσερα χρόνια όπου σεναριογράφοι έρχονταν και έφευγαν ο Τζακ αποφάσισε πρόσφατα να μην συμμετάσχει τελικά, επιμένοντας να «κλείνεται» στο σπίτι του, όλο και πιο πολύ.

Απέχοντας συνειδητά εδώ και δώδεκα χρόνια από το Χόλιγουντ, ετοιμάζεται να κλείσει τα 85 του χρόνια σε τρεις εβδομάδες και εξακολουθεί να είναι η ενσάρκωση της υπερβολής και η επιτομή ενός γοητευτικού αλήτη. Ενός αλήτη που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, κάτι που φρόντισε να γίνει κατανοητό σε όλους από τότε που ήταν ένας ατίθασος μικρός μαθητής.

Advertisement

Πάντα ήταν απέναντι 

Φρόντισε από τότε ακόμη να δείξει ότι δεν σήκωνε και πολλά-πολλά όπως είχε δηλώσει στον Independent πριν από 29 χρόνια: «Ήμουν πάντοτε απέναντι στην εξουσία, μισούσα να μου κάνουν παρατηρήσεις οι δάσκαλοι μου, οι γονείς μου και γενικά οποιοσδήποτε. Στο σχολείο για να καταλάβεις έκανα ρεκόρ αφού ήμουν τιμωρία κάθε μέρα για έναν ολόκληρο χρόνο».

Advertisement

Μεγαλώνοντας δεν άλλαξαν και πολλά σε ότι αφορούσε αυτόν το γοητευτικό τύπο που λάτρευε πάντα την υπερβολή στην ζωή του και είχε δηλώσει ευθαρσώς: «Παίρνω Viagra μόνο όταν πρόκειται να κάνω σεξ με δύο γυναίκες!».

Η πρώτη του δουλειά στην Μέκκα του κινηματογράφου ήταν βοηθός στο γραφείο του Γουίλιαμ Χάνα και του Τζόζεφ Μπαρμπέρα, δημιουργών της πασίγνωστης σειράς κινουμένων σχεδίων «The Flintstones». Του πρότειναν μάλιστα να γίνει ηθοποιός σε ταινίες κινούμενων σχεδίων αλλά ο Τζακ απέρριψε αμέσως την πρόταση, αφού τον ενδιέφερε η υποκριτική στον κινηματογράφο.

Ο ρόλος που τον καθιέρωσε ήταν στην κλασσική ταινία «Ξένοιαστος καβαλάρης» και τον πήρε από τύχη, όταν ο Ριπ Τορν που είχε επιλεγεί ήρθε σε ρήξη με τον πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη του φιλμ Ντένις Χόπερ. Ο Τζακ υποδύθηκε μοναδικά έναν μέθυσο δικηγόρο που γνωρίζει δύο μηχανόβιους στην φυλακή και ξεκινάει μαζί τους ένα road trip για την Νέα Ορλεάνη.

Advertisement

Αυτό ήταν.

Το Χόλιγουντ βρήκε έναν αυθεντικό τυπά, ο οποίος με την ίδια άνεση που υποδυόταν τον ιδιωτικό ντετέκτιβ στο «Chinatown» του Τζον Χιούστον έπαιζε και τον εγκληματία που επικαλέστηκε παραφροσύνη για να εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική, στο συγκλονιστικό «Η φωλιά του κούκου».

Ασυγκράτητος

Όσο συγκροτημένος ήταν στο πλατό, τόσο ασυγκράτητος ήταν εκτός, χτίζοντας ταυτόχρονα το μύθο του γυναικά και αυτόν του party animal, που ξενυχτάει και πίνει. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι φιγουράρει κάθε χρόνο στο top ten της λίστας του περιοδικού Maxim με τους «Ζωντανούς θρύλους του σεξ», ενώ παντρεύτηκε μόνο μια φορά στην ζωή του.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια σχέση του ήταν με την Αντζέλικα Χιούστον, η οποία τον άντεξε 17 χρόνια, αλλά με πολλούς χωρισμούς κατά περιόδους και ακόμη περισσότερο κέρατο.

Εμμονικός με το κυνήγι των πανέμορφων γυναικών, έχει φτάσει εύκολα στο σημείο να κοιμηθεί με τρεις διαφορετικές γυναίκες σε μια μέρα και με πάνω από δώδεκα σε μια εβδομάδα!

Το σπίτι του στην Mullholand drive στο Μπέβερλι Χιλς, ήταν το ιδανικό σκηνικό για οργιώδη πάρτι στα οποία όλοι ήθελαν να είναι παρόντες για ευνόητους λόγους. Ήταν γείτονας με τον Μάρλον Μπράντο και τον Γουόρεν Μπίτι -δεν χρειάζονται καν συνειρμοί για το τι έκαναν όταν συναντιόντουσαν σε κάποιο κάλεσμα- και όταν ο πρώτος πέθανε αγόρασε το σπίτι του που ήταν σε κακή κατάσταση από σεβασμό και το κατεδάφισε.

Ταυτόχρονα μεγαλουργούσε στην μεγάλη οθόνη, ερμηνεύοντας τον ψυχοπαθή στην «Λάμψη», κάνοντας τον εκτελεστή της Μαφίας στο «Η τιμή των Πρίτζι», τον Τζόκερ στο «Batman ή τον συνταγματάρχη Νέϊθαν Τζέσαπ στο «Ζήτημα τιμής». Εκεί που κάνει με τα κρεμμυδάκια τον Τομ Κρουζ και την Ντέμι Μουρ υποδυόμενος τον σκληροτράχηλο διοικητή της βάσης του Γκουαντάναμο στην Κούβα, σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας.

Απέκτησε έξι παιδιά από πέντε διαφορετικές γυναίκες και απέχει συνειδητά από την μεγάλη οθόνη τα τελευταία δώδεκα χρόνια, έχοντας αποκλείσει από την δική του ερμηνευτική σκαλέτα τα blockbuster ή κατ’ αυτόν τις άψυχες υπερπαραγωγές.

Είχε εξηγήσει στην Sun τον λόγο που απορρίπτει τέτοιες προτάσεις λέγοντας: «Είχα την πιο ανατριχιαστική σκέψη ότι ίσως οι άνθρωποι στα είκοσι και στα  τριάντα τους δεν θέλουν πια να συγκινούνται πραγματικά. Μπορεί απλώς να θέλουν να βλέπουν περισσότερες βόμβες και περισσότερες εκρήξεις γιατί με αυτές έχουν μεγαλώσει. Εγώ όμως δεν θα κάνω ποτέ τέτοιου είδους ταινίες».

Ο Τζακ επέλεξε τελικά να επιστρέψει πριν αλλάξει τελικά απόφαση, ενώ έχει σταματήσει να πηγαίνει ακόμη και στους αγαπημένους του Lakers, εκεί όπου έσκαγε με κίτρινο σακάκι, μαύρη μπλούζα και μαύρο τζιν, συνδυασμό που δεν θα τολμούσαν πολλοί

Αυτός το τόλμησε γιατί απλά είναι ο Τζακ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ντουμπάι: Τα dream cars, οι Άραβες και η άπιστη!
Δημήτρης Κοντομηνάς: Λατρεία για τα αυτοκίνητα
«Vor V Zakone»: Ο νεκρός Γεωργιανός, το «Λίπος» και η δράση στην Ελλάδα