Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Στιβ Μπούρας: Ο Έλληνας Νονός της Μαφίας στην Φιλαδέλφεια

Ελλάδα 13:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στιβ Μπούρας: Ο Έλληνας Νονός της Μαφίας στην Φιλαδέλφεια

MIRROR

Στιβ Μπούρας: Ο Έλληνας Νονός της Μαφίας στην Φιλαδέλφεια

MIRROR

Η ματωμένη διαδρομή του ανθρώπου που ανέλαβε τα ηνία των The Greeks στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και εκτελέστηκε μαζί με την φίλη του μέσα σε ένα εστιατόριο

Advertisement
Advertisement

Ήταν ένα γλυκό ανοιξιάτικο βράδυ στα τέλη Μάϊου του 1981 και το εστιατόριο Meletis στην Νότια Φιλαδέλφεια ήταν γεμάτο κόσμο, ενώ μια παρέα έχαιρε ιδιαίτερης προσοχής. Κάτι μάλλον αναμενόμενο αφού επρόκειτο για το τραπέζι του Στιβ Μπούρα, του αρχηγού της Ελληνικής Μαφίας στην συγκεκριμένη πόλη, ο οποίος δειπνούσε με την φιλενάδα του Τζάνετ Κούρο και άλλα τέσσερα άτομα.

Μάκης Ψωμιάδης: Ο Big Mac που έμεινε αξέχαστος

Ο ένας ήταν ο Ρέϊμοντ Μαρτοράνο «στρατιώτης« της οικογένειας Σκάρφο μαζί με την γυναίκα του, ένας Τζο Ινάντι και ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Τζέρι Μπλάβατ. Το ημερολόγιο έγραφε 27 του μήνα και η παρέα ήταν σε μεγάλα κέφια, όταν δύο άνδρες μπήκαν στο εστιατόριο και κατευθύνθηκαν αμέσως προς το τραπέζι του Μπούρα. Έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, στάθηκαν σε απόσταση αναπνοής και έκαναν νόημα στον Μαρτοράνο και την σύζυγό του να μετακινηθούν λίγο πιο πέρα. Εκείνη την στιγμή ο Έλληνας Μαφιόζος κατάλαβε ότι είχε έρθει το τέλος του, αφού οι εκτελεστές του άδειασαν τα όπλα τους σε αυτόν και την σύντροφό του.

Κώστας Πάσσαρης: Ο ισοβίτης που «έτρεξε» τους Ρουμάνους

Advertisement
Advertisement

Κανείς άλλος από την παρέα δεν πληγώθηκε, ειδικά ο Μαρτοράνο, που είχε σχεδιάσει κατ’ εντολή του αρχηγού του Νίκι Σκάρφο, που ήταν έξαλλος με τον Μπούρα. Έχοντας αποκτήσει τα ηνία της πόλης ο Σκάρφο ζήτησε από τον τελευταίο που μαζί με τους άλλους Έλληνες διαφέντευε τον Νοτιανατολικό τομέα της πόλης, να πληρώνει κάποιες εισφορές. Ο Μπούρας είχε στήσει εργαστήριο παραγωγής μεταμφεταμίνης την οποία πούλαγαν δικά του βαποράκια στις γειτονιές, είχε επενδύσει στο real estate και είχε διάφορες δραστηριότητες στο Ατλάντικ Σίτι, περιοχή που ανήκε στην δικαιοδοσία του Λιτλ Νίκι, όπως αποκαλούσαν τον Σκάρφο. Ο Έλληνας μαφιόζος αρνήθηκε από την αρχή να πληρώνει εισφορές και το όχι του έκανε έξαλλο τον Ιταλό που αποφάσισε να τον βγάλει από την μέση.

Την δουλειά όπως έγινε γνωστό μετά από χρόνια ανέλαβε ο Μαρτοράνο που συνεργαζόταν χρόνια με τον Στιβ Μπούρα και έτρωγαν συχνά μαζί σε διάφορα μαγαζιά. Για εκτελεστές επέλεξε τον γιο του και έναν εκτελεστή της φαμίλιας Σκάρφο, ξέροντας ότι ο ίδιος και οι υπόλοιποι εν θα κινδύνευε από τα πυρά τους. Η δολοφονία του Μπούρα άλλαξε τις ισορροπίες στον χώρο της Μαφίας στην Φιλαδέλφεια, αφού αυτός ο σκληρός άνδρας έλυνε και έδενε μετά την σύλληψη του Στιβ Παττακού. Ο τελευταίος ήταν το αφεντικό των Ελλήνων μαφιόζων της πόλης, αλλά η καταδίκη του σε ισόβια έχρισε τον Μπούρα διάδοχό του, ο οποίος συνέχισε το «έργο» του.

Βασίλης Στεφανάκος: Η μυθιστορηματική ζωή του Έλληνα Godfather

Advertisement

Η προστασία των μαγαζιών με το αζημίωτο, τα δάνεια, οι εκβιασμοί, ο παράνομος τζόγος και το εμπόριο μεθαμφεταμίνης ήταν οι κύριες ασχολίες του. Διηύθυνε την οργάνωση επιδέξια και ήταν αυτός που επεδίωξε την συνεργασία των Ελλήνων μαφιόζων με την Ιταλική Μαφία της πόλης, που είχε τα ηνία στο οργανωμένο έγκλημα. Αυτό που δεν υπολογισε σωστά, ήταν η άρνησή του να δώσει μερίδιο από τις δικές του δουλειές στον Σκάρφο, ειδικά από την πώληση ναρκωτικών σε περιοχές που έλεγχε η Ιταλική Μαφία, κάτι που πλήρωσε με την ζωή του εκείνο βράδυ του Μάη.

 

Advertisement