Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Ενας Ελληνας αποκαλύπτει τα άδυτα του Λευκού Οίκου

Ελλάδα 21:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ενας Ελληνας αποκαλύπτει τα άδυτα του Λευκού Οίκου

MIRROR

Ενας Ελληνας αποκαλύπτει τα άδυτα του Λευκού Οίκου

MIRROR

Στο καινούργιο βιβλίο του ο Ελληνοαμερικανός πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες με πρωταγωνιστές προέδρους των ΗΠΑ μέσα στο δωμάτιο κρίσεων όπως το χάος μετά την αποτυχία της εισβολής στην Κούβα.

Advertisement
Advertisement

Στη Δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, υπάρχει ένα δωμάτιο μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, χωρίς παράθυρα όπου έχουν διαδραματισθεί ιστορικές στιγμές από το 1961 και μετά, οι οποίες έμεναν πάντα άκρως απόρρητες.

Πρόκειται για το Situation Room όπως το αποκαλούν, μέσα στο οποίο ο εκάστοτε πλανητάρχης μαζί με συμβούλους του και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών διαχειρίζονται πολύ κρίσιμα θέματα ή μείζονος σημασίας μυστικές αποστολές εντός και εκτός ΗΠΑ.

«Ότι συμβαίνει σε αυτό το δωμάτιο, μένει σε αυτό το δωμάτιο» είχε πει παλιότερα σημαίνον στέλεχος της CIA, κάτι όμως που θα αλλάξει χάρη στο βιβλίο που ετοιμάζει ο Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Advertisement
Advertisement

Ο πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον απέκτησε πρόσβαση σε απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών που έγιναν στο «The Situation Room» -θα είναι ο τίτλος του βιβλίου- ενώ μίλησε με στελέχη υπηρεσιών και συμβούλους πρώην προέδρων.

Το νέο του συγγραφικό πόνημα θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Μάϊο και θα περιλαμβάνει άγνωστες στιγμές και ιστορίες από έναν χώρο 465 τετραγωνικών μέτρων που καλύπτεται από μυστικότητα και μυστήριο επί δεκαετίες.

Advertisement

Αποκαλύψεις για δώδεκα πλανητάρχες        

Στο «The Situation Room» δραματικά σημεία καμπής της Αμερικάνικης ιστορίας άγνωστα μέχρι σήμερα στο κοινό αναδεικνύονται με συγκλονιστικές λεπτομέρειες.

Advertisement

Ο Στεφανόπουλος περιγράφει λεπτομερώς τη μυστικότητα που διέπει τον συγκεκριμένο χώρο αλλά και τις μέχρι τώρα ανείπωτες ιστορίες σχετικά με το δωμάτιο κρίσης ή διαχείρισης καταστάσεων του Λευκού Οίκου που ήταν το σκηνικό μερικών από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην αμερικανική ιστορία.

Ο γνωστός Ελληνοαμερικανός σε συνεργασία με τη Λίζα Ντίκι, φέρνει στο φως κομβικές στιγμές από την θητεία δώδεκα κυβερνήσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων απομαγνητοφωνήσεις από τις ημέρες που πυροβολήθηκαν οι πρόεδροι Τζον Φ. Κένεντι και Ρόναλντ Ρίγκαν και τις οδυνηρές ώρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Επίσης αποκαλύπτονται νέες λεπτομέρειες από στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα που οδήγησαν στην επιδρομή που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αμπόταμπαντ και μια πρώτη αναφορά  για την επίθεση στο Κογκρέσο, που έγινε στις 6 Ιανουαρίου 2021 όπως την συνέταξε το προσωπικό μέσα στο δωμάτιο διαχείρισης κρίσεων.

Advertisement

«Μαζί με το Οβάλ Γραφείο, κανένα μέρος δεν αντιπροσωπεύει καλύτερα τη δύναμη και το μυστήριο της Προεδρίας από την αίθουσα καταστάσεων του Λευκού Οίκου», είπε ο Τζορτζ Στεφανόπουλος μιλώντας για το νέο του βιβλίο.

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε εκείνο το δωμάτιο χωρίς παράθυρα στο υπόγειο της Δυτικής Πτέρυγας καθόρισαν τη μοίρα των Προέδρων και διαμόρφωσαν την πορεία της ιστορίας. Ωστόσο, πολύ λίγα έχουν γραφτεί γι’ αυτόν τον χώρο και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί. Καμία ολοκληρωμένη ιστορία εδώ και δύο δεκαετίες σχεδόν, δεν έχει ειπωθεί και όταν ανακάλυψα αυτό το γεγονός, ήξερα ότι έπρεπε να γράψω αυτό το βιβλίο» επισήμανε.

Από τον Κένεντι στον Nίξον

Χρονολογικά ο Στεφανόπουλος ξεκινά από τη θητεία του Τζον Φ. Κένεντι ο οποίος ίδρυσε το συγκεκριμένο δωμάτιο διαχείρισης κρίσεων μετά την αποτυχία της εισβολής στην Κούβα το 1961, η οποία τσαλάκωσε για τα καλά το προφίλ του.

Αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις δραματικές συνομιλίες που έλαβαν χώρα μέσα στο δωμάτιο μετά την δολοφονία του Κένεντι στο Ντάλας, όταν η χώρα τελούσε σε σοκ και η εικόνα της Τζάκι με το ματωμένο ταγιέρ έμπαινε στα αμερικάνικα σπίτια.

Επίσης για πρώτη φορά αποκαλύπτεται το παρασκήνιο της νύχτας που οι ένοπλες δυνάμεις των  ΗΠΑ εισήλθαν σε κατάσταση ετοιμότητας DEFCON III, την υψηλότερη σε καιρό ειρήνης.

Ήταν αργά το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου του 1973 και ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ είχε μόλις ξεκινήσει όταν ο Κίσιντζερ έλαβε ένα μήνυμα από τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ στο οποίο τόνιζε ότι η ΕΣΣΔ σκέπτεται να επέμβει μονομερώς στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με μεταγενέστερα δημοσιεύματα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έψαξε αμέσως να βρει τον πρόεδρο Νίξον, αλλά ενημερώθηκε από τον Αλεξάντερ Χέιγκ ότι είχε κοιμηθεί.

Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Χέιγκ αρνήθηκε να ξυπνήσει τον πρόεδρο, όμως όπως αποκαλύπτει ο Στεφανόπουλος ο Νίξον δεν κοιμόταν αλλά ήταν τύφλα στο μεθύσι!

Έτσι ο Κίσιντζερ πήρε την κατάσταση στα χέρια του, και αφού μπήκε στο δωμάτιο μαζί με τον υπουργό Άμυνας, επιτελείς πληροφοριών και τον αρχηγό του επιτελείου, αποφάσισε να πάει η κατάσταση ετοιμότητας των ΗΠΑ στο DEFCON III.

Το «The Situation Room» βγάζει στην επιφάνεια τις ώρες αγωνίας που έζησαν μέσα στο δωμάτιο κυβερνητικά στελέχη και επιτελείς πληροφοριών στις 30 Μαρτίου του 1981, όταν ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ, πυροβολεί τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, την ώρα που έφευγε μετά από μια ομιλία του στην πρωτεύουσα.

Μέσα από συνομιλίες και συνεντεύξεις αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά και δραματικές στιγμές από την απόπειρα που συντάραξε τις ΗΠΑ και έστειλε το Ρίγκαν σχεδόν ετοιμοθάνατο στο νοσοκομείο «Τζορτζ Ουάσιγκτον».

Από τον Κάρτερ στον Ομπάμα           

Ίσως το πιο απίστευτο περιστατικό που μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό, είναι η εμπλοκή κυβερνητικών μέντιουμ που κλήθηκαν στο περίφημο «δωμάτιο», κάτι που αποκάλυψε ο συγγραφέας.

«Πιθανότατα αυτό που με εξέπληξε περισσότερο ήταν μια ιστορία για τον πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, που δεν νομίζω ότι έχει ειπωθεί πριν, κατά τη διάρκεια της κρίσης των ομήρων στο Ιράν, όταν κάλεσε πραγματικά μέντιουμ να προσπαθήσουν να βοηθήσουν να βρουν τους ομήρους, κάτι που είναι καταπληκτικό να μάθουμε» είπε.

«Τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του Ρόζαλιν Κάρτερ συμμετείχαν σε αυτό το γεγονός σε μια συνάντηση που έλαβε χώρα στην αίθουσα καταστάσεων του Λευκού Οίκου. Ήταν γοητευμένοι από την ιδέα των μέντιουμ».

Αποκαλυπτικές, παρότι ο συγγραφέας δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες αφού το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Μάϊο θα είναι και οι ιστορίες από τις συγκλονιστικές στιγμές μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11/9 to 2001, όταν ο πρόεδρος Μπους ήταν σε ένα δημοτικό σχολείο.

Τονίζεται όμως ότι περιγράφονται ενδελεχώς οι τρομαχτικές ώρες που ακολούθησαν μέσα στον συγκεκριμένο χώρο που σημάδεψε ουκ ολίγες φορές την ιστορία της Αμερικής, με πρωταγωνιστές τον πλανητάρχη, τον τότε διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, υπουργικά στελέχη και επιτελείς πληροφοριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες επισημαίνεται η χαοτική αρχικά κατάσταση μετά από τα χτυπήματα της Αλ Κάιντα, που έχρισαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν Νο 1 εχθρό των ΗΠΑ.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση που άλλαξε για πάντα τις ΗΠΑ την πρωτομαγιά του 2011, ο Μπάρακ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον, στελέχη της CIA και της NSA εισέρχονται στο «δωμάτιο κρίσης».

Κάποιες ώρες μετά ο πλανητάρχης ανακοινώνει με διάγγελμα στον Αμερικανικό λαό ότι o αρχηγός της Αλ Κάιντα είναι νεκρός μετά από επιδρομή των ειδικών δυνάμεων σε συγκρότημα πόλης του Πακιστάν.

Ο Στεφανόπουλος δεκατρία χρόνια μετά την επιχείρηση που πήρε την κωδική ονομασία «Το δόρυ του Ποσειδώνα» υπόσχεται συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τα όσα βίωσαν οι εμπλεκόμενοι μέσα στο «δωμάτιο» από την αρχή μέχρι το τέλος της επιχείρησης.

Οι πιστοί του Τραμπ

Το ίδιο συγκλονιστικές αναμένονται και οι αποκαλύψεις για την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, όπως τις βίωσαν μέσα στο Situation room, όλοι όσοι ήταν παρόντες, σε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος που είναι ο συν-παρουσιαστής του δημοφιλούς «Good Morning America» και παρουσιαστής του «This Week» στο ABC, είναι σίγουρα σε μια μοναδικά πλεονεκτική θέση.

Μπορεί να αφηγηθεί αυτές τις ιστορίες των προεδρικών διοικήσεων που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν σοβαρές κρίσεις έχοντας και ο ίδιος μια ανάλογη εμπειρία. Υπηρετώντας στη διοίκηση του προέδρου Μπιλ Κλίντον ως ανώτερος σύμβουλος δίπλα στον πρόεδρο για πολιτική και στρατηγική είδε και άκουσε πολλά.

«Πέρασα ώρες και ώρες και ώρες στην αίθουσα καταστάσεων του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της θητείας μου με τον πρόεδρο Κλίντον», είπε σε δηλώσεις του.

«Μερικά πράγματα που πραγματικά ξεχωρίζουν σε αυτό που γράφω τώρα; Μόλις μίλησα με τους πραγματικούς αξιωματικούς και επιτελικούς που προέρχονται από τη CIA, το Υπουργείο Άμυνας και τον στρατό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απίστευτοι πατριώτες και  δεν ασχολούνται με την πολιτική».

Αντίθετα με αυτούς οι έτεροι πρωταγωνιστές του βιβλίου, είναι πολιτικοί, πρώην υπουργοί και σύμβουλοι που εισήλθαν στο πιο μυστικό δωμάτιο του Λευκού Οίκου, εκεί όπου γράφτηκαν πολλές φορές σημαντικά κεφάλαια της Αμερικανικής ιστορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διάλεγε γυναίκες από το κοινό και η παραγωγή ζήταγε τα τηλέφωνα τους
Matteo Messina Denaro: Το φάντασμα του Τράπανι που γέμισε ένα νεκροταφείο
Φρέντι Μέρκιουρι: Το «ξεπούλημα» των 14.000.000 λιρών