Menu
LIVE η κίνηση | Τιμές αυτοκινήτων newsautoCHOICE: EV | Τιμές Καυσίμων

PEOPLE

Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη:O πλειστηριασμός που σήμανε την αρχή του τέλους

  • Διονύσης Θανάσουλας (dionthan@yahoo.gr)

Τα χρέη άνω των 2.000.000 ευρώ η προσπάθεια της διοίκησης να αντιστρέψει την κατάσταση και το τέλος εποχής


Όταν το 2012 η κ. Κατερίνα Ζηρίδη, ψυχή των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων ρωτήθηκε για τον ρόλο του σχολείου σε μια εποχή όπου οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς και τις εκφάνσεις της ζωής «τρέχουν με χίλια» απάντησε χαμογελαστή: «Ο ρόλος του σχολείου σήμερα είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Είναι η εποχή όπου η τεχνική κατάρτιση, εν προκειμένω τα ακαδημαϊκά προσόντα, θα αντικατασταθούν από τα ταλέντα». Πέντε χρόνια μετά η ίδια και οι δύο κόρες της Μάνια και Τζωρτζίνα βρέθηκαν αντιμέτωπες με την σκληρή πραγματικότητα ενός πλειστηριασμού ο οποίος γινόταν για τραπεζικά χρέη ύψους 2.034.070 ευρώ.

Αφορούσε το σύνολο των κτηρίων στα οποία στεγάζονται από το 2002 τα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, ένα εντυπωσιακό ομολογουμένως συγκρότημα στην θέση Γυαλού-Πέτρα Γυαλού, στα Σπάτα. Το τέλος εποχής ήρθε τριά χρόνια μετά με την ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου που μεγάλωσε γενιές παιδιών αλλά δεν άντεξε τελικά.  Κάπως έτσι θα ερημώσει μια έκταση ογδόντα και πλέον στρεμμάτων, μέσα στην οποία βρίσκονται τα σχολεία των εκπαιδευτηρίων-σε τρία από αυτά τα κτήρια είναι το νηπιαγωγείο και το δημοτικό και σε δύο το γυμνάσιο και το λύκειο-ενώ σε άλλα δύο βρίσκονται το εστιατόριο, η πισίνα και το γυμναστήριο καθώς και η καντίνα του γυμνασίου.

Μύκονος-Σαντορίνη: Άδεια νησιά, κλειστά μαγαζιά και εργαζόμενοι στον αέρα

Ο πλειστηριασμός του 2017 που τελικά δεν έγινε περιελάμβανε άλλο ένα κτήριο που στεγάζει χώρο πώλησης χαρτικών ειδών και βιβλιοπωλείο καθώς και το θυρωρείο, ενώ η συνολική επιφάνεια των ανωτέρων χώρων είναι κάτι παραπάνω από δέκα έξι στρέμματα.
Τότε η τιμή της πρώτης προσφοράς για τα εννέα συνολικά κτήρια που πλειστηριάζονταν ήταν τα 12.660.000 ευρώ, ενώ η κ. Κατερίνα Ζηρίδη προσπάθησε και τελικά κατάφερε να αποφύγει την διαδικασία με στοχευμένες ενέργειες.

Παλιές αμαρτίες

Πολλοί λένε ότι η συγκεκριμένη περίοδος της ζωής της ήταν γεμάτη από ένταση, όπως είχε συμβεί πριν από δώδεκα χρόνια όταν τα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη έγιναν στόχος καταγγελιών για την διαρροή των θεμάτων του International Baccalaureate τον Μάιο του 2008.
Δεκαπέντε μήνες αργότερα ο IBO-ο διεθνής Οργανισμός στον οποίο ανήκει το πρόγραμμα-αφαίρεσε από τα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη την άδεια να οργανώνουν τα ομώνυμα διετή προγράμματά του. Αυτό ήταν ένα πλήγμα τόσο στο κύρος της σχολής, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αφού οι μαθητές της A’ Λυκείου του έτους 2008-09 θα έπρεπε να επιλέξουν άλλο σχολείο για να συνεχίσουν το Baccalaureate τους ή να πάνε στο Λύκειο Γενικής Κατεύθυνσης των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη.

Ήταν ίσως μια από τις ελάχιστες φορές που η κ. Κατερίνα Ζηρίδη βρέθηκε σε αμήχανη θέση από λάθος χειρισμούς στελεχών της και απάντησε στρεφόμενη κατά του IBO αλλά και του τότε υπεύθυνου του προγράμματος.  Στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκείνο τον Αύγουστο του 2009, η διοίκηση των εκπαιδευτηρίων τόνιζε: «Διεξάγουμε ενδελεχή έρευνα, τα πρώτα στοιχεία της οποίας καταδεικνύουν τη ύπαρξη ενός οργανωμένου κυκλώματος γύρω από το IB. Αναμένουμε μάλιστα και από τον ΙΒΟ να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα πορίσματα της δικής του έρευνας, καθότι οποιαδήποτε διαρροή εκ των πραγμάτων εμπλέκει και τον ίδιο τον οργανισμό».

Τα εκπαιδευτήρια στράφηκαν κατά του πρώην υπεύθυνου του προγράμματος ΙΒ Κωνσταντίνου Μήτσιου τον οποίο φωτογράφιζαν στην ανακοίνωση. «Από τις έρευνες φέρεται να έχει εμπλοκή πρώην στέλεχος του σχολείου, το οποίο δρούσε εν αγνοία της διοίκησης. Ήδη έχουμε στραφεί εναντίον του». Τελικά το IB δεν επέστρεψε ποτέ στα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, που τον τελευταίο χρόνο πιέζονται ασφυκτικά όπως φαίνεται και από τον συγκεκριμένο πλειστηριασμό.

Κινήσεις σωτηρίας

Η Κατερίνα Ζηρίδη όμως μαζί με τις δύο κόρες της προσπάθησε να ανατάξει την εταιρία με στοχευμένες ενέργειες, όπως την εξωστρέφεια του Ομίλου και μια σειρά νέων προγραμμάτων σε συνδυασμό με εντατικοποίηση της διαφημιστικής επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια.
Μπορεί όπως λένε όσοι την γνωρίζουν να έδρεψε κάποιους μικρούς καρπούς αυτών των προσπαθειών, όμως το γεγονός του υψηλού δανεισμού και οι ανεξέλεγκτες πλέον τραπεζικές πιέσεις, δεν γνωρίζουν από buisiness plan και δεύτερες ευκαιρίες. Ήταν κάτι που δεν αποθάρυνε την κ. Ζηρίδη η οποία στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης ήρθε έρθει σε επαφές με γνωστό Αμερικάνικο Κολέγιο με στόχο την εύρεση κοινού παρονομαστή για συνεργασία. Στο ίδιο πλαίσιο ανάτασης της εταιρίας έχει προκύψει και η εμπλοκή σημαντικού στελέχους της αγοράς στην θέση της Οικονομικής Διεύθυνσης η οποία προσπάθησε να εκπονήσει ένα βιώσιμο business plan με αναδιάρθρωση υποχρεώσεων, περιστολή δαπανών, την αποφυγή εκείνου του πλειστηριασμού καθώς και την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων. Η κ. Ζηρίδη μπορεί τότε να αναγνώρισε στο στενό περιβάλλον της ότι καθυστέρησε αρκετά να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, έκανε όμως τα πάντα για να συνεχίσουν την λειτουργία τους τα περιώνυμα εκπαιδευτήρια.

Δείτε την πανάκριβη κατασχεμένη θαλαμηγό της οικογένειας Κουτσουλιούτσου

Η ανοχή απέναντι σε γονείς που καθυστερούν η αδυνατούν σε κάποιες περιπτώσεις να πληρώσουν τα δίδακτρα, η υπερβολική επένδυση σε ένα χώρο που θυμίζει ένα μικρό χωριό στην περιοχή των Σπάτων και τα αναγκαστικά κόστη που δεν αναδιαρθρώθηκαν έγκαιρα, οδήγησαν αρχικά στην ασφυκτική πίεση και χθες στο τέλος εποχής. Μιας εποχής που ξεκίνησε δεκαετίες πριν χάρη στο όραμα ενός φιλόλογου, του Γιώργου Ζηρίδη στον Πειραιά…

Η διαδρομή μέχρι σήμερα

Άνθρωπος διορατικός που ευελπιστούσε να δώσει μαι νέα πνοή στην εκπαίδευση ο Ζηρίδης ιδρύει το 1933 στο μεγάλο λιμάνι ένα πρωτοποριακό για την εποχή του ίδρυμα, το «Λύκειον η Αθηνά». Η ομαλή αρχικά λειτουργία του θα διακοπεί το 1941 λόγω του πολέμου και των βομβαρδισμών του Πειραιά, που τον αναγκάζουν να κλείσει το σχολείο προσωρινά και να το ανοίξει εκ νέου στην Πλατεία Βικτωρίας.
Λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’50, το σχολείο επεκτείνεται στην βίλα Παλιού, αφού η φήμη του ως ενός εξαιρετικού σχολείου προσελκύει όλο και περισσότερους μαθητές. Στις αρχές της δεκαετίας του 60, μεταφέρεται στον παράδεισο Αμαρουσίου και θεωρείται πλέον ένας πρότυπο εκπαιδευτικό οργανισμός που ξεφεύγει από τα στεγανά της δημόσιας εκπαίδευσης, ανοίγοντας νέους δρόμους στους μαθητές του.

Σταδιακά αρχίζουν οι αδελφοποιήσεις με σχολεία του εξωτερικού και στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η νεαρή τότε κόρη του Γιώργου Ζηρίδη, Κατερίνα, αναλαμβάνει την διεύθυνση του σχολείου και το 1972 ο αδερφός της Παναγιώτης εισέρχεται κι΄ αυτός στην διοικητική ομάδα. Τα χρόνια περνούν και ο Οργανισμός εξελίσσεται εισάγοντας νέες παιδαγωγικές τάσεις και δημιουργώντας νέα κέντρα ανάπτυξης, ενώ το 1997 ο Παναγιώτης Ζηρίδης, αποφασίζει να μην ακολουθήσει την νέα πορεία του σχολείου. Δυο χρόνια αργότερα η νέα γενιά την οποία εκφράζουν οι κόρες της κ. Ζηρίδη, από τον γάμο της με τον κ. Σπέντζο εισέρχονται στον Οργανισμό μετά από σπουδές ετών σε Αγγλία και Αμερική. Το 2000 τα εκπαιδευτήρια αδελφοποιούνται με την Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης και ακολουθεί δυο χρόνια αργότερα το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο σχέδιο του οργανισμού.

Αίγλη Ζαππείου: Οι πιο απίστευτες ιστορίες της αθηναϊκής νύχτας

Μετακομίζει στην περιοχή των Σπάτων μέσα σε μια έκταση ογδόντα στρεμμάτων, όπου δημιουργείται ένα συγκρότημα διεθνών προδιαγραφών, σχεδιασμένο σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες τάσεις στην παιδαγωγική. Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε μια λαμπερή τελετή με τέσσερις χιλιάδες προσκεκλημένους. Στα χρόνια που ακολουθούν πέραν των διακρίσεων και των βραβεύσεων, ανάμεσα στους μαθητές υπάρχουν και γόνοι εκπροσώπων της ελληνικής σόου μπιζ όπως η κόρη του Σάκη Ρουβά και της Κάτιας Ζυγούλη, η Ζένια Μπονάτσου, τέκνο του αείμνηστου Βλάση και της Μάρθας Κουτουμάνου κ.α. Τώρα τα γνωστά εκπαιδευτήρια αναστέλουν την λειτουργία τους σε μια ημέρα μέρα πολύ δύσκολη για την κ. Κατερίνα Ζηρίδη και τις δύο κόρες της. Όλες τους έκαναν ότι μπορούσαν για να να μην χρειαστεί να ζήσουν την αναμφίβολα πιο στενάχωρη και καταλυτική στιγμή για την πορεία των εκπαιδευτηρίων που μεγάλωσαν ουκ ολίγες γενιές, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ποιός αγόρασε τη βίλα του Φυντανίδη στην Τήνο για 1,86 εκατ. ευρώ;

Δημοφιλή στο Protothema.gr