Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Αλέκος Γουλανδρής: Πόσα εκατομμύρια ευρώ πούλησε ένα σπάνιο γλυπτό;

Ελλάδα 10:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλέκος Γουλανδρής: Πόσα εκατομμύρια ευρώ πούλησε ένα σπάνιο γλυπτό;

MIRROR

Αλέκος Γουλανδρής: Πόσα εκατομμύρια ευρώ πούλησε ένα σπάνιο γλυπτό;

MIRROR

Ποιος ήταν ο Έλληνας εφοπλιστής που πούλησε για 100.000.000 δολάρια το γλυπτό του διάσημου Ιταλού δημιουργού

Advertisement
Advertisement


Το όνομα του εφοπλιστή κ. Αλέκου Γουλανδρή, με είχε «ταλαιπωρήσει» δημοσιογραφικά αρκετές φορές, πρωτίστως επειδή δεν υπήρχε ούτε μια φωτογραφία του, δημοσιευμένη πουθενά.
Ο «αόρατος» κ. Γουλανδρής που έχει φύγει πλέον από την ζωή, γνώρισε πριν από λίγα χρόνια-παρόλο που δεν νομίζω να το επιθυμούσε ιδιαίτερα-μια ευρεία δημοσιότητα με αφορμή την πώληση ενός έργου τέχνης που του ανήκε. Πρόκειται για την δημιουργία του Ιταλού γλύπτη Αλμπέρτο Τζακομέτι «Το άρμα», η οποία κατέληξε στα χέρια του δισεκατομμυριούχου Στιβ Κοέν μετά την δημοπρασία που έλαβε χώρα στους Sotheby’s. Το γλυπτό που θεωρείται από τα πιο σπάνια έργα γλυπτικής στον κόσμο, ήταν ο διακαής πόθος αρκετών φιλότεχνων billionaires, και τα χειροκροτήματα μέσα στην αίθουσα μετά το τελευταίο χτύπημα, ήταν ηχηρότατα.

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Πόσα εκατομμύρια πούλησε τη θαλαμηγό των 66 μέτρων;

Ο στενός του φίλος για δεκαετίες Sir Taki-ο γνωστός Τάκης Θεοδωρακόπουλος-μέσα από την στήλη που διατηρεί στον έγκριτο «Spectator» είχε αναλύσει με την ιδιαίτερη πένα του την για πολλούς αινιγματική φυσιογνωμία του «αόρατου» στο ευρύ κοινό Έλληνα collectioneuer. Μέσα από το κείμενο του ξεπροβάλλει ένας άνθρωπος παθιασμένος με την καλή ζωή, γόνος μιας από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές δυναστείες της χώρας. Είχε αγοράσει το γλυπτό του Τζακομέτι το 1972, έναντι ενός πολύ μεγάλου για την εποχή εκείνη ποσού-όπως αποκάλυψε η New York Post είχε δώσει 372.000 δολάρια-και όπως είχε πει στον φίλο του «μπορούσες να αγοράσεις ένα ρετιρέ στην 5η λεωφόρο με πολύ λιγότερα χρήματα» από αυτά που έδωσε.

Άννα Βούλγαρη: Η τελευταία κληρονόμος

Advertisement
Advertisement

Η προσωπική του συλλογή θεωρείται μια από τις καλύτερες στον κόσμο, παρόλο που ελάχιστοι την έχουν δει από κοντά τηρώντας απόλυτη εχεμύθεια για τα έργα που περιέχει. Μέχρι την όγδοη δεκαετία της ζωής του, ο κ. Αλέκος Γουλανδρής εξακολουθούσε να κινείται μεταξύ Λονδίνου και Ελλάδας, αν και όπως γράφει ο Sir Taki δεν είναι πλέον τόσο κινητικός. Ο ίδιος τον συναντούσε συχνά, τα Χριστούγεννα τρώγανε σχεδόν καθημερινά στο Gstaad, όπου ο κ. Γουλανδρής είναι κάτοχος ενός εκπληκτικού σαλέ και τα καλοκαίρια χαλάρωναν στην έπαυλη που διατηρεί ο Έλληνας εφοπλιστής στο Πόρτο Χέλι. Το deal με την πώληση του «The Chariot» για τον ίδιο απλά πρόσθεσε τότε άλλα 100.000.000 δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Για τους γνώστες του χώρου των δημοπρασιών ήταν το deal της χρονιάς….

Παύλος Γλύξμπουργκ: Αγόρασε έκτο σπίτι κι ευτυχώς που η Μαρί Σαντάλ είναι πάμπλουτη