Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

17 Ν: Η νύχτα που «μίλησε» για πρώτη φορά το 45άρι

Ελλάδα 3:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

17 Ν: Η νύχτα που «μίλησε» για πρώτη φορά το 45άρι

MIRROR

17 Ν: Η νύχτα που «μίλησε» για πρώτη φορά το 45άρι

MIRROR

Ο σταθμάρχης της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς εκτελείται με τρεις σφαίρες στις 23 Δεκεμβρίου του 1975 στη είσοδο της κατοικίας του στο Ψυχικό

Advertisement
Advertisement

To Ψυχικό την νύχτα είναι συνήθως ένα έρημο προάστιο, ειδικά τον χειμώνα όταν οι κάτοικοι του κλείνονται από νωρίς στα σπίτια τους και απολαμβάνουν την θαλπωρή της ζέστης.
Οι τρεις άνθρωποι όμως που περίμεναν μέσα σε ένα Simca, εκείνο το βράδυ του Δεκέμβρη πριν από σαράντα τέσσερα χρόνια δεν ήταν νευρικοί. Κρύωναν και κατά πάσα πιθανότητα όπως κάνουν όλοι σε τέτοιες συνθήκες, έτριβαν τα χέρια τους για να ζεσταθούν περιμένοντας τον στόχο τους, λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο της κατοικίας του. Κι ο στόχος τους δεν ήταν ένα συνηθισμένος άνθρωπος, αλλά ο Ρίτσαρντ Γουέλς ένας επιτελικός αξιωματούχος της CIA που διεύθυνε τον σταθμό της υπηρεσίας στην Αθήνα. Η τριάδα που τον περίμενε είχε μελετήσει για καιρό τις κινήσεις του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, σε μια Ελλάδα που μόλις είχε επανέλθει η Δημοκρατία και προσπαθούσε να συνέλθει από την επταετία των συνταγματαρχών.

Ένας από αυτούς έσφιξε στο χέρι του ένα 45άρι Colt, γεμάτο και ελεγμένο εξονυχιστικά, ώστε να μην συμβεί τίποτε όταν θα πάταγε την σκανδάλη. Ο δρόμος έξω από την κατοικία του Ρίτσαρντ Γουέλς, που διέμενε στην αριστοκρατική συνοικία του Παλαιού Ψυχικού, ήταν εντελώς έρημος.  Ο Αμερικανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών είχε πάει μαζί με την δεύτερη σύζυγο του Κίκα σε ένα Χριστουγεννιάτικο κάλεσμα. Προφανώς δεν φανταζόταν ποτέ ότι η μοίρα της ζωής του είχε ήδη σφραγιστεί αμετάκλητα, όταν επέστρεφε στο σπίτι του, αν και είχε αντιληφθεί ότι το τελευταίο διάστημα κάποιοι τον παρακολουθούσαν. Πίστευε ότι πιθανόν να ήταν πράκτορες της KGB που υπηρετούσαν στο κλιμάκιο της Αθήνας, αλλά είχε κάνει λάθος. Την στιγμή που η λιμουζίνα στην οποία επέβαινε έφτασε στην είσοδο της κατοικίας του, οι τρεις άνθρωποι βγήκαν από το αυτοκίνητό τους και επιτάχυναν το βήμα τους.

Advertisement
Advertisement

Ο Έλληνας μετανάστης που έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στην Αμερική

Φορούσαν όλοι κουκούλες και μόλις πλησίασαν τον στόχο τους, οι δύο απομάκρυναν την σύζυγο και τον οδηγό του Ουέλς, ενώ ο τρίτος πυροβόλησε τρεις φορές τον σταθμάρχη της CIA, που έπεσε νεκρός. Το θρυλικό στα χρόνια που ακολούθησαν 45αρι Colt της 17Ν, αυτό που δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, είχε «πιάσει» δουλειά, και η τρομοκρατική οργάνωση μόλις ξεκινούσε την ματωμένη πορεία της.  Η τριάδα απομακρύνθηκε με γρήγορα βήματα αλλά χωρίς να τρέχει, μπήκε στο πράσινο Simca και αναπτύσσοντας ταχύτητα χάθηκε μέσα στους δρόμους του Ψυχικού, την ίδια στιγμή που οι κραυγές της κ. Ουέλς, έσπαζαν την ηρεμία της νύχτας.  Η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA ήταν το πρώτο θέμα στην ειδησεογραφία της επόμενης μέρας, όμως παρά το γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση έστειλε την πρώτη της προκήρυξη, αυτή δεν δημοσιεύθηκε σε καμία εφημερίδα.

Advertisement

Μετά από εισαγγελική απόφαση που απαγόρευσε την δημοσιοποίησή της οι πολίτες στην Ελλάδα δεν έμαθαν για την νεοσύστατη οργάνωση. Την ίδια ακριβώς τύχη είχε και η δεύτερη προκήρυξη, που απέστειλε η οργάνωση δύο ημέρες αργότερα στην οποία κατηγορούσε τις εφημερίδες για τα όσα έγραψαν περί «μελαψών Αράβων εκτελεστών», περί «Τούρκων δολοφόνων» και «ατόμων» που είχαν ξενική προφορά. Οι συγγραφείς της ξεκαθάριζαν επίσης ότι στόχος τους ήταν αποκλειστικά ο σταθμάρχης της CIA και μόνο, γι’ αυτό και δεν πείραξαν την σύζυγο και τον οδηγό του. Λίγες ημέρες αργότερα στο Παρίσι, μια άγνωστη γυναίκα παραδίδει στον Γάλλο φιλόσοφο και αρθογράφο της αριστερής εφημερίδας Liberation, Ζαν Πολ Σαρτρ, την προκήρυξη της 17Ν μέσα σε ένα κλειστό φάκελο.

Πάμπλο Εσκομπάρ: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του μεγαλύτερου εμπόρου ναρκωτικών

Advertisement

Ο τελευταίος την παραδίδει στον τότε διευθυντή της εφημερίδας Ζορζ Ζιλί, ο οποίος αφού της ρίχνει μια ματιά, την κρατάει αλλά δεν την δημοσιεύει. Θα το κάνει δυο χρόνια μετά, όταν η 17Ν θα χτυπήσει ξανά, εκτελώντας την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου του 1976 στην οδό Άτλαντος στο Παλαιό Φάληρο, τον βασανιστή της Χούντας και απότακτο αστυνομικό Ευάγγελο Μάλλιο. Οι εκτελεστές είναι δύο, όμως το θύμα τους, επιζεί μέχρι να μεταφερθεί στην Γενική Κλινική Π. Φαλήρου. Με όσες δυνάμεις έχει φωνάζει «1973» στους γιατρούς-εννοώντας προφανώς κάποιον αριθμό αυτοκινήτου-προσθέτοντας την φράση «ένας ψηλός και μια κοπέλα». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της ζωής του. Λίγα 24ωρα αργότερα η Liberation δημοσιεύει την προκήρυξη της οργάνωσης για την δολοφονία Ουέλς, την οποία αναδημοσιεύουν την επομένη όλες οι ελληνικές εφημερίδες. Οι έρευνες της αστυνομίας πιστοποιούν ότι ο Μάλλιος δολοφονήθηκε με το ίδιο 45αρι που χρησιμοποιήθηκε στην δολοφονία του Αμερικανού σταθμάρχη. Αυτή, που άνοιξε τον κύκλο της τρομοκρατίας στην Ελλάδα εκείνο το κρύο βράδυ του Δεκέμβρη στο Παλαιό Ψυχικό και κράτησε σχεδόν τρεις δεκαετίες…

Ελλάδα VS Τουρκία: Ο ακήρυχτος πόλεμος των πρακτόρων

Εξαφάνιση ή απαγωγή; Η συγκλονιστική ιστορία του Έλληνα που αγνοείται από το 2013

Advertisement

Σπύρος Βελέντζας: Ο Έλληνας μαφιόζος της Νέας Υόρκης