Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ayrton Senna σαν σήμερα γεννήθηκε

Ελλάδα 18:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ayrton Senna σαν σήμερα γεννήθηκε

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ayrton Senna σαν σήμερα γεννήθηκε

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Συνήθως δεν γιορτάζουμε τα γενέθλια κάποιου, που έχει πεθάνει όμως στις μέρες μας ίσως να γίνει αναγκαίο για να μαθαίνουν οι νέες γενιές κάποιους ήρωες προηγούμενων εποχών και ο Ayrton Senna da Silva ήταν ο ήρωας της Formula 1.

Advertisement
Advertisement

 

Δεν έγινε πρωταγωνιστής σε ταινία, δεν έγινε ήρωας σε video game, δεν δοξάστηκε στα social media. Η νέα γενιά τον μαθαίνει και τον γνωρίζει μέσα από κάποια video, φωτογραφίες αλλά και δημοσιεύματα. Ίσως γι’αυτό πρέπει να γιορτάζουμε την γέννησή του αλλά και να θυμίζουμε τα κατορθώματά του.

Advertisement
Advertisement

Ο Ayrton Senna θα γινόταν 59 ετών σήμερα. Η ζωή του ήταν αφοσιωμένη στους αγώνες που ξεκίνησαν από τα karts στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κέρδισε τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα και 65 pole positions (καλύτερες θέσεις στην εκκίνηση).

Το ντεμπούτο του στη Formula 1 ήρθε το 1984 και μέχρι το πρόωρο θάνατό του 10 χρόνια αργότερα, κέρδισε νίκες και διαμάχες. Ο Senna θεωρούσε ότι η νίκη ήταν κάτι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο. Ανταγωνίστηκε πολλούς οδηγούς, όπως ο Alain Prost και ο Michael Schumacher. Όμως αυτό που κάνει μεγαλύτερες τις επιτυχίες του, είναι οι επιδόσεις του σε μια εποχή που τα αυτοκίνητα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα και περισσότερο δύσκολα στην οδήγηση.

Ο Senna συνδέθηκε επίσης με το Honda NSX, ένα αυτοκίνητο που βοήθησε στην ανάπτυξή του όσο ήταν στην McLaren-Honda. Μάλιστα ήταν γνωστός στους μηχανικούς της Honda εκείνη την εποχή ως «Harry» επειδή το όνομα Ayrton ήταν πολύ δύσκολο να το προφέρουν.

Advertisement

Ο κόσμος της F1 έχασε έναν ταλαντούχο οδηγό πολύ σύντομα, όμως η επιρροή του έχει μείνει. Μετά το ατύχημα στο οποίο έχασε την ζωή του, η F1 υιοθέτησε αυστηρότερα πρότυπα ασφάλειας που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στην πρόληψη περαιτέρω θανάτων. Έτσι νέες γενιές οπαδών και οδηγών ανακάλυψαν αυτό που ήταν πραγματικά έκανε ξεχωριστό τον Ayrton Senna, την αγάπη του για το άθλημα που λάτρεψε.

Advertisement

Αν το παραπάνω κείμενο δημοσιευόταν σε περιοδικό θα βάζαμε πολλές φωτογραφίες. Επειδή όμως είμαστε site θα σας θυμίσουμε δύο video, που έμειναν στην ιστορία: Ο γύρος στο Μονακό και η οδήγηση του Honda NSX.

Advertisement