Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Άνοιγμα σχολείων: Συμβουλές για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών

Ελλάδα 17:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Άνοιγμα σχολείων: Συμβουλές για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Άνοιγμα σχολείων: Συμβουλές για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές όλης της χώρα και οι δρόμοι μας θα γεμίσουν με παιδιά απο πολύ πρωί. Οδηγοί, προσοχή…

Advertisement
Advertisement

Με τον κορωνοϊό να μη λέει να μας αφήσει, όπως είναι λογικό, πρώτο μέλημα των ειδικών είναι να αποτραπεί η διασπορά του ιού μέσα στις σχολικές μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται –μεταξύ άλλων-  η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής και ο τακτικοί αερισμοί των χώρων.

Σίγουρα, τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19 κρίνονται εκ των ουκ άνευ. Παρ΄όλα αυτά, οι κίνδυνοι για τα παιδιά μας δεν εγκυμονούν αποκλειστικά εντός των τειχών των σχολικών αιθουσών. Σημασία έχει να φτάσουν ασφαλή στα θρανία τους, αλλά και στους δρόμους…

Πώς θα επιτευχθούν τα παραπάνω; Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που απαιτεί τη συνεχή επαγρύπνηση όλων: Γονέων, παιδιών, δασκάλων και πολιτείας.

Advertisement
Advertisement

Φοράμε ζώνη, βγαίνουμε από το πεζοδρόμιο

«Τα πάντα ξεκινούν από την οικογένεια» λέει συχνά ο λαός μας και στην προκειμένη έχει δίκιο. Εφόσον πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο με το αυτοκίνητο τους μαθαίνουμε να κάθονται στο πίσω κάθισμα και πως δεν βγάζουν σε καμιά περίπτωση τη ζώνη τους. Σημειώστε πως τα παιδιά με ύψος κάτω των 1,35 μ., πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικό κάθισμα, διότι μέχρι τότε η ζώνη ασφαλείας είναι επικίνδυνη για το σωματότυπό τους.

Ακόμα, θυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία πως δεν πρέπει να βγάζουν το χέρι ή το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου (π.χ. για να χαιρετίσουν κάποιον συμμαθητή τους), καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης ενός ατυχήματος είναι μεγάλος. Ακόμα πρέπει τους επαναλαμβάνουμε πως τόσο η επιβίβαση όσο και η αποβίβαση πρέπει να γίνονται από την πλευρά του πεζοδρομίου. Και πάλι, όμως, έχουμε τα μάτια μας… 14 και ελέγχουμε τον δρόμο πριν ανοίξουμε την πόρτα, διότι μπορεί να διέρχεται κάποια μοτοσικλέτα που δεν έχει διακρίνει το “αλάρμ” (φώτα έκτακτης ανάγκης) του αυτοκινήτου.

Advertisement

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο άνθρωπος είναι ένα μιμητικό ον και το παιδί μαθαίνει τη ζωή, τον εαυτό του, και πλάθεται μιμούμενο εμάς. Τι σημαίνει αυτό; Φροντίζουμε και εμείς να φοράμε ζώνη, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο τη σπουδαιότητά της και σεβόμαστε κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Μόνο έτσι θα μυήσουμε το παιδί μας στις αρχές της κυκλοφοριακής αγωγής και θα του καλλιεργήσουμε τον σπόρο τους σεβασμού για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Advertisement

Στο σχολείο με τα πόδια

Η σωστή οδική συμπεριφορά πρέπει να μαθαίνεται στα παιδιά από την προσχολική ηλικία. Καλό, όμως, είναι να θυμόμαστε ότι τα παιδιά κάτω των 8 ετών δεν έχουν την απαραίτητη ωριμότητα να διακρίνουν τους κινδύνους και ως εκ τούτου πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες, από και προς το σχολείο ή τη στάση του σχολικού λεωφορείου. Κρατάμε πάντα τα μικρά παιδιά από το χέρι και τα έχουμε από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.

Αν το παιδί μας είναι λίγο μεγαλύτερο και πηγαινοέρχεται είτε μόνο του είτε μαζί με άλλα, τότε φροντίζουμε να έχουμε επαναλάβει –εκ των προτέρων- τη διαδρομή προς και από το σχολείο, έτσι ώστε το παιδί να νιώθει σίγουρο και να μην μπερδεύεται. Θα διευκολύναμε το παιδί μας σε μεγάλο βαθμό αν στην διαδρομή ορίσουμε κάποια σημάδια, ως σημεία αναφοράς του τύπου «στο κατάστημα με τα παιχνίδια στρίβουμε αριστερά».

Advertisement

Αναζητάμε την πιο ασφαλή διαδρομή για να φθάσει και να επιστρέψει το παιδί από το σχολείο του. Επιλέγουμε τους δρόμους που έχουν διάβαση πεζών, φανάρι και ειδική σήμανση και αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους και μεγάλους δρόμους.

Μαθαίνουμε στο παιδί μας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Ακόμη και αν το φανάρι είναι πράσινο, ελέγχει δεξιά και αριστερά το δρόμο. Υπάρχει ένας «χρυσός» κανόνας που πρέπει να αποτυπωθεί στο μυαλό του: ΣΤΑΜΑΤΩ – ΚΟΙΤΑΖΩ – ΔΙΑΣΧΙΖΩ ΤΟ ΔΡΟΜΟ. Επίσης του εξηγούμε ότι δε θα είναι πάντα σε θέση να βλέπει κάποιο αυτοκίνητο, οπότε πρέπει να χρησιμοποιεί και την ακοή του και όχι μόνο την όρασή του.

Όταν πλέον έχει αποφασίσει να περάσει τον δρόμο πρέπει να κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του, ώστε οι οδηγοί να προσέξουν ακόμα πιο πολύ. Ταυτόχρονα πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προσπαθεί να περάσει το δρόμο ανάμεσα από σταθμευμένα αυτοκίνητα, μιας και είναι μικρότερο σε διάπλαση από ό,τι ένας ενήλικας, έτσι δεν γίνεται άμεσα ορατό από τους οδηγούς.

Τα παιδιά είναι ενθουσιώδη. Εφόσον πηγαίνουν προς το σχολείο είναι πιθανό να συναντήσουν έναν συμμαθητή τους και πάνω στον ενθουσιασμό τους να θελήσουν να περάσουν απέναντι να τον συναντήσουν.  Επομένως, μαθαίνουμε στο παιδί μας ότι ποτέ δε βιαζόμαστε όταν είμαστε στο δρόμο.

Επίσης, η ένδυση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για την ασφάλεια. Επιλέγουμε για το παιδί ανοιχτόχρωμα ρούχα και τσάντες με ένθετο ανακλαστικό υλικό για να διακρίνονται από τους διερχόμενους οδηγούς, ειδικότερα το βράδυ.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο το παιδί να έχει μεγάλα περιθώρια χρόνου όταν πηγαίνει προς το σχολείο. Διότι αν έχει αργήσει, πιθανότατα θα αγχωθεί και θα βιάζεται.  Οι πιθανότητες να κάνει κάποιο λάθος και να εκτεθεί σε κίνδυνο αυξάνονται σημαντικά.

Αν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με ποδήλατο πρέπει να τους αποτυπωθεί ότι, εφόσον βγαίνουν στο δρόμο με το δίκυκλο, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τα άλλα οχήματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φορούν πάντα κράνος και τον απαραίτητο εξοπλισμό, κατάλληλα προσαρμοσμένο στο σωματότυπό τους, καθώς και να γνωρίζουν καλά και να ακολουθούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Τα δίκυκλά τους να είναι σε καλή κατάσταση και σωστά εξοπλισμένα με καθρέφτες και φώτα, ώστε να φαίνονται τις βραδινές ώρες.

Εφόσον το παιδί πηγαινοέρχεται στο σχολείο με σχολικό λεωφορείο δεν πρέπει να στέκεται όρθιο και να μην περπατάει μέσα σε αυτό όταν βρίσκεται εν κινήσει. Επιπλέον οφείλει να φοράει τη ζώνη ασφαλείας του, όπως ακριβώς και αν ήταν στο δικό μας αυτοκίνητο.

Τροχονόμος, διαβάσεις, κιγκλίδωμα

Καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων διαδραματίζει και ο σχολικός τροχονόμος. Αρμοδιότητά του είναι η ρύθμιση της κυκλοφορίας στην γύρω από το σχολείο περιοχή κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών. Για να πιάσουν τόπο όμως οι οδηγίες του, οι γονείς πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του και αφετέρου οι οδηγοί να σέβονται την παρουσία του.

Επιπροσθέτως, η πολιτεία η πολιτεία είναι αρμόδια για την κυκλοφοριακή διασφάλιση των σχολικών συγκροτημάτων με:

– Κάθετη σήμανση ΚΟΚ (πινακίδες)
– Οριζόντια σήμανση στο οδόστρωμα
– Σήμανση διάβασης πεζών
– Σαμαράκι μείωσης ταχύτητας αυτοκινήτων, ώστε να αποτρέπεται η ασυνείδητη οδηγική συμπεριφορά.
– Φωτεινό διπλό κίτρινο σηματοδότη
– Προστατευτική μπάρα στην έξοδο του σχολείου, ώστε τα παιδιά να μη βγουν απευθείας στο δρόμο.

Επιστροφή στα θρανία για τους μικρούς μας φίλους. Τα σχολεία αρχίζουν και η ασφάλειά των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας. Γονείς δάσκαλοι και φροντίζουμε να μυήσουμε τα παιδιά στην κυκλοφοριακή αγωγή, την ίδια ώρα που η πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Καλή σχολική χρονιά!

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μένουμε ασφαλείς… και στο σχολείο (video)
Επανεκκίνηση των θεωρητικών εξετάσεων ζητούν οι Σχολές Οδηγών
Επιτέλους! Μάθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής στα σχολεία