Live Κίνηση
Περισσότερα
RENAULT-2022

Renault Arkana: Κομψότητα και στιλ από ένα μοντέρνο coupe crossover

Ελλάδα 13:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Renault Arkana: Κομψότητα και στιλ από ένα μοντέρνο coupe crossover

RENAULT-2022

Renault Arkana: Κομψότητα και στιλ από ένα μοντέρνο coupe crossover

RENAULT-2022

To νέο Renault Arkana αλλάζει τα δεδομένα της κατηγορίας του, όντας ένα κομψό και με πρωτοποριακή σχεδίαση crossover, με το μοναδικό στιλ ενός κουπέ σπορ αμαξώματος και την κορυφαία πρακτικότητα και high-tech τεχνολογίες που χαρακτηρίζουν ένα εξελιγμένο σύγχρονο SUV.

Advertisement
Advertisement

H διαρκής αναζήτηση της Renault σε όλη την πορεία της ιστορίας της για το ξεχωριστό και το μοναδικό, αποτέλεσε το κυρίαρχο στοιχείο του DNA της γαλλικής εταιρίας και αυτό που την καταξίωσε στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και δεκαετίες ως έναν από τους πρωτοπόρους κατασκευαστές με αυτοκίνητα που έγραψαν ιστορία.

Πάνω στο ίδιο πνεύμα πρωτοπορίας και σύγχρονων ιδεών κινείται και στις ημέρες μας σε πολλά επίπεδα, κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό και από το νέο Arkana. Ένα νέο εντυπωσιακό μοντέλο, με το οποίο η Renault καταργεί τις συμβάσεις και τα στερεότυπα στον σχεδιασμό ενός σύγχρονου crossover και φέρνει σε ένα πιο ευρύ κοινό την κουπέ αισθητική που μέχρι τώρα ήταν προνόμιο μόνο των ακριβών μοντέλων και των premium κατασκευαστών.

Με την συγκεκριμένη κατηγορία των κουπέ SUV να κυριαρχεί σε όλη την αγορά και να είναι διαρκώς αναπτυσσόμενη, η Renault δεν θα μπορούσε να μην δηλώσει το δυναμικό “παρών” της, φέρνοντας ένα αυτοκίνητο απόλυτης κομψότητας, κορυφαίας πρακτικότητας και γεμάτο από ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε τεχνολογίες διασύνδεσης και σε υβριδικά συστήματα κίνησης.

Advertisement
Advertisement

Το σημείο στο οποίο το νέο Αrkana διαφοροποιείται αισθητά από τον ανταγωνισμό του είναι η μοναδική του σχεδίαση. Μία σχεδίαση που κρατά τα βασικά χαρακτηριστικά ενός κλασικού SUV της κατηγορίας του και παράλληλα το εφοδιάζει με ένα ιδιαίτερα μοντέρνο και σπορτίφ σχήμα, που το κάνει άμεσα αναγνωρίσιμο και αρκετά διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην κατηγορία του.

Νew Renault Arkana. Hybrid by nature! Ανακαλύψτε το

Advertisement

Πέρα από τα κορυφαία 200 χιλιοστά απόστασης από το έδαφος, το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι του αυτοκινήτου είναι το τελείωμα της οροφής στο πίσω μέρος, όπου η έντονη κλίση και η εντυπωσιακή αισθητική των φωτιστικών σωμάτων δημιουργούν ένα ξεκάθαρα σπορ σχήμα, το οποίο διαφοροποιείται ριζικά από την τυπική αισθητική των υπόλοιπων SUV της κατηγορίας του.

Η εξίσου εντυπωσιακή μάσκα με τις λεπτομέρειες χρωμίου τονίζει ακόμα περισσότερο τον special χαρακτήρα του μοντέλου, προσδίδοντας έναν αέρα κομψότητας και στιβαρότητας.  Η μάσκα αυτή αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο και αποκτά high-tech χαρακτήρα χάρη στα Full LED φωτιστικά σώματα, στο χαρακτηριστικό για την Renaul σχήμα C, στοιχείο που απογειώνει την συνολική εικόνα του Αrkana προσδίδοντας έναν έντονο premium χαρακτήρα αυτοκινήτου μεγαλύτερης και πολύ πιο ακριβής κατηγορίας..

Advertisement

Το αμάξωμα πατά σε τροχούς μεγάλης διαμέτρου 690mm. Το μήκος του φτάνει τα 4,568μ., το ύψος το 1,571μ. και το μεταξόνιο είναι 2,720μ. Οι μεγάλες διαστάσεις του το κάνουν να δείχνει ακόμα πιο εντυπωσιακό, κάτι στο οποίο συμβάλλουν οι διακοσμητικές λεπτομέρειες χρωμίου, όπως στα πλαίσια των παραθύρων, στα προστατευτικά των θυρών, και στα σκούρα εμπρός φρύδια των φτερών, τα οποία αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο το κύρος της κατασκευής.

Περνώντας στο σαλόνι, η εικόνα είναι εξίσου εντυπωσιακή και αναβαθμισμένη σε σχέση με τα δεδομένα της κατηγορίας του, με το high-tech πίνακα οργάνων και το τεράστιο σε χώρους σαλόνι να κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις. Στον πίνακα οργάνων υπάρχει μία έγχρωμη οθόνη 4,2, 7, ή 10.2 ιντσών (ανάλογα την έκδοση) ενώ την ψηφιακή ταυτότητα συμπληρώνει η κεντρική οθόνη 7 ή 9,3 ιντσών, η οποία προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες επιφάνειες θέασης στην κατηγορία.

Advertisement

Η θέση οδήγησης είναι ψηλά τοποθετημένη με πολύ καλή επόπτευση περιμετρικά του αυτοκινήτου, ενώ υπάρχουν επίσης δεκάδες χώροι αποθήκευσης μικροαντικειμένων, όπως και θέση για ασύρματη φόρτιση κινητών τηλεφώνων. Ένας ακόμα τομέας που το Arkana κερδίζει τις εντυπώσεις είναι στην ποιότητα κατασκευής και την προσεγμένη επιλογή των υλικών που χρησιμοποιούνται, τα οποία προσδίδουν έναν πραγματικά premium αέρα στο αυτοκίνητο και στην αίσθηση που αποκομίζουν οι επιβάτες μέσα στο ευχάριστο σαλόνι.

Ένα σαλόνι το οποίο χαρακτηρίζεται και από τους τεράστιους χώρους που προσφέρει στους επιβάτες. Ιδίως οι πίσω έχουν στην διάθεσή τους 211 χιλιοστά για τα γόνατά τους, τιμή που είναι η μεγαλύτερη στην κατηγορία του. Ο χώρος των 305 χιλ. για τα πόδια, αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς, ενώ η απόσταση των 860 χιλ. είναι αξιοσημείωτη για μοντέλο με σπορ χαρακτήρα.

Οι κορυφαίοι χώροι για επιβάτες συνδυάζονται με έναν εξίσου τεράστιο χώρο αποσκευών που φθάνει στα 513 λίτρα (480 λίτρα για την έκδοση E-TECH). Το πορτ-μπαγκάζ διαθέτει επίσης και ένα διπλό δάπεδο που μπορεί να τοποθετηθεί σε εναλλακτικές θέσεις αυξάνοντας έτσι την πρακτικότητα της φόρτωσης. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα ασύμμετρης αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων, επιτρέποντας έτσι να δημιουργηθεί ένα πλήρως επίπεδο δάπεδο φόρτωσης.

Εκτός από την εντυπωσιακή σχεδίαση, το νέο Arkana συνδυάζεται και με τα ιδιαίτερα εξελιγμένα υβριδικά συστήματα της Renault. Όπως και στα Clio, Captur και Megane, έτσι και στο Arkana εφαρμόζεται η πρωτοποριακή υβριδική τεχνολογία E-TECH, η οποία χρησιμοποιεί πάνω από 150 πατέντες και πολλή από την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η εταιρία από την συμμετοχή της στην Formula 1.

Ο κινητήρας E-TECH Hybrid των 145 ίππων περιλαμβάνει έναν 4-κύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1.6 λίτρων νέας γενιάς. Η ισχύς του είναι 69 kW (91 hp), ενώ συνεργάζεται με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, έναν 36 kW και έναν 15 kW HSG (High-Voltage Starter Generator). Το σύστημα υποστηρίζεται από ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο κιβώτιο πολλαπλών λειτουργιών χωρίς συμπλέκτη.

Χάρη στην μπαταρία ιόντων λιθίου των 1,2 kWh, το υβριδικό σύστημα Ε-TECH, επιτρέπει στο όχημα να κινείται έως και στο 80% της διαδρομής αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα, μειώνοντας έτσι έως και 40% την κατανάλωση μέσα στην πόλη σε σύγκριση με έναν συμβατικό κινητήρα.

Έτσι το νέο Arkana E-TECH Hybrid επιτυγχάνει συνδυαστική κατανάλωση 4,9 λτ./100 χλμ. και 112-117 γρ./χλμ. εκπομπές CO2 (τιμές WLTP). Σε λειτουργία αμιγούς ηλεκτροκίνησης το νέο Arkana E-TECH Hybrid μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητες έως και 75 χλμ/ώρα.

Στην έκδοση E-TECH Hybrid των 145 ίππων, το νέο Arkana προσφέρει μία πραγματικά μοναδική εμπειρία οδήγησης, χάρη στο έξυπνο σύστημα διαχείρισης της ενέργειας των κινητήρων. Λόγω του ότι η εκκίνηση γίνεται αμιγώς ηλεκτρικά, είναι αρκετά αθόρυβο και πολιτισμένο στην καθημερινή χρήση μέσα στην πόλη, ενώ υπάρχει και το πλεονέκτημα της άμεσης απόδοσης της ροπής με αποτέλεσμα την μείωση των ρύπων και της κατανάλωσης.

Η δεύτερη υβριδική επιλογή που προσφέρει η Renault στο νέο Arkana είναι αυτή που συνδυάζεται με τον κινητήρα 1.3 TCe 140. Πρόκειται για ένα micro-hybrid σύστημα που βασίζεται στον 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα turbo αμέσου ψεκασμού 1.3 TCe. Η micro-hybrid τεχνολογία υλοποιείται μέσω της προσθήκης ενός συστήματος εναλλάκτη, σε συνδυασμό με μια μπαταρία ιόντων λιθίου 12V, τοποθετημένη κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού.

Ο κινητήρας συνδυάζεται αποκλειστικά με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC 7 σχέσεων. Η τεχνολογία micro-hybrid επιτρέπει την μείωση της κατανάλωσης κατά 8% και των εκπομπών CO2 κατά 8,5%, παρέχοντας επίσης ομαλότερη επανεκκίνηση μετά το start/stop και μεγαλύτερη άνεση κατά την κίνηση λόγω της πιο άμεσης απόκρισης στο γκάζι.

Το νέο Arkana συνδυάζει εξαιρετικά την οικονομία, την ευελιξία και την οδηγική ευχαρίστηση, με κατανάλωση, σε συνδυασμένο κύκλο, 5.8 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 που δεν ξεπερνούν τα 132-138 γρ/χλμ. (τιμές WLTP).

Πέρα από τα εξαιρετικά υβριδικά συστήματα, το νέο Arkana διαθέτει ένα πλούσιο τεχνολογικό υπόβαθρο έτσι ώστε να εξασφαλίζει κορυφαία οδική συμπεριφορά με σπορτίφ χαρακτηριστικά. Βασίζεται στη νέα πλατφόρμα CMF-B, η οποία παρέχει αρκετή ευελιξία μέσα στην πόλη και εξαιρετική σταθερότητα και ασφάλεια στις υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο.

Νew Renault Arkana. Κλείσε τώρα ένα test drive

Η ασφαλής οδική συμπεριφορά του νέου Arkana οφείλεται στη σχεδίαση του πίσω άξονα που προσφέρει μεγάλη σταθερότητα στις γρήγορες καμπές. Οι πλεύσεις είναι περιορισμένες ακόμη και στις πιο απαιτητικές διαδρομές, ενώ η άνεση είναι υψηλού επιπέδου χάρη στη βελτιστοποιημένη ρύθμιση των αμορτισέρ.

Η απόδοση του πλαισίου ενισχύεται από το ακριβές και άμεσο σύστημα διεύθυνσης. Παράλληλα, το νέο μοντέλο παραμένει πολύ ευέλικτο, με κύκλο στροφής μόλις 11,2 μέτρων.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, το Arkana έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα πλούσιο σύνολο συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού και ασφάλειας των επιβατών. Τα συστήματα αυτά εντάσσονται στην ομπρέλα Renault Easy Drive και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 μέσω του Highway & Traffic Jam Companion, Eνεργό Cruise Control, Αυτόματη Εναλλαγή Φώτων Υψηλής Σκάλας, Ενεργό Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης, Προειδοποίηση Τυφλού Σημείου, Αναγνώρισης Πινακίδων Οδικής Σήμανσης, Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας, Ενεργή Λειτουργία Εντοπισμού Αυτοκινήτου Όπισθεν, Κάμερα 360 μοιρών, Αισθητήρες Στάθμευσης περιμετρικά, Υποβοήθηση Στάθμευσης κ.ά.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή διασύνδεση, χάρη στο σύστημα Renault Easy Connect, το νέο Arkana είναι διαρκώς σε επαφή με τον έξω κόσμο, μέσω της εφαρμογής My Renault και του νέου εξελιγμένου συστήματος πολυμέσων Ρenault Easy Link.

Το σύστημα παρέχει μόνιμη δικτύωση 4G και πρόσθετες υπηρεσίες που προσφέρονται από συνεργάτες όπως η Google (εύρεση διευθύνσεων) και η TomTom (πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και περιοχές κινδύνου).

Yπάρχει επίσης και το σύστημα Multi-Sense το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να προσαρμόζει την λειτουργία του αυτοκινήτου ανάλογα με την διαδρομή και τις επιθυμίες του. Οι επιλογές που έχει στην διάθεσή του αλλάζουν την χαρτογράφηση του κινητήρα, την αίσθηση του τιμονιού, τον εσωτερικό φωτισμό και τον πίνακα οργάνων.

Οι επιλογές είναι τρεις: Eco, για περιορισμό της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2, Sport, για αμεσότερη απόκριση στο πάτημα του γκαζιού και πιο άμεση πληροφόρηση και απόκριση από το τιμόνι και MySense (εργοστασιακή ρύθμιση), για μια ιδανική εξατομικευμένη εμπειρία.

Απόκτησέ το Νew Renault Arkana από 25.290€

Σε κάθε περίπτωση, με το νέο Arkana η Renault κάνει εμφανές σε όλους ότι ήταν και παραμένει μία εταιρία ταγμένη στην πρωτοπορία της σχεδίασης και των τεχνολογικών χαρακτηριστικών, δημιουργώντας ένα αυτοκίνητο που ξεφεύγει από τα δεδομένα της κατηγορίας του.

Ποιοτικό και premium σε κατασκευή, ακαταμάχητο σε εμφάνιση και δυναμικά χαρακτηριστικά, και με ένα φουλ πακέτο τεχνολογιών στην αιχμή της εποχής, το Αrkana αλλάζει για πάντα τα δεδομένα των προσιτών crossover, συνδυάζοντας στιλ και οδηγική ικανοποίηση όπως μόνο η Renault μπορεί..

Xωρίς καμία αμφιβολία το νέο Arkana αποτελεί την κορυφαία επιλογή για ένα καινοτόμο και ιδιαίτερα καλαίσθητο crossover και σίγουρα ένα αυτοκίνητο που εκτός από την εμπορική του επιτυχία θα αφήσει το στίγμα του στις εξελίξεις της κατηγορίας του -και όχι μόνο- στην ελληνική αγορά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε το νέο Renault Arkana στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το Renault Arkana (+τιμές)
Οι coupe γραμμές του νέου Renault Arkana (video)