Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

WRC Αρκτικό Ράλι: Ολοκλήρωσε τη δουλειά ο Tanak (vids)

Ελλάδα 7:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

WRC Αρκτικό Ράλι: Ολοκλήρωσε τη δουλειά ο Tanak (vids)

ΑΓΩΝΕΣ

WRC Αρκτικό Ράλι: Ολοκλήρωσε τη δουλειά ο Tanak (vids)

ΑΓΩΝΕΣ

Για πρώτη φορά στην καριέρα του στο WRC, o Ott Tanak κυριάρχησε πλήρως σε ένα ράλι, έχοντας τα ηνία στη γενική κατάταξη από την πρώτη μέχρι την τελευταία ειδική διαδρομή!

Advertisement
Advertisement

Έτσι ο Άη Βασίλης του χάρισε για δώρο την νίκη στο παρθενικό Αρκτικό Ράλι Φινλανδίας, το οποίο αποτέλεσε τον δεύτερο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος, αντικαθιστώντας το Ράλι Σουηδίας. Αυτή ήταν και η δεύτερη νίκη του Εσθονού με τα χρώματα της Hyundai Motorsport.

Έχοντας προβάδισμα 24.1 δευτερολέπτων μετά το σκέλος του Σαββάτου, έπρεπε απλά να αποφύγει τις αναποδιές στα δύο περάσματα από τη μήκους 22.47km ειδική διαδρομή Aittajärvi. Το έκανε και με τελική διαφορά 17.5 δευτερολέπτων πήρε τη νίκη – καθώς και βαθμούς από την τέταρτη θέση στην power stage, ανακάμπτοντας έτσι από την εγκατάλειψη στην πρεμιέρα του Μόντε Κάρλο.

Advertisement
Advertisement

Όμως πίσω του είχαμε μεγάλες μάχες, ξεκινώντας από εκείνη για τη δεύτερη θέση, ανάμεσα στον Kalle Rovanpera και τον Thierry Neuville. Επικράτησε ο Φινλανδός, που ήταν ταχύτερος όλων στην power stage και έτσι ολοκλήρωσε το ράλι με διαφορά 2.3 δευτερολέπτων από τον Βέλγο.

Παράλληλα, ο οδηγός της Toyota πέτυχε το καλύτερο πλασάρισμα της καριέρας του και με τους βαθμούς της δεύτερης θέσης σε συνδυασμό με της πρωτιάς στην PS, προηγείται πλέον στη βαθμολογία με 39 πόντους! Μάλιστα πίσω του, στους 35, είναι ο οδηγός του οποίου επικράτησε στο νήμα.

arctic21-podium-a1000x600

Advertisement

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Sebastien Ogier έπεσε τρίτος στη βαθμολογία, με 31, αφού φεύγει από τη Σκανδιναβική χώρα με μόλις 1 πόντο στις αποσκευές του. Ο Γάλλος είχε εφιαλτικό ράλι, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες του αναμενομένου μετέτρεψε σε μεγάλο μειονέκτημα το γεγονός πως έβγαινε πρώτος στο δρόμο την Παρασκευή ενώ η έξοδος 200 μέτρα πριν τον τερματισμό του σκέλους του Σαββάτου, κατέστρεψε κάθε ελπίδα για ένα καλό αποτέλεσμα. Το μόνο που πήρε ήταν ο πόντος της πέμπτης θέσης στην Power Stage.

Ο οδηγός της Toyota ισοβαθμεί με τον teammate του, Elfyn Evans, που όμως ηττήθηκε στη δική του Κυριακάτικη μάχη με τον Craig Breen που είχε επιτυχημένη επιστροφή στη δράση με το i20 Coupe WRC.

Advertisement

Έκτος ήταν ο Takamoto Katsuta με το τέταρτο Yaris WRC, που πήρε με ευχαρίστηση το δώρο του Oliver Solberg στην τελευταία δοκιμασία. Ο γιος του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Petter Solberg, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με World Rally Car. Όμως ο Νορβηγός εγκλιματίστηκε άμεσα στο i20 Coupe WRC και στα 19 του έδειξε πως θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

solberg-oliver-arctic21-a1000x600

Αναλυτικά η τελική κατάταξη:

Advertisement

1 Tänak/Järveoja (Hyundai) 2h03m49.6s
2 Rovanperä/Halttunen (Toyota) +17.5s
3 Neuville/Wydaeghe (Hyundai) +19.8s
4 Breen/Nagle (Hyundai) +52.6s
5 Evans/Martin (Toyota) +1m01.5s
6 Katsuta/Barritt (Toyota) +1m37.8s
7 Solberg/Marshall (Hyundai) +1m39s
8 Suninen/Markkula (M-Sport Ford) +2m09s
9 Greensmith/Edmondson (M-Sport Ford) +3m39.4s
10 Lappi/Ferm (Volkswagen) +6m07s

Επόμενος γύρος του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος είναι το Ράλι Κροατίας, στις 22-25 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης:
Όσα μάθαμε καλεσμένοι στο Team Launch της Scuderia Ferrari (video)

Ο Kimi Raikkonen μιλάει αποκλειστικά στο NewsAuto (vids)

WRC Αρκτικό Ράλι: Ταχύτερος ο Tanak στο shakedown (video)