Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ξεκίνησε το Ράλι Ντακάρ 2014 (Video)

Ελλάδα 2:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ξεκίνησε το Ράλι Ντακάρ 2014 (Video)

ΑΓΩΝΕΣ

Ξεκίνησε το Ράλι Ντακάρ 2014 (Video)

ΑΓΩΝΕΣ

Η υπέρτατη περιπέτεια που ακούει στο όνομα Ράλι Ντακάρ, μόλις ξεκίνησε, με τον αγώνα του 2014 να διαδραματίζεται στην Αργεντινή, τη Βολιβία και τη Χιλή!

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Στη ράμπα της αφετηρίας βρέθηκαν 147 αυτοκίνητα, 70 φορτηγά, 174 μοτοσυκλέτες και 40 Quad, που καλούνται να πραγματοποιήσουν τη δική τους Οδύσσεια, με την Ιθάκη τους να βρίσκεται περισσότερα από πέντε χιλιάδες αγωνιστικά χιλιόμετρα μακριά!

Αναλυτικά, τα αυτοκίνητα θα καλύψουν σε 13 ειδικές διαδρομές, 9.374 χιλιόμετρα, 5.522 εκ των οποίων χρονομετρημένα, με τα αντίστοιχα νούμερα στα φορτηγά να είναι 9.188 και 5.212 αντίστοιχα. Μοτοσυκλέτες και Quad έχουν τον ίδιο Γολγοθά να ανέβουν, με 8.734 χιλιόμετρα, τα 5.228 από αυτά σε ειδικές διαδρομές.

Advertisement
Advertisement

Η πρώτη ημέρα δράσης περιελάμβανε 180 χιλιόμετρα χρονομετρημένης διαδρομής για όλους, με αφετηρία το Ροζάριο και προορισμό το Σαν Λουίς. Με διαδρομές στενές, με πολλές πέτρες και άλματα, που ανέβαιναν μέχρι και σε υψόμετρο δύο χιλιάδων μέτρων.

Στα αυτοκίνητα, είχαμε έκπληξη αφού στη ψηλότερη θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται ο Carlos Sousa. Ο έμπειρος οδηγός από τη Πορτογαλία κάλυψε τη διαδρομή σε 2 ώρες 20 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα με το… Κινέζικο Haval! Δεν ήταν όμως βόλτα στο πάρκο καθώς υπήρξε υπερθέρμανση στο όχημα του.

«Τα τελευταία 50 χιλιόμετρα ήταν πολύ δύσκολα. Φοβόμουν πως δεν θα καταφέρναμε ούτε να τερματίσουμε την ειδική. Το αυτοκίνητό μας δεν έχει air condition και οι αεραγωγοί είχαν φρακάρει. Δεν μπορούσαμε ούτε να αναπνεύσουμε. Οδήγησα τόσο γρήγορα για να γλιτώσω από την… κόλαση που βιώναμε», σχολίασε ο Sousa που πανηγύρισε πρωτιά στον θρυλικό αγώνα για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια!

Advertisement

Έντεκα δεύτερα πίσω του ο τοπικός ήρωας Orlando Terranova που ηγείται της «επίθεσης» των X-Rain Mini’s, μπροστά από τους Nasser Al-Attiyah και Nani Roma. Πέμπτος ήταν ο αειθαλής Carlos Sainz με το SMG Buggy και έκτος ο Stephane Peterhansel, με ένα ακόμα Mini. Ο Γάλλος που διεκδικεί την 12η νίκη του στο Ράλι Ντακάρ (έχει 5 με αυτοκίνητο και 6 με μοτοσυκλέτα) είχε κλαταρισμένο ελαστικό που του στοίχησε σε χρόνο.

Ακόμα πιο άτυχος ο νικητής του 2009, Giniel de Villiers, που αντιμετώπισε προβλήματα στο σύστημα διεύθυνσης του Imperial Toyota του μετά από μόλις 60 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να χάσει 15 λεπτά έναντι των πρωτοπόρων ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Αμερικανός Robby Gordon προδόθηκε από το Hummer του στην εναρκτήρια ειδική.

Advertisement

Αναλυτικά η κατάταξη στα αυτοκίνητα μετά τη πρώτη ΕΔ:

1. Carlos Sousa Haval 2h20m36s
2. Orlando Terranova X-raid Mini +11s
3. Nasser Al-Attiyah X-raid Mini +47s
4. Nani Roma X-raid Mini +1m15s
5. Carlos Sainz SMG Buggy +4m03s
6. Stephane Peterhansel X-raid Mini +4m21s
7. Krzysztof Holowczyc X-raid Mini +4m21s
8. Christian Lavieille Haval +5m42s
9. Leeroy Poulter Imperial Toyota +5m57s
10. Erik van Loon XDakar Ford +6m02s

[nggallery id=3137]

Στα φορτηγά, προηγείται ο Ayrat Mardeev της Kamaz που ήταν κατά 10 δευτερόλεπτα ταχύτερος από το Tatra T815-2 του Τσέχου Ales Loprais.

Advertisement

Στις μοτοσυκλέτες, τα ηνία πήρε με το καλημέρα ο Ισπανός Juan Barreda που έφτασε με τη μοτοσυκλέτα της Honda στον τερματισμό μετά από 2 ώρες και 25 λεπτά. Ακολουθεί ο συμπατριώτης του, Marc Coma, με KTM. Στα quad προηγείται ο Χιλιανός Ignacio Casale με Raptor Yamaha.

Στο βίντεο που σας παραθέτουμε, μπορείτε να δείτε την ανασκόπηση της πρώτης ημέρας δράσης του φετινού Ράλι Ντακάρ, με εντυπωσιακά πλάνα από τις διαδρομές στη Νότια Αμερική.

Η δεύτερη ημέρα, έχει ως εφαλτήριο των προσπαθειών των αγωνιζομένων το Σαν Λουίς και τερματισμό το Σαν Ραφαέλ. Τα αυτοκίνητα θα καλύψουν 433 αγωνιστικά χιλιόμετρα, τα φορτηγά 400 ενώ οι μοτοσυκλέτες και τα quad 359.

Το NewsAuto θα σας παρέχει καθημερινά αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη του Ράλι Ντακάρ 2014.