Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Rally Dakar 2022: Ποινή για τον πρώτο – Ατύχημα με μοτοσικλέτα (+video)

Ελλάδα 12:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Rally Dakar 2022: Ποινή για τον πρώτο – Ατύχημα με μοτοσικλέτα (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Rally Dakar 2022: Ποινή για τον πρώτο – Ατύχημα με μοτοσικλέτα (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Ο πρώτος της γενικής κατάταξης του Ράλι Dakar, Nasser Al-Attiyah, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό (με αναστολή) από τη διοργάνωση και η ομάδα του (Toyota) με πρόστιμο 5.000 ευρώ για παράβαση των αθλητικών κανονισμών.

Advertisement
Advertisement

Ο αγωνιζόμενος από το Κατάρ συνεχίζει τον αγώνα μετά από έφεση της ομάδας.

Το Toyota Hilux T1+ του Al-Attiyah διαπιστώθηκε ότι το καταγραφικό δεδομένων του δεν ήταν συνδεδεμένο στο τροφοδοτικό μετά την ολοκλήρωση της ειδικής διαδρομής της Δευτέρας, κάτι που ο εκπρόσωπος της ομάδας Jean-Marc Fontin είπε ότι ήταν ένα «απλό λάθος» για τους αγωνοδίκες.

Η Toyota διαπιστώθηκε ότι παραβίασε το Άρθρο 13.1.2 των Κανονισμών αθλητικών αγώνων Rally Cross-Country της FIA και της επιβλήθηκε η ποινή των 5000 ευρώ, που προέκυψε και ο αποκλεισμός με αναστολή του οδηγού της. Η ομάδα έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση (και το έκανε) κατά της απόφασης.

Advertisement
Advertisement

Η απόφαση των αγωνοδίκων ανέφερε ότι, εκτός από το πρόστιμο των 5.000 ευρώ που καταβάλλεται εντός 48 ωρών, ο Al-Attiyah αντιμετωπίζει: «αποβολή από το Ράλι Dakar 2022, η οποία θα ανασταλεί μέχρι το τέλος του αγώνα, με την προϋπόθεση ότι δεν διαπράττεται περαιτέρω παραβίαση παρόμοιας φύσης».

Η παράβαση αφορά την αποσύνδεση της μονάδας καταγραφής δεδομένων. Η Toyota ανακοίνωσε ότι τα καταγραφικά δεδομένων αποσυνδέονται μετά από κάθε διαδρομή από την μπαταρία κατά τη διάρκεια της νύχτας για λόγους ασφαλείας και η μη επανασύνδεσή τους ήταν ένα «απλό λάθος». Η ομάδα είχε ενημερωθεί, από τους μηχανικούς της διοργάνωσης, ότι η μονάδα δεδομένων δεν είχε συνδεθεί όταν το αυτοκίνητο του Al-Attiyah είχε φύγει από το bivouac.

Advertisement

Οι αθλητικοί κανονισμοί αναφέρουν ότι είναι ευθύνη των αγωνιζομένων να διασφαλίσουν ότι το καταγραφικό δεδομένων είναι συνδεδεμένο στο τροφοδοτικό πριν από κάθε ειδική και ότι η παράβαση αυτού του κανονισμού θα είχε ως αποτέλεσμα πρόστιμο και αποκλεισμό σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Οι αγωνοδίκες, απέφυγαν να αποκλείσουν άμεσα τον οδηγό, καθώς το ράλι βρίσκεται μόλις στην αρχή του και η ομάδα έχει χρόνο να διορθώσει την παράβαση. Ο αποκλεισμός με αναστολή είναι μια κοινή πρακτική στο Ράλι Dakar, με τον Κινέζο οδηγό Wei Han να τιμωρείται με 10 ώρες ποινή και αναστολή λόγω του ότι το αυτοκίνητό του ήταν 40 κιλά ελαφρύτερο.

Advertisement

Ο Al-Attiyah διατηρεί το προβάδισμά του στην γενική κατάταξη αλλά δεν έχει περιθώριο λάθους αφού μία ακόμη παράβαση μπορεί να τον βγάλει εκτός αγώνα.

Πέναλτι πέντε λεπτών για τον De Villiers

Advertisement

Ο Giniel de Villiers της Toyota, δέχθηκε ποινή πέντε λεπτών επειδή χτύπησε τον αγωνιζόμενο στην κατηγορία των μοτοσυκλετών Cesar Zumaran. Ο Zumaran εκείνη τη στιγμή προσπαθούσε να σηκώσει τη μοτοσυκλέτα του. Το ατύχημα έγινε σε ένα στενό βραχώδες κομμάτι στην διαδρομή Ha’il – Ha’il.

Σύμφωνα με τον de Villiers ο αναβάτης δεν τραυματίστηκε, έπεσε στο έδαφος κρατώντας το πόδι του πριν γνέψει προς τους de Villiers και Murphy να συνεχίσουν. Ωστόσο, ο de Villiers διαπιστώθηκε ότι παραβίασε το άρθρο 48.5 των Κανονισμών αγώνων Ράλι Cross Country της FIA (CCRSR) επειδή δεν σταμάτησε στον τόπο του ατυχήματος για να ελέγξει τον τραυματισμένο αναβάτη.

Η σκηνή του ατυχήματος έχει καταγραφεί σε video, τo οποίo είδε και ερεύνησε ο διοργανωτής του ράλι Dakar, ASO.

Η απόφαση των αγωνοδίκων ανέφερε ότι ο de Villiers χτύπησε το δίκυκλο από πίσω και συνέχισε χωρίς να έχει προσφέρει καμία βοήθεια στον αναβάτη.

«Καθώς ο αναβάτης σηκώθηκε και κουνούσε με το χέρι του, ήταν ένα σήμα για μένα ότι ήταν καλά και [ότι] έπρεπε να περάσω. Δεν ήθελα να σταματήσω ξανά γιατί είχε πολύ άμμο και φοβόμουν μην κολλήσω» δήλωσε ο De Villiers.

Οι αγωνοδίκες αποφάσισαν ότι ο Νοτιοαφρικάνος δεν έδωσε την απαραίτητη προσοχή και ως εκ τούτου έλαβε ποινή πέντε λεπτών, η οποία από το πρωί της Τρίτης 4/1. Η ποινή είναι πιθανό να ρίξει τον de Villiers από την τέταρτη στην έκτη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Rally Dakar 2022, 4η Ημέρα: Ο Loeb την ειδική, παράπονα Sainz (+video)
Ράλι Dakar 2022 3η ημέρα: Ο Al-Attiyah κερδίζει εύκολα, καταστροφή για την Audi (+video)
Ράλι Dakar 2022: Ατύχημα για τον Peterhansel στην πρώτη Ειδική