Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ 2021, ΕΔ9: Πρωτιά… μισή νίκη για τον Peterhansel!

Ελλάδα 12:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ράλι Ντακάρ 2021, ΕΔ9: Πρωτιά… μισή νίκη για τον Peterhansel!

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ 2021, ΕΔ9: Πρωτιά… μισή νίκη για τον Peterhansel!

ΑΓΩΝΕΣ

Μπορεί ο Stephane Peterhansel να μην είχε κερδίσει έως τώρα ειδική διαδρομή στο 43ο Ράλι Ντακάρ, το έκανε όμως και το έκανε εμφατικά!

Advertisement
Advertisement

Η 48η πρωτιά του Γάλλου σε ΕΔ του θρυλικού αγώνα, όχι απλά ήρθε την κατάλληλη στιγμή αλλά συνδυάστηκε και με ατυχίες των άμεσων ανταγωνιστών του. Έτσι, επικρατώντας στο loop των 465 χρονομετρημένων χιλιομέτρων με εκκίνηση και αφετηρία στη Νέομ και μέρος της διαδρομής να είναι στα παράλια της Ερυθράς θάλασσας, ο οδηγός της X-Raid MINI JCW είναι πια 17 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα μπροστά!

«Ήταν μία αυθεντική ειδική Ντακάρ, θύμισε λίγο εκείνες στην Αφρική. Δεν πήγαμε τέρμα γκάζι γιατί γνωρίζαμε πως υπήρχε ρίσκο κλαταρίσματος», σημείωσε ο 13 φορές νικητής του ράλι.

Advertisement
Advertisement

Πράγματι, στην πορεία πέρασε και τον Nasser Al-Attiyah και τον Carlos Sainz, βλέποντάς τους σε μπελάδες επειδή πίεζαν για να ροκανίσουν τη μεταξύ τους διαφορά. Ο οδηγός από το Κατάρ είχε τρία κλαταρισμένα ελαστικά (!) και στα τελικά στάδια της ειδικής, ελλείψει άλλης ρεζέρβας, έκοψαν ρυθμό με το Toyota Hilux. Έφτασαν στον τερματισμό ακριβώς 12 λεπτά μετά τον Peterhansel.

Advertisement

Όσο για τον Sainz, αρχικά είχε κλατάρισμα ενώ στην πορεία σταμάτησε για να κάνει επιδιορθώσεις στο σύστημα πέδησης του X-Raid MINI JCW, χάνοντας ένα 20λεπτό.

Advertisement

Πρωταγωνιστής στην ειδική ήταν ο Mathieu Serradori αλλά λίγα χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, το Century CR6 ακινητοποιήθηκε δίνοντας τέλος στον αγώνα του.

Σε ότι αφορά στη γενική κατάταξη, η πρώτη πεντάδα παρέμεινε αναλλοίωτη. Η μοναδική αλλαγή θέσεων στο Top-10, αφορούσε στις θέσεις 6 και 7, με τον Khalid Al Qassimi να προσπερνά τον Vladimir Vasilyev.

Advertisement

Αναλυτικά οι καλύτεροι χρόνοι στη 9η ειδική:

1 Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger (X-raid Mini JCW) 2h56m56s
2 Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Toyota Gazoo Racing) +12m00s
3 Giniel de Villiers/Alex Haro Bravo (Toyota Gazoo Racing) +12m19s
4 Yazeed Al Rajhi/Dirk von Zitzewitz (Overdrive Racing Toyota) +12m44s
5 Brian Baragwanath/Taye Perry (Century Racing CR6) +13m51s
6 Martin Prokop/Viktor Chytka (Orlen Benzina Team Ford) +16m37s
7 Cyril Despres/Mike Horn (Abu Dhabi Racing Peugeot) +18m45s
8 Khalid Al Qassimi/Xavier Panseri (Abu Dhabi Racing Peugeot) +19m40s
9 Benediktas Vanagas/Filipe Palmeiro (Toyota Gazoo Racing Baltics) +19m56s
10 Nani Roma/Alex Winocq (Bahrain Raid Xtreme) +21m39s
11 Carlos Sainz/Lucas Cruz (X-raid Mini JCW) +22m30s

H γενική κατάταξη στην κατηγορία των αυτοκινήτων:

1 Peterhansel/Boulanger (X-raid Mini JCW) 34h26m16ss
2 Al-Attiyah/Baumel (Toyota Gazoo Racing) +17m50s
3 Sainz/Cruz (X-raid Mini JCW) +1h02m25s
4 Przygónski/Gottschalk (Overdrive Racing Toyota) +2h16m30s
5 Nani Roma/Alex Winocq (Bahrain Raid Xtreme Hunter) +2h42m38s
6 Al Qassimi/Panseri (Abu Dhabi Racing Peugeot) +3h01m13s
7 Vasilyev/Tsyro (X-raid Mini JCW) +3h10m17s
8 Prokop/Chytka (Orlen Benzina Team Ford) +3h36m01s
9 Giniel de Villiers/Alex Haro (Toyota Gazoo Racing) +3h40m09s
10 Lavieille/Garcin (MD Rally Sport Optimus) +4h10m32s

Στα φορτηγά η είδηση ήταν πως η KAMAZ δεν πήρε την ειδική. Ταχύτερος ήταν ο Martin Macík της Big Shock Racing με τον… «Κάρολο» (σ.σ. έτσι έχει ονομάσει το φορτηγό του) με τους Airat Mardeev και Dmitry Sotnikov 2μιση λεπτά πίσω του.

Στη γενική κατάταξη, ο Sotnikov έχει την κατάσταση στα χέρια του αφού είναι 45 λεπτά μπροστά από τον Anton Shibalov, 73 μπροστά από τον Mardeev ενώ ο πρώτος οδηγός από άλλη ομάδα, είναι ο τέταρτος Ales Loprais της Instaforex Loprais Praga.

Στα χαμηλού βάρους Side by Side, είχαμε για μία ακόμα φορά αλλαγή σκηνικού στην κορυφή. Η αντεπίθεση του Chaleco Lopez συνεχίστηκε και το χατ-τρικ σε πρωτιές τον επανέφερε και στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης!

Ο Χιλιανός ήταν 11 λεπτά ταχύτερος από τον πλησιέστερο αντίπαλο και 33 από τον Austin Jones τον οποίο και εκτόπισε από την κορυφή. Μάλιστα, τους δυο τους χωρίζουν πλέον 12 λεπτά, την ώρα που ο τρίτος Aron Domzala είναι άλλα 26’ πιο πίσω.

Από την εξίσωση έχει αφαιρεθεί το όνομα του εντυπωσιακού rookie Seth Quintero, που μετά τον θρίαμβο στην ΕΔ8, βίωσε δράμα με το OT3 να ακινητοποιείται 210 χιλιόμετρα μετά την εκκίνηση.

H δέκατη ημέρα δράσης του φετινού Ράλι Ντακάρ, έχει αφετηρία στη Νέομ και τερματισμό στην Αλ Ούλα. Αφορά 583 χιλιόμετρα, τα 342 εκ των οποίων χρονομετρημένα. Η φυσική ομορφιά του πρώτου μέρους της διαδρομής είναι απερίγραπτη αλλά δεν θα υπάρχει χρόνος για τουριστικές φωτογραφίες. Η αυτοσυγκέντρωση θα είναι το παν αφού η σωστή ένδειξη στη πυξίδα θα κάνει τη διαφορά.

Διαβάστε ακόμα:
Ο Βασίλης Ορφανός μιλάει στο NewsAuto για το Ράλι Ντακάρ 2021

To Road-Book του Ράλι Ντακάρ 2021

Το Ράλι Ντακάρ 2021 σε αριθμούς