Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ 2021, ΕΔ4: Χατ-τρικ Al-Attiyah, κρατάει ο Peterhansel

Ελλάδα 13:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ράλι Ντακάρ 2021, ΕΔ4: Χατ-τρικ Al-Attiyah, κρατάει ο Peterhansel

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ 2021, ΕΔ4: Χατ-τρικ Al-Attiyah, κρατάει ο Peterhansel

ΑΓΩΝΕΣ

Η μεγάλη μάχη στην κορυφή της γενικής κατάταξης του φετινού Ράλι Ντακάρ, καλά κρατεί!

Advertisement
Advertisement

Μετά από 813 χιλιόμετρα, τα 337 εκ των οποίων χρονομετρημένα, πληρώματα και αναβάτες που εκκίνησαν από το Ουάντι Αντ-Νταουασίρ, έφτασαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, τη Ριάντ. Και για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο καλύτερος χρόνος ανήκε στον Nasser Al-Attiyah!

«Σε αυτές, τις πρώτες ειδικές, είναι δύσκολο να χτίσεις μεγάλη διαφορά όμως είμαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα», σχολίασε ο οδηγός της Toyota που καρπώθηκε της σταθερότητάς του, κερδίζοντας την 39η ειδική του σε αυτό το θρυλικό αγώνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στην ειδική, βλέπαμε ως ταχύτερα τα MINI, με τον Carlos Sainz να έχει ταχύτερο ρυθμό στο πρώτο μισό και τον Stephane Peterhansel στο δεύτερο. Ευτυχώς για τον Γάλλο, βρήκε ταχύτητα όταν έπρεπε και έτσι συνολικά υστέρησε μόλις κατά 11 δευτερόλεπτα του οδηγού από το Κατάρ. Έτσι, μετά τα πρώτα 1500 χρονομετρημένα χιλιόμετρα, τους χωρίζουν λιγότερα από πέντε λεπτά.

Πίσω τους, ο Mathieu Serradori έκανε ένα λάθος στην πλοήγηση του Century CR6 και έχασε περισσότερα από 20 λεπτά, με αποτέλεσμα να περάσει τρίτος ο Carlos Sainz. Ο Ισπανός ξεκίνησε πολύ δυναμικά την ημέρα, επιδιώκοντας να καλύψει το χαμένο έδαφος και τελικά σημείωσε τον τέταρτο καλύτερο χρόνο της ημέρας.

Advertisement

Μπροστά του στην ειδική αλλά πίσω του στη γενική κατάταξη, είναι ο Henk Lategan που εντυπωσιάζει με το Toyota Hilux ενώ το όνομα του Kuba Przygonski της Overdrive Racing Toyota είναι στην πέμπτη θέση και στις δύο κατατάξεις.

Κάπου εδώ πρέπει να αναφερθούμε στον Sebastien Loeb. Ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι που συμμετέχει με τον εντυπωσιακό «Κυνηγό» της BRX, είχε την καλύτερη του μέρα στον φετινό αγώνα. Σημείωσε τον τέταρτο καλύτερο χρόνο κι ανέβηκε στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης, ώσπου οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να του επιβάλλουν ποινή 5 λεπτών γιατί δεν εναρμονίστηκε με το όριο ταχύτητας σε ζώνη ιδιαίτερης προσοχής. Μία απόφαση που έκανε έξαλλο τον Αλσατό, που έχασε μία θέση.

Advertisement

Αναλυτικά οι καλύτεροι χρόνοι στη 4η ειδική:

1 Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Toyota Gazoo Racing) 2h35m59s
2 Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger (X-raid Mini JCW) +11s
3 Henk Lategan/Brett Cummings (Toyota Gazoo Racing) +1m30s
4 Carlos Sainz/Lucas Cruz (X-raid Mini JCW) +2m56s
5 Jakub Przygónski/Timo Gottschalk (Overdrive Racing Toyota) +5m05s
6 Sheikh Khalid Al Qassimi/Xavier Panseri (Abu Dhabi Racing Peugeot) +7m22s
7 Sébastien Loeb/Daniel Elena (Bahrain Raid Xtreme Hunter) +7m36s
8 Vladimir Vasilyev/Dmitro Tsyro (X-raid Mini JCW) +10m45s
9 Brian Baragwanath/Taye Perry (Century Racing) +11m31s
10 Orlando Terranova/Bernardo Graue (X-raid Mini JCW) +11m54s

H γενική κατάταξη στην κατηγορία των αυτοκινήτων:

1 Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger (X-raid Mini JCW) 13h15m12s
2 Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Toyota Gazoo Racing) +3m58s
3 Carlos Sainz/Lucas Cruz (X-raid Mini JCW) +35m19s
4 Henk Lategan/Brett Cummings (Toyota Gazoo Racing) +47m44s
5 Jakub Przygónski/Timo Gottschalk (Overdrive Racing Toyota) +48m16s
6 Mathieu Serradori/Fabian Lurquin (SRT Racing Century City Team) +51m58s
7 Sébastien Loeb/Daniel Elena (Bahrain Raid Xtreme Hunter) +52m14s
8 Sheikh Khalid Al Qassimi/Xavier Panseri (Abu Dhabi Racing Peugeot) +1hr03m19s
9 Martin Prokop/Viktor Chytka (Orlen Team) +1hr07m51s
10 Nani Roma/Alex Winocq (Bahrain Raid Xtreme Hunter) +1hr16m50s

Στα φορτηγά η KAMAZ αντεπιτέθηκε και έκανε το 1-2 με τους Dmitry Sotnikov και Andrey Karginov, αφήνοντας τρίτο τον Aliaksei Vishneuski της MAZ. Όμως ο ηγέτης της MAZ, o Siarhei Viazovich που είχε επικρατήσει στη Stage 3, ουσιαστικά τέθηκε εκτός μάχης λόγω μηχανικών προβλημάτων.

Πλέον στη γενική ο Sotnikov έχει «αέρα» 26 λεπτών με δεύτερο τον Martin Macik της Big Shock Racing και τρίτο έναν ακόμα οδηγό της KAMAZ, τον Anton Shibalov.

Στα χαμηλού βάρους Side by Side, ο καλύτερος χρόνος ανήκε στον Aron Domzala, με τους Kris Meeke και Mitch Guthrie να συμπληρώνουν το Top-3. Όμως στη γενική δεν είχαμε αλλαγές, ο Chaleco Lopez παραμένει πρώτος, αν και το προβάδισμά του μειώθηκε κατά το ήμισυ αφού ο Domzala είναι πλέον 198 δευτερόλεπτα πίσω του.

Στην κλάση Τ3 επικράτησε ο Meeke αλλά αυτός που προηγείται είναι ο Seth Quintero, έχοντας μάλιστα πλέον προβάδισμα 44 λεπτών από τη Cristina Gutierrez που σταμάτησε πολλές φορές μέσα στην ειδική.

Η πέμπτη ειδική διαδρομή θα βρει τα πληρώματα να εκκινούν από τη Ριάντ, με προορισμό τη Μπουράιντα. Θα μεσολαβήσουν 625 χιλιόμετρα, τα 419 εκ των οποίων χρονομετρημένα. Μία σκληρή ειδική με διάφορα χαρακτηριστικά που θα επιβραδύνουν τους αγωνιζόμενους: αλλού αμμόλοφοι, αλλού κοφτερές πέτρες, παντού κίνδυνοι.

Διαβάστε ακόμα:
Ο Βασίλης Ορφανός μιλάει στο NewsAuto για το Ράλι Ντακάρ 2021

To Road-Book του Ράλι Ντακάρ 2021

Το Ράλι Ντακάρ 2021 σε αριθμούς