Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ 2017, ΕΔ4: Πέφτουν σαν τις μύγες

Ελλάδα 19:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ράλι Ντακάρ 2017, ΕΔ4: Πέφτουν σαν τις μύγες

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ 2017, ΕΔ4: Πέφτουν σαν τις μύγες

ΑΓΩΝΕΣ

Ο Cyril Despres σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην τέταρτη ειδική διαδρομή του Ράλι Ντακάρ 2017, αναλαμβάνοντας τα ηνία και στη γενική κατάταξη, την ώρα που ήδη έχουμε τα πρώτα «θύματα» τις μεγαλύτερης αγωνιστικής δοκιμασίας στον πλανήτη!

Advertisement
Advertisement

TOY ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (Instagram.com/seitanf1)

Η διαδρομή από το Σαν Σαλβαδόρ της Αργεντινής προς την Τουπίζα της Βολιβία, είχε αμμόλοφους, δυσκολίες στην πλοήγηση και υψόμετρο στα 3.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Και υπό αυτές τις συνθήκες, αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσυκλέτες και Quad έπρεπε να καλύψουν την ίδια απόσταση: 521 χιλιόμετρα, 416 εκ των οποίων χρονομετρημένα.

Απών από την εκκίνηση ήταν ο Nasser Al-Attiytah που έφτασε στο bivouac μετά την ΕΔ3 αλλά οι ζημιές στο Toyota Hilux δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει (διαβάστε περισσότερα εδώ). Δεύτερο μεγάλο θύμα, αυτή τη φορά λίγο πριν τον τερματισμό της ΕΔ4, ήταν ο Carlos Sainz!

Advertisement
Advertisement

Ο Ισπανός είχε χάσει τον προσανατολισμό του και μαζί αρκετό χρόνο, στο ξεκίνημα της ημέρας. Πιέζοντας να καλύψει το χαμένο έδαφος, πράγμα που έδειχνε να έχει καταφέρει, ήρθε η καταστροφή (διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ).

Ήταν όμως μία ημέρα χαρμολύπης για την Peugeot που μπορεί να έχασε ένα 3008 DKR, είδε όμως ένα άλλο να παίρνει τα ηνία του αγώνα! Μετά από 33 κερδισμένες ειδικές διαδρομές στο πλαίσιο 5 νικών στην κατηγορία των μοτοσυκλετών, ο Cyril Despres σημείωσε για πρώτη φορά τον ταχύτερο χρόνο και στα αυτοκίνητα!

dakar17-ss1-despres-a640tall

Advertisement

«Είναι φανταστικό που κέρδισα ειδική, μόλις στο τρίτο μου Dakar με αυτοκίνητο. Ήταν μία μεγάλη ημέρα, μία δύσκολη ημέρα», είπε ο Γάλλος. «Η stage ξεκίνησε με μικρούς αμμόλοφους σε μεγάλο υψόμετρο, όπου το αυτοκίνητο είχε μειωμένη απόδοση ισχύος κατά 20, 30 ίσως και 40%. Δεν ήταν εύκολο να μη κολλήσεις. Στην αρχή είχα την πρωτοπορία αλλά στο έκτο χιλιόμετρο με προσπέρασε ο Carlos. Τον ακολουθούσα όλη μέρα, όταν δυστυχώς έκανε λάθος σε ένα κομμάτι με συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης και αναποδογύρισε το αυτοκίνητο».

Οι άλλοι δύο «λέοντες», οι Stephan Peterhansel και Sebastien Loeb, έχασαν χρόνο αλλά παραμένουν στο παιχνίδι. Στο Top3 πέρασαν ο Mikko Hirvonen με MINI και ο Nani Roma με Toyota Hilux.

Advertisement

Αναλυτικά η κατάταξη της ΕΔ4:
1. DESPRES Cyril (FR) / David CASTERA (FR), PEUGEOT 3008DKR, 4h22m55s
2. HIRVONEN Mikko (FIN) / PERIN Michel (FR), MINI, +10m51s
3. ROMA Nani (SP) / HARO BRAVO Alex (SP), TOYOTA, +12min51s
4. PETERHANSEL Stéphane (FR) / COTTRET J-P. (FR), PEUGEOT 3008DKR, +15m15s
5. LOEB Sébastien (FR) / ELENA Daniel (MON), PEUGEOT 3008DKR, +22m13s

hirvonen-dakar17-ss1-a640

Αναλυτικά η γενική κατάταξη μετά την ΕΔ4:
1. DESPRES Cyril (FR) / David CASTERA (FR), PEUGEOT 3008DKR, 11h33m16s
2. PETERHANSEL Stéphane (FR) / COTTRET J-P. (FR), PEUGEOT 3008DKR, +4m8s
3. HIRVONEN Mikko (FIN) / PERIN Michel (FR), Mini, +5m4s
4. LOEB Sébastien (FRA) / ELENA Daniel (MON), PEUGEOT 3008DKR, +6m48s
5. ROMA Nani (ESP) / HARO BRACO Alex (ESP), Toyota Hi-Lux, +10m30s

Advertisement

Στις μοτοσυκλέτες ταχύτερος ο περυσινός νικητής Toby Price έσπασε το μηριαίο οστό του αριστερού του ποδιού μετά από άσχημη πτώση λίγο πριν τον τερματισμό της ειδικής. Σε αυτή πρώτευσε ο teammate του στην KTM, Matthias Walkner. Στην κορυφή βρέθηκε αρχικά ο Joan Barreda αλλά οι τρεις εργοστασιακοί αναβάτες της Honda πήραν ποινή μίας ώρας γιατί ανεφοδιάστηκαν σε απαγορευμένο σημείο. Έτσι στη γενική προηγείται πλέον ο Pablo Quntivilla με Husqvarna.

Εξοντωτική ποινή δέχθηκε ο Barreda

Εξοντωτική ποινή δέχθηκε ο Barreda

Στα φορτηγά ταχύτερος ήταν ο περυσινός νικητής Gerard de Rooy με Iveco αλλά στην κορυφή της γενικής παραμένει ο Dmitry Sotnikov με KAMAZ. Στα Quad, τον καλύτερο χρόνο έκανε ο Βολιβιανός Walter Nosiglia (Honda) αλλά στη γενική κατάταξη προηγείται ο Ρώσος Sergey Karyakin (Yamaha)

Το πέμπτο σκέλος περιλαμβάνει τη διαδρομή από την Τουπίζα προς το Ορούρο στη Βολιβία. Σε μεγάλο και με τους αμμόλοφους να εμφανίζονται σε δύο σημεία. Αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και Quad θα πρέπει να καλύψουν την ίδια απόσταση: 692 χιλιόμετρα, 447 εκ των οποίων χρονομετρημένα. Τα φορτηγά θα καλύψουν 683, τα 438 εξ αυτών χρονομετρημένα.

TeamHRC17_Brabec_action_MCH_18803-2-640

Διαβάστε εδώ τι έγινε στην ΕΔ1 του Ράλι Ντακάρ 2017 και δείτε εδώ τα video highlights!
Διαβάστε εδώ τι έγινε στην ΕΔ2 και δείτε εδώ τα video highlights!
Διαβάστε εδώ τι έγινε στην ΕΔ3 και δείτε εδώ τα video highlights!