Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ακρόπολις, 1η μέρα: Προηγείται ο Sirmacis, 4ος ο Αθανασούλας!

Ελλάδα 22:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ράλι Ακρόπολις, 1η μέρα: Προηγείται ο Sirmacis, 4ος ο Αθανασούλας!

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ακρόπολις, 1η μέρα: Προηγείται ο Sirmacis, 4ος ο Αθανασούλας!

ΑΓΩΝΕΣ

Η πρώτη μέρα του Εθνικού μας αγώνα ανέδειξε το σκληρό πρόσωπο του Ράλι Ακρόπολις, στα βουνά της Στερεάς Ελλάδος. Το σκέλος του Σαββάτου περιελάμβανε δύο περάσματα από τις ειδικές διαδρομές (Seajets Νέα Γραβιά 25.7km, EKO Racing Άμφισσα 14.29km, Παλαιοχώρι 12.24km). Το πρώτο πέρασμα από τις τρεις ειδικές διαδρομές ολοκληρώθηκε μέχρι το μεσημέρι το δεύτερο διεξήχθη το απόγευμα.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Με το ξεκίνημα στην πρώτη ειδική – Seajets Νέα Γραβιά μήκους 25.7km – ο πρωταθλητής Kajetan Kajetanowicz βρέθηκε εκτός δρόμου έχασε πολύ χρόνο (14 λεπτά) και βρέθηκε μακριά από την κορυφή. Τη Νέα Γραβιά στο πρώτο πέρασμα κέρδισε ο Λετονός Ralfs Sirmacis που μέχρι στιγμής είναι πρωτοπόρος του αγώνα. Ο Αθανασούλας πέτυχε τον 3ο καλύτερο χρόνο όντας 18.5sec πιο αργός από τον Λετονό. Ανάμεσά τους ο Ρώσος Alexey Lukyanuk που ήταν 4.4sec πιο αργός από το Sirmacis. Βγαίνοντας από την 1η ειδική διαδρομή ο Αθανασούλας δήλωσε: «Αρκετά γλιστερά, περίμενα καλύτερο οδόστρωμα. Δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος, η σειρά εκκίνησης δεν είναι ιδανική. Είμαι ευχαριστημένος από το αυτοκίνητο».

Ο Kajetanowicz με το Ford Fiesta αντέδρασε στη 2η ειδική διαδρομή EKO Racing Άμφισσα μήκους 14.29km πετυχαίνοντας τον καλύτερο χρόνο. O Sirmacis ήταν 2ος με διαφορά μόλις 4 sec ενώ τον 3ο χρόνο σημείωσε ο Λάμπρος Αθανασούλας με διαφορά 12 sec από τον Πολωνό πρωταθλητή. Ο Lukyanuk σ’ αυτή την ειδική διαδρομή έχασε 13 sec σε σχέση με τον Αθανασούλα καθώς σημείωσε τον 6ο καλύτερο χρόνο υστερώντας 25.6sec από τον Kajetanowicz. Ο Πολωνός βγαίνοντας από την 2η ειδική είπε: “Έκανα μπούκα στην πρώτη ειδική, χτυπήσαμε κάτι και τουμπάραμε. Δεν υπήρχαν θεατές να μας βοηθήσουν, και χάσαμε πολύ χρόνο. Το αυτοκίνητο λειτουργεί κανονικά. Στη δεύτερη ειδική το διασκεδάσαμε». Αντίστοιχα ο Αθανασούλας δήλωσε: «Αυτή η ειδική πήγε καλύτερα. Ήμαστε κάπως ταχύτεροι, ίσως να πλησιάσαμε τους υπόλοιπους».

Advertisement
Advertisement

Στην 3η ειδική διαδρομή της ημέρας το Παλαιοχώρι 12.24km ταχύτερος ήταν ο Lukyanuk με το Fiesta, 2ος ο Kajetanowicz επίσης με Fiesta (+0.6sec), 3ος ο Sirmacis (+8.8sec) με το Fabia και 4ος ο Αθανασούλας επίσης με Fabia (+9.0sec). Βγαίνοντας από την 3η ειδική διαδρομή της ημέρας ο Αθανασούλας είπε: “Θα είναι δύσκολο για τα ελαστικά στο 2ο πέρασμα, λόγω θερμοκρασίας. Έχει αρκετές πέτρες. Όλα πάνε καλά, πιέζουμε όλο και περισσότερο, προσπαθούμε να μείνουμε στο δρόμο και να πιέζουμε όσο μπορούμε”. Ο νικητής Alexey Lukyanuk τόνισε: «Είχαμε πρόβλημα με τον κινητήρα στην 1η ειδική, στη 2η είχαμε κλατάρισμα, τώρα ήταν καλύτερα».

Φτάνοντας στο service park ο Αθανασούλας συμπλήρωσε: «Το πρωί ήταν καλό για εμάς, όμως έχω την αίσθηση ότι υπήρχε ένα πρόβλημα με το αυτοκίνητο στην 1η ΕΔ, καθώς ένιωθα σαν να μην έχουμε τούρμπο. Ίσως να έφταιγε η βαλβίδα pop-off. Θεωρώ ότι χάσαμε κάποιο χρόνο στο πρώτο κομμάτι της ειδικής. Κατά τα άλλα κινούμαστε σε ασφαλή ρυθμό, και θα συνεχίσουμε έτσι».

Advertisement

To απόγευμα η επανάληψη των ειδικών δεν είχε ιδιαίτερες ανατροπές. Τις δυο από τις τρεις ειδικές διαδρομές και συγκεκριμένα τη Νέα Γραβιά και την Άμφισσα τις κέρδισε ο Kajetanowicz με το Fiesta R5. Ο Πολωνός πρωταθλητής σημείωσε τον 2ο χρόνο στην 3η επαναλαμβανόμενη ειδική το Παλαιοχώρι δείχνοντας σαφώς ότι αν δεν είχε την έξοδο στην πρώτη Νέα Γραβιά πιθανόν να ήταν αυτός τώρα επικεφαλής του αγώνα. Ο Αθανασούλας έχασε την 3η θέση από τον Tarabus στην Νέα Γραβιά κατάφερε όμως προς ώρας να κρατηθεί στην 4η θέση σημειώνοντας ανταγωνιστικούς χρόνους. Συνολικά ο Έλληνας οδηγός με το Skoda Fabia R5 έχει κινηθεί πολύ γρήγορα σε επίπεδο εφάμιλλο των επαγγελματιών του ERC.

Advertisement

To τέλος της πρώτης ημέρας βρίσκει τον Ralfs Sirmacis να ηγείται της γενικής κατάταξης, με τον Alexey Lukyanuk να βρίσκεται μόλις 8 sec πίσω του. Ο Jaromir Tarabus είναι στην 3η θέση, 19.5 sec μπροστά από τον Λάμπρο Αθανασούλα, o οποίος έχασε χρόνο στην τελευταία ειδική, λόγω της φθοράς των ελαστικών.

Μετά την ολοκλήρωση της 1ης μέρας ο Αθανασούλας που είχε πρόβλημα με υπέρμετρη φθορά ελαστικών το απόγευμα, δήλωσε: «Γλιστρούσε, πήγαμε πιο αργά από ό,τι μπορούσαμε. Θέλαμε όμως να γυρίσουμε στο Service και να ολοκληρώσουμε την ημέρα. Είναι δύσκολο ράλι, η πρώτη ειδική “έφαγε” πολύ λάστιχο. Αύριο θέλουμε να είμαστε στη μάχη».

Η αυριανή δεύτερη και τελευταία μέρα του Ράλι Ακρόπολις περιλαμβάνει 3 ειδικές διαδρομές: EKO Racing Ελευθεροχώρι 17.87km, Seajets Ρεγγίνι 11.61km, Ελάτεια 33.86km.

Advertisement

Μετά τις 6 πρώτες ειδικές η κατάταξη των πρωτοπόρων είναι:

1  11    R. SIRMACIS (LVA)                   SKODA FABIA R5        1:23:29.4

2   2    A. LUKYANUK (RUS)                FORD FIESTA R5               +8.0

3   3    J. TARABUS (CZE)                     SKODA FABIA R5            +55.5

4   9    L. ATHANASSOULAS (GRC)    SKODA FABIA R5         +1.15.0

5   6    R. JEETS (EST)                            SKODA FABIA R5         +2:11.4

6   10  Jaroslaw KOLTUN (POL)            FORD FIESTA R5           +2:13.4