Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

WRC Ράλι Φινλανδίας: Το πήρε ο Ogier

Ελλάδα 19:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

WRC Ράλι Φινλανδίας: Το πήρε ο Ogier

ΑΓΩΝΕΣ

WRC Ράλι Φινλανδίας: Το πήρε ο Ogier

ΑΓΩΝΕΣ

Την πρώτη του νίκη στο… χωμάτινο Grand Prix της Φινλανδίας πανηγύρισε ο Σεμπαστιέν Οζιέ, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου! ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Advertisement
Advertisement

Ο εργοστασιακός οδηγός της Volkswagen Motorsport διαχειρίστηκε ιδανικά το προβάδισμα που απέκτησε στα μισά του δεύτερου σκέλους. Χωρίς όμως να πατάει φρένο αφού όχι μόνο κέρδισε τρεις από τις οκτώ ειδικές της ημέρας, σημείωσε και επίδοση ρεκόρ!

Αυτή ήρθε στη θρυλική ΕΔ22 “Ouninpohja2” όπου ο χρόνος του ήταν 8.5sec κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο Μίκο Χίρβονεν! Νικητής… με στιλ λοιπόν ενώ με τη δεύτερη θέση στην power stage, άφησε τη Σκανδιναβία με βαθμολογική συγκομιδή 27 πόντων. Κοινώς, πρέπει να θεωρείται ήδη πρωταθλητής…

Ίσως τον καλύτερο αγώνα της καριέρα του έκανε ο Τιερί Νεβίλ! Ο Βέλγος οδήγησε με μαεστρία σε ένα πολύ απαιτητικό ρόλο, κέρδισε 4 ειδικές διαδρομές (ανάμεσα τους και η power stage) ενώ και η δική του επίδοση στη ΕΔ22 του αγώνα ήταν κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ! Εκεί κρίθηκε και η δεύτερη θέση, για την οποία μαχόταν με τον teammate του στην Qatar M-Sport, Μαντς Όστμπεργκ.

Advertisement
Advertisement

Εκεί που ο Νεβίλ ήταν… πύραυλος, ο  Νορβηγός αντίκρισε ένα τεράστιο βράχο 25 μέτρα μπροστά του και για να τον αποφύγει, έκανε τετ α κε, που του κόστισε περίπου 20 δευτερόλεπτα. Αρκέστηκε λοιπόν στην τρίτη θέση.

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, αυτό είναι μόλις το δεύτερο Ράλι Φινλανδίας, που δεν έχει κανένα Φινλανδό οδηγό στο βάθρο! Η προηγούμενη φορά ήταν πριν από μία δεκαετία, όπου νίκησε ο Εσθονός Μάρκο Μάρτιν, με δεύτερο τον Νορβηγό Πέτερ Σόλμπεργκ και τρίτο τον αείμνηστο Βρετανό, Ρίτσαρντ Μπερνς.

Ακολούθησαν τα DS3 WRC των Χίρβονεν και Ντάνι Σόρντο. Ο τοπικός ήρωας, μετά τις ατυχίες των δύο προηγούμενων ημερών, απέφυγε τα περιττά ρίσκα και έφτασε με ασφάλεια στον τερματισμό, έχοντας σχεδόν 5 λεπτά προβάδισμα από τον ομόσταβλό του! Ο Σόρντο έκανε αθόρυβο αγώνα και στο τέλος επωφελήθηκε από ατυχίες συναθλητών του. Και κυρίως του εντυπωσιακού Κρις Μικ.

Advertisement

Ο Βόρειο-Ιρλανδός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευκαιρία που του δόθηκε να αντικαταστήσει για αυτό το ράλι τον Καλίντ Αλ-Κασίμι και ενώ διεκδικούσε ακόμα και την τέταρτη θέση, έκανε λάθος στη προτελευταία ειδική διαδρομή. Το DS3 WRC αναποδογύρισε τέσσερις φορές αλλά ευτυχώς το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε. Ίδια μοίρα και για τον ανερχόμενο Γιάρκο Νίκαρα που προκάλεσε αίσθηση με το Mini της Prodrive, χωρίς όμως να καταφέρει να φτάσει στον τερματισμό.

Advertisement

Νικητής στη κατηγορία WRC2 και έβδομος γενικής ο Γιάρι Κέτομάα με το Ford Fiesta R5, την ώρα που ο γνωστός από τη θητεία του στη Formula 1, Ρόμπερτ Κούμπιτσα, ήταν δεύτερος στην κατηγορία και ένατος γενικής. Τη δεκάδα συμπλήρωσε ο Αντρέας Μίκελσεν της VW που επέστρεψε στη δράση χάρη στο σύστημα Rally2, την ώρα που ο teammate του, Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα συνέχισε την μάταιη όμως αντεπίθεση διαρκείας.  Από 87ος στο ξεκίνημα του δεύτερου σκέλους, τελικά τερμάτισε 17ος.

Αναλυτικά η τελική κατάταξη του Ράλι Φινλανδίας:

1. Σεμπαστιέν Οζιέ VW 2h43m10.4s
2. Τιερί Νεβίλ M-Sport Ford +36.6s
3. Μαντς Όστμπεργκ M-Sport Ford +57.6s
4. Μίκο Χίρβονεν Citroen +1m21.6s
5. Ντάνι Σόρντο Citroen +6m08.5s
6. Ευγένι  Νόβικοφ M-Sport Ford +8m39.7s
7. Γιάρι Κετομάα Ford +11m19.2s
8. Περ Γκούναρ Άντερσον Ford +11m41.5s
9. Ρόμπερτ Κούμπιτσα Citroen +12m48.1s
10. Αντρέας Μίκελσεν VW +13m42.0s

Κερδισμένες ΕΔ: Οζιέ 13, Νεβίλ 4, Όστμπεργκ 4, Χίρβονεν 2

Advertisement

Πρωτοπορία: ΕΔ1 Οζιέ, ΕΔ2 Χίρβονεν/Νεβίλ, ΕΔ3 Νεβίλ/Οζιέ, ΕΔ4 Νεβίλ/Χίρβονεν, ΕΔ5-6 Νεβίλ, ΕΔ7 Όστμπεργκ, ΕΔ8 Οζιέ, ΕΔ9-10 Όστμπεργκ, ΕΔ11-23 Οζιέ

Επόμενος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος, το Ράλι Γερμανίας, στις 22-25 Αυγούστου.