ΑΓΩΝΕΣ

Ο κόσμος των αγωνιστικών ελαστικών!

Ελλάδα 15:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο κόσμος των αγωνιστικών ελαστικών!

ΑΓΩΝΕΣ

Ο κόσμος των αγωνιστικών ελαστικών!

ΑΓΩΝΕΣ

Ελάτε να δούμε τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού υπό το πρίσμα ενός κατασκευαστή ελαστικών.

Advertisement
Advertisement

TOY TAKH ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Πολλοί από σας μπορεί να ξέρετε πως η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών της F1, οι δραστηριότητες όμως της Ιταλικής εταιρείας επεκτείνονται και σε άλλες μορφές μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η Pirelli προμηθεύει με ελαστικά το πρωτάθλημα World Superbikes (σ.σ: για 11η χρονιά) το πρωτάθλημα German GT, τη νεοσύστατη Formula 4 ενώ στηρίζει και τις καριέρες νεαρών ταλαντούχων οδηγών. Επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος για τα τετράτροχα είναι ο Paul Hembery, ενώ για τα δίτροχα ο Giorgio Barbier. Τα δυο τμήματα κατασκευάζουν σε ετήσια βάση 175 νέα σχέδια ελαστικών. Σ’ αυτά εργάζονται 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους 200 επιστήμονες/ερευνητές σε έξι διαφορετικά κέντρα ανά τον πλανήτη. Τρία απ’ αυτά ασχολούνται με τις γόμες και τους σκελετούς δυο στην Ιταλία και ένα στη Βραζιλία. Επιπλέον υπάρχουν κέντρα έρευνας σε πέντε εργοστάσια (Τουρκία, Ρουμανία, Γερμανία, Αργεντινή και Βραζιλία) και ένα κέντρο αποθήκευσης/μεταφορών στη Μεγ. Βρετανία  που υποδέχεται όγκο περίπου 600 χιλιάδων ελαστικών το χρόνο. Όλα αυτά τα λάστιχα ανακυκλώνονται αμέσως μετά το τέλος του εκάστοτε αγώνα σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές.

Οι τεχνικοί της Pirelli υπολογίζουν πως αν τα τοποθετούσαν το ένα πάνω στο άλλο θα έφταναν σε ύψος τα 180km ενώ αν τα έβαζαν το ένα δίπλα στο άλλο θα κάλυπταν 400km

Οι τεχνικοί της Pirelli υπολογίζουν πως αν τα τοποθετούσαν το ένα πάνω στο άλλο θα έφταναν σε ύψος τα 180km ενώ αν τα έβαζαν το ένα δίπλα στο άλλο θα κάλυπταν 400km

Σε δυο τροχούς
Η Pirelli παραμένει αποκλειστικός προμηθευτής του FIM Superbike World Championship μέχρι και το 2018. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε το 2004 και είναι η μακροβιότερη στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού διεθνώς. Επίσης η Pirelli προμηθεύει με ελαστικά το πρωτάθλημα FIM Motocross αλλά και το FIM Endurance. Παράλληλα εμπλέκεται και σε μικρότερες κατηγορίες, εθνικά πρωταθλήματα όπως το British Superbike Championship, το Italian National Championship, το German National Championship και το French Superbike Championship.

Advertisement
Advertisement

Ανάδειξη νέων ταλέντων
Αποτελεί προτεραιότητα για την Pirelli η ανάδειξη νέων ταλέντων στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ίσως θυμάστε στο παρελθόν το Pirelli Star Driver ή το WRC Academy. Σήμερα υπάρχει στήριξη στα πρωταθλήματα GP2 και GP3 που ενισχύονται συνεχώς. Επιπλέον η νεοσύστατη Formula 4 θα έχει ελαστικά Pirelli πρόκειται για μια κατηγορία που σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τη μετάβαση από τα καρτ σε πιο εξελιγμένες μορφές αγώνων μονοθεσίων. Αγώνες γίνονται σε πολλές χώρες με διαφορετικούς κινητήρες, σασί και προμηθευτές ελαστικών.

Άλλες μορφές αγώνων
Στην Αμερικάνικη Ήπειρο η Pirelli συμμετέχει στο World Challenge όπου αγωνίζονται αυτοκίνητα παραγωγής από MINI μέχρι Porsche σε διάσημες πίστες αλλά και στο Βραζιλιάνικο πρωτάθλημα με αυτοκίνητο στοκ όπου πέρυσι κατέκτησε τον τίτλο ο Rubens Barrichello.