Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Με…Tachytis στο F1 in Schools!

Ελλάδα 23:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Με…Tachytis στο F1 in Schools!

ΑΓΩΝΕΣ

Με…Tachytis στο F1 in Schools!

ΑΓΩΝΕΣ

Η διοργάνωση του 2015 σε ότι αφορά στο F1 In Schools Ελλάδος, τον μαθητικό διαγωνισμό που ακολουθεί τα πρότυπα της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, πλησιάζει.

Advertisement
Advertisement

Στο πλαίσιο αυτού, μοιραζόμαστε την προσπάθεια της ομάδας Tachytis, που… αυτό-παρουσιάζεται, στο δρόμο για την επιτυχία στον φετινό πανελλήνιο τελικό…

Είμαστε η ομάδα Tachytis της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής και εκπροσωπούμε το σχολείο μας στο διαγωνισμό f1 in schools του 2015. Το όνομα της ομάδας μας αποτελεί συμβολισμό της Ελλάδας, αφού πρόκειται για την αρχαιοελληνική λέξη «ταχύτης», η οποία αποτελεί πεμπτουσία του αθλήματος της Formula 1.Η υιοθέτηση αυτού του ονόματος αποτελεί ένα φόρο τιμής από μέρους μας στην πρώτη ομάδα του σχολείου που συμμετείχε στο διαγωνισμό το 2013.Το «moto» της ομάδας μας είναι το: Think Fast. Do fast. Run faster. Στοχεύει στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος και στην παρότρυνση και άλλων νέων ανθρώπων και μαθητών να συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό που προωθεί όχι μόνο τη ταχύτητα και το δυναμισμό, αλλά και τη σκέψη. Τέλος, όσον αφορά το λογότυπο μας χαρακτηριστικό στοιχείο του είναι η formula, η οποία μας κάνει να ξεχωρίζουμε από όλες τις ομάδες του διαγωνισμού.

Αυτός ο διαγωνισμός υλοποιείται εδώ και 13 χρόνια σε περισσότερες από 30 χώρες σ’ όλο τον κόσμο με την συμμετοχή περίπου 17.000 μαθητών ηλικίας 9-19 ετών. Το F1 in Schools οδηγεί τους μαθητές στην εμπειρική απόκτηση γνώσεων πάνω στις Φυσικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Μηχανική και Μαθηματικά (βλέπετε STEM Education), καθώς και στην ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων και ικανοτήτων (προσωπικών, κοινωνικών, επαγγελματικών), χρησιμοποιώντας ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Φέτος, είναι η τέταρτη φορά που αυτός ο διαγωνισμός λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα και συμμετέχουν 43 ομάδες. Λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων και από την Βόρεια Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν προκριματικοί αγώνες στην Αθήνα στις 6-8 Μαρτίου του 2015 και στην Θεσσαλονίκη στις 20-22 Μαρτίου του 2015. Από την Αθήνα θα προκριθούν στους εθνικούς τελικούς οι 9 πρώτες ομάδες και από την Θεσσαλονίκη οι 6 πρώτες.

Advertisement
Advertisement

Όσον αφορά την ομάδα μας, η δραστηριότητά της χωρίζεται σε τρεις βασικούς τομείς: το μηχανολογικό μέρος, το τμήμα marketing και τα γραφικά. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Το μηχανολογικό μέρος χωρίζεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή. Αυτά προκύπτουν από τις γνώσεις του μηχανικού σχεδίασης και του μηχανικού κατασκευής. Γενικότερα, ο πρώτος ασχολείται με ένα αρχικό σχέδιο λαμβάνοντας υπόψιν κατασκευαστικούς περιορισμούς και μηχανουργικές δυσκολίες, απαραίτητα στοιχεία για την υλοποίηση του μοντέλου. Σε αυτό βοηθά ο μηχανικός κατασκευής. Για αυτόν το λόγο αυτές οι δυο ειδικότητες βρίσκονται συνεχώς σε επαφή. Πιο συγκεκριμένα,  προσομοιώνουμε την ροή του ασυμπίεστου συνεκτικού αέρα γύρω από το αμάξι προκειμένου να σχεδιαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη συνέχεια, κατασκευάζεται σε ειδικό προγραμματιστικό περιβάλλον(solid works) και τελικά «κόβεται» σε μηχανή CNC (Computerized Numerical Control) σε διαστάσεις 24cm από ξύλο balsa. Τέλος, κινείται με μια αμπούλα με πεπιεσμένο CO2.

Στο τμήμα marketing ασχολούμαστε με την προώθηση της ομάδας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη διαφήμιση και ενημέρωση του κοινού αλλά και  την εύρεση των κατάλληλων χορηγών για την εξασφάλιση των πόρων που θα χρειαστούμε. Ωστόσο, πιστεύουμε, ότι σημαντικότερο από την κάλυψη των αναγκών μας είναι το να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και για αυτόν τον λόγο ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων από τις χορηγίες και από τα διαφημιστικά προϊόντα που πουλάμε θα δοθεί σε ιδρύματα που μας χρειάζονται, με σκοπό να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο. Στην ομάδα γραφικών μελετήσαμε καλά τα προγράμματα της Adobe, και συγκεκριμένα τα Adobe Photoshop & Adobe InDesign. Επιπλέον αποκτήσαμε διάφορες γνώσεις και εμπειρίες πάνω στη δουλειά ενός πραγματικού Graphic Designer. Δημιουργήσαμε σελίδα στο facebook, το twitter και το instagram, καθώς και ανοίξαμε δικιά μας ιστοσελίδα, με σκοπό να βοηθήσουμε το έργο της ομάδας marketing, διαδίδοντας στο διαδίκτυο ποιοι είμαστε. Εν κατακλείδι σχεδιάσαμε διάφορα λογότυπα, για να διαφημίσουμε την ομάδα μας.

Advertisement

Αρχηγός της ομάδας μας είναι ο Αντώνης Ντουκάκης, ο οποίος είναι υπεύθυνος όχι μόνο για το συντονισμό της ομάδας και την ανάθεση εργασιών αλλά και την αποφυγή λαθών. Στα μηχανολογικά υπεύθυνος μηχανικός σχεδίασης είναι ο Τίμος Πομώνης και μηχανικός κατασκευής ο Χρήστος Σαμούχος, οι οποίοι φέρουν σε πέρας το έργο τους με τη βοήθεια των: Χαράλαμπος Δοντάς, Τάσος Ζούβελος, Γεράσιμος Καλογηράτος και Δημήτρης Παπανάγνου. Στον τομέα του marketing, δημοσίων σχέσεων και εύρεσης πόρων υπεύθυνες είναι η Βίκη Κεφάλα και Ειρήνη Παπανικοπούλου. Ωστόσο, εξαιρετικά σημαντική είναι η βοήθεια των αναπληρωματικών μελών: Κωνσταντίνος Γελαντάλης, Γιώργος Λαμπράκης, Σπύρος Σπυρόπουλος και Χρήστος Τσιαλαμάνης. Τέλος, στον τομέα των γραφικών υπεύθυνος είναι ο Γιώργος Κωνστάντος.

Advertisement

Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στο F1 in schools, διότι θέλαμε να συνεχίσουμε την παράδοση που έχει δημιουργηθεί στο σχολείο μας τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης, μπορούμε μέσα από αυτήν την διαδικασία να αποκομίσουμε ποίκιλες γνώσεις στην μηχανική, τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, την φυσική αλλά και το marketing και τα οικονομικά. Είναι μια δοκιμασία για μας, καθώς πρέπει ως μαθητές της Β Λυκείου να συνδυάσουμε τις σχολικές μας υποχρεώσεις με τις υποχρεώσεις μας στην ομάδα. Ωστόσο, έχουμε μοιράσει με τέτοιο τρόπο τις αρμοδιότητές μας, ώστε να έχουμε το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Ελπίζουμε η πορεία μας σαν ομάδα να μην τελειώσει στα προκριματικά και οι κόποι μας να ανταμειφθούν. Ό,τι και αν γίνει όμως είμαστε όλοι ευγνώμονες που μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία σαν ομάδα να συνεργαστούμε και νιώθουμε ήδη νικητές από τις εμπειρίες που έχουμε ζήσει μαζί και πρόκειται να ζήσουμε. Γιατί μην ξεχνάτε: Think fast. Do fast. Run faster!