Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Αγωνιστικό «διαζύγιο» για Loeb-Elena (video)

Ελλάδα 10:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγωνιστικό «διαζύγιο» για Loeb-Elena (video)

ΑΓΩΝΕΣ

Αγωνιστικό «διαζύγιο» για Loeb-Elena (video)

ΑΓΩΝΕΣ

Μετά από 23 χρόνια, η πιο επιτυχημένη συνεργασία στην ιστορία των ράλι, έφτασε στο τέλος της!

Advertisement
Advertisement

Οι εννέα φορές παγκόσμιοι πρωταθλητές του WRC, Sebastien Loeb και Daniel Elena, δεν θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Μία συνεργασία που στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι έφερε 79 νίκες και 119 βάθρα, ξεκινώντας από το 2001 μέχρι και το 2020.

Αυτό όμως δεν είναι κοινή απόφαση, αφού ο Elena έδειξε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του μέσω δημοσίευσης στα social media όπου εξηγούσε πως εκτυλίχθηκαν τα πράγματα αλλά και σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ.

Χαρακτηριστικά όσα είπε στην εφημερίδα L’Équipe: «Ο Seb με κάλεσε σήμερα το μεσημέρι να μου πει ότι θα συνεχίσει την καριέρα του με άλλο συνοδηγό. Μου είπε πως είναι κάτι που ζήτησε η Prodrive, καθώς θεωρούν πως δεν έχω κίνητρα και έκανα υπερβολικά λάθη πλοήγησης στο τελευταίο Dakar».

Advertisement
Advertisement

loeb-dakar21-s3-a1000x600

Θυμίζουμε πως το επιτυχημένο δίδυμο έχει λάβει μέρος σε πέντε Ράλι Ντακάρ. Τρία με την Peugeot, ένα με την ιδιωτική PH Sport και το φετινό με το νέο project της BRX το οποίο «τρέχει» η Prodrive. Παρότι δύο φορές ανέβηκαν στο βάθρο, με τη δεύτερη θέση το 2017 και την τρίτη το 2019, φέτος η συμμετοχή τους αποδείχθηκε εφιαλτική.

Ο Elena δυσκολεύτηκε να εγκλιματιστεί στο νέο σύστημα του ηλεκτρονικού roadbook και είχαν αρκετά προβλήματα πλοήγησης. Αυτό συνοδεύτηκαν και από μηχανικά προβλήματα, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη.

Advertisement

Όμως ο Elena είχε απάντηση: «Ας δούμε τα δεδομένα από τα Ντακάρ που έχουμε κάνει μαζί. Το 2016 κερδίσαμε 4 ειδικές διαδρομές, ο Stephane Peterhansel 3, ο Carlos Sainz 2 και ο Nasser Al-Attiyah επίσης δύο. Πήραμε τις περισσότερες ειδικές εκείνη τη χρονιά. Δεν είμαι καλός συνοδηγός; Εκείνη ήταν η πρώτη μου χρονιά! Οκ, φέτος χάθηκα στην πρώτη ειδική καθώς προσπαθούσα να “ανακαλύψω” το νέο ψηφιακό road book αλλά δεν νομίζω πως κάναμε περισσότερα λάθη από τους υπόλοιπους. Έχουμε ανέβει δύο φορές στο βάθρο και στα τέσσερα Ντακάρ που έχουμε τρέξει, είμαστε ίσως το δίδυμο με τις περισσότερες νίκες σε ειδικές».

Κι αφού ο 48χρονος Μονεγάσκος υπερασπίστηκε τις ικανότητές του, πέρασε στην κατά μέτωπο επίθεση.

«Είπαν “o Elena δεν μπορεί να καθοδηγήσει”, “ο Elena είναι κακός, στερεί χρόνο από τον Loeb”. Προτού όμως πουν κάτι τέτοιο, έπρεπε πρώτα να ακούσουν τον Elena. Δεν είχαν αυτοκίνητο ικανό για τη νίκη, η ομάδα τους δεν έχει καμία δομή. Ποτέ δεν με άκουσαν, πέρασα ώρες με τον μηχανολόγο μου, λέγοντάς τους τι να κάνουν και τι όχι, ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλό αυτοκίνητο, να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το Ντακάρ. Δεν ακούσατε καμία συμβουλή. Είτε ήταν δική μου, είτε του Nani Roma (σ.σ. ο έτερος οδηγός της ομάδας) ή του Seb. Κάνατε ότι σας βόλευε. Αλλά η φιλοσοφία σας είναι απλή: είμαστε η Prodrive, είμαστε η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, έχουμε κερδίσει τα πάντα. Όμως η τελευταία φορά που κερδίσατε στο WRC ήταν το 2003 με τον Petter Solberg. Από τότε, στην κορυφή ήταν οι Loeb-Elena»,, είπε σε αυτό το μακροσκελές κατηγορώ.

Μάλιστα έδωσε και μία επιπλέον διάσταση στο θέμα, που ίσως υποδεικνύει επιπλέον λόγους που η συνεργασία του με την Prodrive δεν μπορούσε να ευδοκιμήσει. Συγκεκριμένα, ο Elena είπε: «Το 2005 ο επικεφαλής της κατάφερε να αφαιρεθούν τα ονόματα των συνοδηγών από το πλάι του αυτοκινήτου. Πάλεψα για χρόνια και κατάφερα αυτά να επιστρέψουν. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Οι Βρετανοί κέρδισαν τον 100ετή πόλεμο με τη Γαλλία αλλά εγώ είμαι Μονεγάσκος. Άρα λυπάμαι, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει».

Τα βέλη του έμπειρου συνοδηγού κατευθύνθηκαν αποκλειστικά στην Prodrive, αφού δεν κακολόγησε τον Leob: «Seb δεν έχω κάτι μαζί σου, πάντα θα σε στηρίζω και θα παραμείνουμε φίλοι. Μετά την αρχική αποχώρησή μας από το WRC το 2013, μου έγραψες: “είμαι τυχερός που σε γνώρισα”. Το ίδιο κι εγώ και σου εύχομαι καλή επιτυχία με τον νέο σου συνοδηγό».

Το ποιος θα είναι αυτός στο Ράλι Ντακάρ 2022, θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Διαβάστε επίσης:
Συνοδηγός του Sebastien Loeb ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης

O Loeb δίνει μαθήματα στον Solberg Jr (video)

Ο νικητής του Ράλι Ντακάρ, Kevin Benavides, μιλάει αποκλειστικά στο NewsAuto