Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Αυτή είναι η Williams FW35 (video)

Ελλάδα 20:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτή είναι η Williams FW35 (video)

ΑΓΩΝΕΣ

Αυτή είναι η Williams FW35 (video)

ΑΓΩΝΕΣ

H Williams έγινε η ενδέκατη και τελευταία κατά σειρά ομάδα της Formula 1 που παρουσίασε το νέο της μονοθέσιο ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2013. Τα αποκαλυπτήρια της FW35 έλαβαν χώρα στη πίστα της Βαρκελώνης. Το νέο όπλο της βρετανικής ομάδας αποτελεί προϊόν δωδεκάμηνης δουλειάς, σε ότι αφορά στον τομέα της έρευνας, εξέλιξης και κατασκευής και παρότι αποτελεί εξέλιξη της περυσινής FW34, είναι κατά 80% διαφοροποιημένο! Με νέο κιβώτιο, νέα πίσω ανάρτηση, νέο πάτωμα, νέα ψυγεία, νέα διάταξη εξατμίσεων, νέα εμπρός πτέρυγα για bodywork, με το συνολικό της βάρος να μειώνεται αισθητά.

Advertisement
Advertisement

«Δεδομένης της σταθερότητας στους κανονισμούς, είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα οφέλη που βρήκαμε με το σημαντικά αναβαθμισμένο αυτό μονοθέσιο. Είναι ένα καλύτερο, αρτιότερο της FW34 μονοθέσιο και νομίζω πως όλοι όσοι δουλέψαμε για αυτή, νιώθουμε υπερήφανοι. Οι εξατμίσεις τύπου Coanda θα μας βοηθήσουν και μιας και δεν έχουν υπάρξει κάποιες διευκρινήσεις από πλευράς FIA σχετικά με αυτό το μέρος του μονοθεσίου, θα δουλέψουμε στενά με τη Renault ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε τα μέγιστα», δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής της Williams, Μάικ Κάφλαν.

Η γαλλική εταιρεία θα παρέχει και φέτος τους V8 κινητήρες της στη βρετανική ομάδα, που φυσικά θα χρησιμοποιεί όπως όλως, ελαστικά της Pirelli. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον τομέα της αξιοπιστίας – άλλωστε αυτό που έλειπε πέρυσι δεν ήταν η ταχύτητα αλλά η σταθερότητα. Το νέο κιβώτιο ταχυτήτων έχει δοκιμαστεί ήδη επί 3200 km στο δυναμόμετρο, απόσταση που ισοδυναμεί με τα χιλιόμετρα που καλύπτει σε πέντε αγωνιστικά τριήμερα.

Σταθερή θέλουν οι Βρετανοί να είναι και η εξέλιξη της FW35 μέσα στη σεζόν, με το πρώτο πακέτο αναβάθμισης να έρχεται λίγο πριν τη πρεμιέρα της 17ης Μαρτίου στην Αυστραλία.
[nggallery id=1858]
«Μία ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων με κουράγιο και φαντασία, έχουν συνεργαστεί στη δημιουργία της FW35. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον πρώτο αγώνα για να δούμε πραγματικά που βρισκόμαστε αλλά πιστεύουμε πως έχουμε ένα πολύ βελτιωμένο σε σχέση με το περυσινό, ένα πολύ ανταγωνιστικό μονοθέσιο. Η Williams έχει πολλάκις βρεθεί στη κορυφή τα προηγούμενα 30 χρόνια. Είναι στη φύση του σπορ να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα αλλά πάντα, όταν βρισκόμαστε κάτω, ξέρουμε να περνάμε στην αντεπίθεση», δήλωσε εμφατικά ο ιδιοκτήτης της ιστορικής ομάδας από το Γκροβ, ο Σερ Φρανκ Ουίλιαμς.

Advertisement
Advertisement

Όσο για τους οδηγούς, ο 27χρονος Παστόρ Μαλντονάντο αποτελεί πλέον ξεκάθαρα πρώτο βιολί και ελπίζει να συνεχίσει στον επιτυχημένο δρόμο που χάραξε με τη περυσινή του νίκη στη Βαρκελώνη. Θα έχει όμως… εντός των τειχών ανταγωνισμό, με τον φιλόδοξο δοκιμαστή της ομάδας, Φινλανδό Βαλτερί Μπότας, να παίρνει όπως αναμενόταν προαγωγή σε ρόλο επίσημου οδηγού. Την οδηγική σύνθεση συμπληρώνει η Σούζι Γουλφ, που περιορίζεται σε ρόλο δοκιμαστή.

Η FW35 έχει ήδη «γράψει» τα πρώτα της χιλιόμετρα στη Βαρκελώνη, με τον Μαλντονάντο πίσω από το τιμόνι.

Επιμέλεια: Πάνος Σεϊτανίδης (Twitter.com/SeitanF1)