Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Αυτή είναι η Caterham CT03 (video)

Ελλάδα 3:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτή είναι η Caterham CT03 (video)

ΑΓΩΝΕΣ

Αυτή είναι η Caterham CT03 (video)

ΑΓΩΝΕΣ

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές εξέλιξης στη πίστα της Χερέθ ντε λα Φροντέρα, η Caterham πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του νέου της μονοθέσιο. Της CT03 την οποία το 2013 θα οδηγούν οι Σαρλ Πικ και Γκιέδο φαν ντερ Γκάρντε. Οι δύο οδηγοί τράβηξαν το σεντόνι που κάλυπτε το πράσινο-κίτρινο μονοθέσιο στο pit lane του ισπανικού σιρκουί, με τον Ολλανδό να είναι αυτός που του έδωσε το βάπτισμα του πυρός λίγο αργότερα.

Advertisement
Advertisement

Μετά τη κατάκτηση της δέκατης θέσης το 2013 αλλά ακόμα, χωρίς βαθμό στο ενεργητικό της, η ομάδα με βάση το Λίφιλντ (εδώ και μερικούς μήνες) στοχεύει σε σαφή βελτίωση στην απόδοσή της, ώστε να μπορεί να μάχεται με τις εδραιωμένες ομάδες.

Η νέα CT03 παίρνει ώθηση από τον V8 κινητήρα της Renault , χρησιμοποιεί ελαστικά της Pirelli και έχει αρκετές εμφανείς αλλαγές σε σχέση με τη προκάτοχό της, τη CT01. Το οδηγικό δίδυμο έχει αλλάξει πλήρως (οι Χέικι Κοβαλάινεν και Βιτάλι Πετρόφ αποτελούν παρελθόν) ενώ αυτό είναι το πρώτο μονοθέσιο που δημιουργείται υπό την ηγεσία του Σιρίλ Αμπιτεμπούλ και με τον Τζον Ίλει επικεφαλής σχεδιασμού.

«Η CT03 είναι το πρώτο μονοθέσιο που δημιουργήθηκε στο Τεχνολογικό Κέντρο που έχουμε δημιουργήσει στο Λίφιλντ και σηματοδοτεί μία νέα αρχή στον τομέα της εξέλιξης της ομάδας μας. Η σεζόν που έρχεται μας έφερε τη πρώτη πρόκληση καθώς δεδομένων των σημαντικών αλλαγών του 2014, αποφασίσαμε να μη προχωρήσουμε σε ένα εντελώς νέο σχέδιο αλλά η CT03 να αποτελέσει εξέλιξη της CT01. Πραγματοποιήσαμε όμως πολλές και σημαντικές αλλαγές στο μονοθέσιο που μας χάρισε πέρυσι τη δέκατη θέση στους κατασκευαστές. Οι πιο εμφανείς είναι στα sidepods, οι διαστάσεις των οποίων έχουν μειωθεί σημαντικά ώστε να βελτιώσουν τη ροή αέρα προς το πίσω μέρος του μονοθεσίου. Σημαντικές αναβαθμίσεις υπάρχουν επίσης στους αεραγωγούς, το κάλυμμα του κινητήρα και τον διαχύτη ενώ στα υπόλοιπα μέρη, οι αλλαγές δεν είναι τόσο εκτενείς. Αυτό είναι το πακέτο που θα έχουμε στον πρώτο αγώνα, στην Αυστραλία ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης που έχουμε, λίγο μετά το ξεκίνημα της σεζόν θα έχουμε νέες εμπρός και πίσω αεροτομές αλλά και ανασχεδιασμένο διαχύτη», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής της Caterham, Μαρκ Σμιθ.[nggallery id=1722]

Advertisement
Advertisement

Όμως όπως τονίζει ο Βρετανός, οι αλλαγές δεν περιορίζονται σε… εξαρτήματα αλλά γενικότερα στο οπλοστάσιο της ομάδας: «Σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες στον ολοκαίνουριο προσομοιωτή μας, που κατασκευάζεται σε συνεργασία με τις Dell και Alienware. Θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο για την ομάδα μας, αφού θα μας φέρει μία ισορροπία έναντι των αντιπάλων μας και αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα των μακροχρόνιων πλάνων που έχουμε ώστε να αναπτυχθούμε και να γίνουμε η ομάδα που θέλουμε να είμαστε».

Ο Γάλλος Σαρλ Πικ είναι 22 ετών και πέρυσι έκανε ντεμπούτο στη Formula 1 με τη μεγάλη αντίπαλο της Caterham, τη Marussia. Ήταν 3ος το 2009 στο πρωτάθλημα Formula Renault 3.5 και 4ος το 2011 στο GP2 Series.

Όσο για τον Φαν ντε Γκάρντε, είναι 27 ετών και αποτελούσε ήδη μέλος της  ομάδας αφού το 2012 ήταν ο αναπληρωματικός της οδηγός και οδήγησε 6 φορές σε ελεύθερες δοκιμές Grand Prix. Ουσιαστικά λοιπόν, πήρε… προαγωγή! Αυτή ήρθε ως επιβράβευση των προσπαθειών του στο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του GP2 Series όπου τρέχοντας με την Caterham Racing είχε 2 νίκες και 6 παρουσίες στο βάθρο. Περισσότερα για τον Ολλανδό μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Advertisement

Επιμέλεια: Πάνος ΣεΪτανίδης (twitter.com/SeitanF1)

 

Advertisement