O ήχος της Bentley Torcal θα θυμίζει V8 (+ video)
ΤΙΜΕΣ
Η βρετανική εταιρεία εγκαταλείπει τους τεχνητούς ήχους κινητήρα και δημιουργεί για το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο ένα πρωτότυπο ηχητικό τοπίο που αντλεί έμπνευση τους θρυλικούς V8.
Η Bentley ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με την παρουσίαση του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της, Torcal, το οποίο θα αποκαλυφθεί επίσημα στις 23 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.
WHAT CAR
Αντί να ακολουθήσει την πεπατημένη των περισσότερων κατασκευαστών, οι οποίοι αναπαράγουν τεχνητά τον ήχο ενός θερμικού κινητήρα, ή ενισχύουν τον φυσικό ήχο των ηλεκτροκινητήρων, η Bentley επέλεξε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.
Οι μηχανικοί της μάρκας μελέτησαν τον χαρακτηριστικό ήχο εμβληματικών κινητήρων από το παρελθόν, από τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες της δεκαετίας του ‘30 έως τον θρυλικό 6,75 λίτρων V8 και τον μεταγενέστερο W12, με στόχο να δημιουργήσουν μια νέα ηχητική εμπειρία που θα προκαλεί μοναδικά συναισθήματα κατά την επιτάχυνση.
Για τον σκοπό αυτό τοποθέτησαν ένα θερμικό σύνολο V8 σε ειδικό στούντιο ηχογράφησης, αναλύοντας τα ηχητικά του χαρακτηριστικά. Το συμπέρασμα ήταν ότι η συναισθηματική δύναμη του κινητήρα δεν προέρχεται τόσο από τον ίδιο τον μηχανικό ήχο, όσο από τον ρυθμό του.
Η ανάλυση αποκάλυψε εντυπωσιακές ομοιότητες ανάμεσα στον παλμό ενός V8 και στο παίξιμο ενός ντράμερ, τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τον ρυθμό και τη δυναμική.
Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι η δημιουργία της «Bentley Dynamic Symphony», μιας πρωτότυπης ηχητικής σύνθεσης που δεν επιχειρεί να μιμηθεί τον ήχο ενός κινητήρα, αλλά να δημιουργήσει την ίδια συναισθηματική εμπειρία.
Κυρίαρχο ρόλο έχουν τα ντραμς, τα οποία αναπαράγουν τον χαρακτηριστικό παλμό ενός V8, ενώ η σύνθεση εμπλουτίζεται και με άλλα μουσικά όργανα, όπως η βιόλα και το μπάσο, για να προσφέρει μια πιο γεμάτη και δυναμική ακουστική εμπειρία.
Παράλληλα, ο ρυθμός θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις εντολές του οδηγού, πιο έντονος στις επιταχύνσεις, πιο ήπιος στην χαλαρή οδήγηση.
Η Torcal θα αποτελέσει την έκδοση παραγωγής του πρωτότυπου EXP 15 και θα τοποθετηθεί στην γκάμα κάτω από την Bentayga. Η ονομασία προέρχεται από το φυσικό μνημείο El Torcal de Antequera στην Ανδαλουσία, ενώ παραπέμπει και στη λατινική λέξη torquere, από την οποία προέρχεται ο όρος «torque» (ροπή).
Με μήκος περίπου 5 μέτρων, το νέο SUV θα ξεχωρίζει για τη φωτιζόμενη μάσκα, τα νέα κάθετα LED φωτιστικά σώματα και το χαρακτηριστικό πίσω τμήμα με το διακοσμητικό στοιχείο «Prestigious Shield», εμπνευσμένο από τις σχάρες αποσκευών των κλασικών μοντέλων της Bentley.
Παρότι σχεδιαστικά θυμίζει την Bentayga, δεν προορίζεται να την αντικαταστήσει, με την Bentley να επιβεβαιώνει ότι το πολυτελές SUV θα συνεχίσει να διατίθεται, ενώ το 2028 θα αποκαλυφθεί η νέα του γενιά.
Σε ότι αφορά τα τεχνικά στοιχεία, η Torcal θα βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα PPE με την επερχόμενη Porsche Cayenne Electric, όπως συμβαίνει σήμερα μεταξύ των Bentayga και Cayenne.
Η χωρητικότητας 113 kWh μπαταρία θα υποστηρίζει ταχύτητα φόρτισης έως 390 kW, επιτρέποντας φόρτιση από 10% έως 80% σε λιγότερο από 16 λεπτά.
Η Bentley έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι η αυτονομία σε πλήρη φόρτιση θα φτάνει τα 480 χλμ., επισημαίνοντας ότι δεν επιδιώκει εντυπωσιακά ρεκόρ, αλλά την ιδανική ισορροπία μεταξύ αυτονομίας, βάρους και καθημερινής χρηστικότητας. Οι ισχυρότερες εκδόσεις αναμένεται να διαθέτουν δύο ηλεκτροκινητήρες, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί ακόμη η τελική ισχύς.
Στο εσωτερικό θα κυριαρχεί μια νέα κυρτή οθόνη αφής 14,25 ιντσών, χωρισμένη σε δύο ενότητες για το σύστημα πολυμέσων και τον κλιματισμό. Παρά τη μεγάλη ψηφιακή επιφάνεια, η Bentley δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τους φυσικούς διακόπτες. Όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής σχεδίασης Ρόμπιν Πέιτζ, οι πελάτες της μάρκας εξακολουθούν να εκτιμούν τη μηχανική αίσθηση και την ποιοτική κατασκευή περισσότερο από την απόλυτη ψηφιοποίηση.
Η εμπορική πορεία της Torcal είχε καθυστερήσει λόγω της χαμηλότερης του αναμενομένου ζήτησης για πολυτελή ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οδηγώντας τη Bentley στην αναθεώρηση του αρχικού σχεδίου για πλήρη εξηλεκτρισμό έως το 2030. Πλέον η βρετανική εταιρεία θα παρουσιάζει ένα νέο plug-in υβριδικό ή αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο κάθε χρόνο έως το 2035.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Μία σπάνια Lamborghini Diablo GT στο «σφυρί»
Επίσημο: Το όνομα της ηλεκτρικής BMW M3 θα είναι… M3
Αυτό το Defender κοστίζει όσο δύο Defender OCTA!
Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις