Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Video: Οι μεταφορές θα γίνονται με ηλεκτρικά βαν και drones!

Ελλάδα 16:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Video: Οι μεταφορές θα γίνονται με ηλεκτρικά βαν και drones!

ΝΕΑ

Video: Οι μεταφορές θα γίνονται με ηλεκτρικά βαν και drones!

ΝΕΑ

Δεν είναι πλάνα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά τα σχέδια της Mercedes-Benz για τα ελαφρά φορτηγά της επόμενης δεκαετίας. Το Vision Van αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής της γερμανικής εταιρείας με τίτλο adVANce. Η Mercedes δεν θα είναι απλά ένας κατασκευαστής επαγγελματικών οχημάτων, αλλά πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων στις μεταφορές.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Θα προσφέρει αυτόματες πλατφόρμες φόρτωσης εμπορευμάτων (π.χ. δεμάτων, όπως απεικονίζεται στο video), θα δημιουργεί τα ηλεκτρικά φορτηγά που θα έχουν πρόσβαση και στο κέντρο των πόλεων, θα αναπτύξει σύστημα διαχείρισης του φορτίου κατά την ώρα της διαδρομής, θα λανσάρει μέχρι και drones που θα διανέμουν ελαφρού βάρους δέματα ώστε να κερδίζεται πολύτιμος χρόνος!

Advertisement
Advertisement

Τα «ελικοπτεράκια» έχουν εξελιχθεί σε συνεργασία με την εταιρεία Matternet, η οποία έχει την έδρα της στη Silicon Valley. Κάθε ένας από τους τέσσερις έλικες έχει διάμετρο 55 cm και μπορούν να σηκώσουν δέματα βάρους 2 kg. Οι μπαταρίες τους έχουν ακτίνα δράσης 10 km (20 km με την επιστροφή στο βαν).

Το Vision Van θα φέρει μπαταρίες μεταβλητού βάρους, ώστε να επιτυγχάνεται ιδανική αναλογία βάρους-αυτονομίας. Όταν π.χ. το βαν της Mercedes θα διανέμει αλληλογραφία και δέματα, αυτονομία 80 km θα είναι αρκετή. Έτσι οι μικρές μπαταρίες δεν θα προσθέτουν χωρίς λόγο επιπλέον βάρος. Η μέγιστη αυτονομία υπολογίζεται ότι θα φθάνει τα 270 km. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 102 ίππους και 27,5 kgm ροπής. Η τελική ταχύτητα φθάνει τα 120 km/h, μπορεί όμως να περιοριστεί στα 80 km/h, αν το βαν κινείται σε αστικές περιοχές.