Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

To Abarth 124 Spider στη Γενεύη

Ελλάδα 12:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

To Abarth 124 Spider στη Γενεύη

ΝΕΑ

To Abarth 124 Spider στη Γενεύη

ΝΕΑ

Μπορεί η παρουσία του Fiat 124 να αποτελεί από μόνη της είδηση για την 86η Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, όμως η Abarth εκδοχή της… ξεσηκώνει!

Advertisement
Advertisement

TOY ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (facebook.com/SeitanF1)

Μεγάλο μέρος του βάρους του πισωκίνητου roadster συγκεντρώνεται μεταξύ των αξόνων και ο κινητήρας έχει τοποθετηθεί πίσω από τον εμπρός άξονα, με στόχο την ευελιξία και την οδηγική ευχαρίστηση. Εξελιγμένη μηχανική και η χρήση ειδικών υλικών επέτρεψαν να περιοριστεί το βάρος μόλις στα 1.060 κιλά, εξασφαλίζοντας την καλύτερη αναλογία βάρους/ισχύος στην κατηγορία του, στα 6.2 κιλά ανά ίππο.

Η ανάρτηση του 124 spider έχει υψηλή διάταξη με διπλά ψαλίδια μπροστά και μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων (5 στον αριθμό) στο πίσω μέρος, ειδικά ρυθμισμένων για αποτελεσματικότερο φρενάρισμα και μεγαλύτερη σταθερότητα στις στροφές. Το σύστημα διεύθυνσης αφορά ηλεκτρική υποβοήθηση διπλού πινιόν ενώ τα αμορτισέρ Abarth by Bilstein, μαζί με ενισχυμένες μπάρες αντικύλισης παρέχουν έλεγχο και οδηγική άνεση κατά βούληση. Όσο για το σύστημα πέδησης, προσφέρεται από τη Brembo και φορά σταθερή δαγκάνα αλουμινίου εμπρός.

Advertisement
Advertisement

Abarth-124-spider-a640

Το Abarth 124 Spider εξοπλίζεται με έναν τετρακύλινδρο κινητήρα MultiAir χωρητικότητας 1.4lt που αποδίδει ισχύ της τάξης των 170 αλόγων, με 25.5 kgm ροπής. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 230 km/h ενώ τα 0-100 έρχονται σε 6.8 sec. Η ισχύς περνάει στο δρόμο είτε μέσω μηχανικού κιβωτίου έξι σχέσεων, είτε μέσω αυτόματου Sequenziale Sportivo. Αυτό είναι αποτέλεσμα προσεκτικής ρύθμισης για να εκμεταλλεύεται την πλήρη ροπή του κινητήρα και να μεταφέρει γνήσια αίσθηση αγώνων. Η αλλαγή ταχυτήτων είναι εξαιρετικά γρήγορη χρησιμοποιώντας το μοχλό ή, το πιο σημαντικό, τα κουπιά πίσω από το τιμόνι. Η απόδοση του αυτοκινήτου ενισχύεται ακόμη περισσότερο ρυθμίζοντας τον επιλογέα τρόπου οδήγησης στη λειτουργία «Sport». Το σπορ χαρακτήρα του μοντέλου συμπληρώνει ο απολαυστικός ήχος από την εξάτμιση Record Monza, που ανήκει στο βασικό εξοπλισμό του.

Τι άλλο κάνει το Abarth 124 Spider να ξεχωρίζει; Το Racing Anti-glare kit, ένα ματ μαύρο κάλυμμα για το καπό και το πορτμπαγκάζ και το Racing Alcantara Kit που δίνει αγωνιστικού χαρακτήρα χροιά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, λόγω του σκούρου φινιρίσματος. Στον εμπρός προφυλακτήρα συναντάμε μεγαλύτερη εισαγωγή αέρα ενώ ο απαγωγέας του πίσω προφυλακτήρα, η πίσω αεροτομή και ο ανεμοθραύστης, συμβάλλουν στη μείωση των αεροδυναμικών αντιστάσεων. Το Abarth 124 Spider «πατάει» σε 17άρες ζάντες αλουμινίου. Τόσο αυτές όσο και το πλαίσιο του παρμπρίζ αλλά και οι προστατευτικές μπάρες, έχουν φινίρισμα σε χρώμα «Forgiato Grey».

Advertisement

Abarth-124-spider-c640

Πέντε χρώματα αμαξώματος είναι διαθέσιμα: τα ειδικά «Turini 1975 White» και «Costa Brava 1972 Red», το μεταλλικό «Isola d’Elba 1974 Blue», το «Portogallo 1974 Grey» και το «San Marino 1972 Black». Η λογική ονομασίας τους είναι ένας ξεκάθαρος φόρος τιμής στην επιτυχημένη αγωνιστική ιστορία στα ράλι.

Advertisement

Η τεχνολογική φαρέτρα του μοντέλου περιλαμβάνει πλειάδα συστημάτων ασφαλείας όπως το EBD που προσαρμόζει την κατανομή της δύναμης πέδησης εμπρός και πίσω, όπως και το ESC για την αύξηση του ελέγχου σε όλες τις συνθήκες οδήγησης, μέσω του επιλεκτικού φρεναρίσματος και του ελέγχου στο γκάζι, ενώ το ERM είναι μια επέκταση του ESC, που αξιοποιεί τους αισθητήρες για να υπολογίσει αν το αυτοκίνητο πλησιάζει μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση με κίνδυνο ανατροπής. Ακόμα, το Abarth 124 spider εξοπλίζεται με ζώνες ασφαλείας τριών σημείων με περιοριστή δύναμης αλλά και προσαρμοζόμενους προβολείς LED. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως ο οδηγός έχει την ευχέρεια να απενεργοποιήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου για να απολαύσει στο έπακρο το πισωκίνητο ιταλικό σπορ μοντέλο.

Abarth-124-spider-b640

Κλείνοντας με τα τεχνολογικά καλούδια, ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, και χειροκίνητο κλιματισμό, ραδιόφωνο με τέσσερα ηχεία, MP3 player και θύρα USB, cruise control, ρυθμιζόμενους και ηλεκτρικά αναδιπλούμενους πλαϊνούς καθρέφτες. Διατείθεται κατόπιν παραγγελίας και με σύστημα Infotainment (με έγχρωμη οθόνη 7″, σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, ραδιόφωνο με αναλογικό AM/FM και ψηφιακό δέκτη DAB, δύο θύρες USB, είσοδο AUX, τέσσερα ηχεία, σύνδεση Bluetooth και κάμερα οπισθοπορείας). Για ανώτερη ποιότητα ήχου, υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ηχοσύστηματος Bose premium με εννέα ηχεία, συμπεριλαμβανομένων και 2 ηχείων στα προσκέφαλα των καθισμάτων καθως και επιλογή subwoofer.

Advertisement