Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Νέα E-Class: Κάνει την S-Class να ζηλεύει

Ελλάδα 3:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα E-Class: Κάνει την S-Class να ζηλεύει

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Νέα E-Class: Κάνει την S-Class να ζηλεύει

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με κάθε επισημότητα παρουσιάστηκε από τη Mercedes η 10η γενιά της E-Class, λίγο πριν ανοίξει τις πύλες της η έκθεση του Ντιτρόιτ. Αν και στον τομέα της σχεδίασης δεν διαφοροποιείται αισθητά από την μικρότερη C-Class και την μεγαλύτερη S-Class, σε αυτόν της τεχνολογίας ενσωματώνει ό,τι τελευταίο διαθέτει στο… συρτάρι της η μάρκα από τη Στουτγάρδη.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Σε σχέση με την προκάτοχό της, η νέα E-Class έχει μεγαλώσει λίγο σε μήκος (+43 mm, στα 4,92 m) και κατά συνέπεια και σε μεταξόνιο (+65 mm, στα 2,94 m). Όπως συμβαίνει και σε άλλα μοντέλα της Mercedes, η μάσκα διαφοροποιείται ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού. Στη βασική έκδοση αλλά και στην πιο πολυτελή Exclusive, το αστέρι βρίσκεται στο καπό, ενώ στις πιο σπορ Avantgarde και AMG Line παίρνει θέση στο κέντρο της γρίλιας. Τυπικό της νέας εποχής της γερμανικής μάρκας είναι το υπερπολυτελές εσωτερικό, με δύο οθόνες υψηλής ανάλυσης 12,3 ιντσών η καθεμία (στον προαιρετικό εξοπλισμό). Η πρώτη παίζει το ρόλο του πίνακα οργάνων και η δεύτερη απεικονίζει όλες τις λειτουργίες του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Advertisement
Advertisement

Δύο κινητήρες θα είναι άμεσα διαθέσιμοι στην E-Class. Ο πρώτος είναι ο 2λιτρος βενζίνης με 184 ίππους για την E 200 και ο δεύτερος ένας νέος 2λιτρος diesel με ισχύ 195 PS για την E 220d. Προσφέρει μέση κατανάλωση 3,9 lt/100 km και εκπομπές CO2 στα 102 g/km.

Οι επιλογές θα είναι περισσότερες στη συνέχεια, ανάμεσά τους και η plug-in υβριδική E 350e. Ο 2.0 βενζίνης συνεργάζεται με ηλεκτρικό μοτέρ και το αποτέλεσμα είναι η συνδυαστική ισχύς να φθάνει τα 286 PS και η ροπή τα 56,1 kgm. Η E 350e μπορεί να διανύσει απόσταση έως 30 km με χρήση αποκλειστικά ηλεκτρικής ενέργειας. Η Mercedes ανακοινώνει κατανάλωση σε μεικτό κύκλο μόλις 2,1 lt/100 km και εκπομπές ρύπων 49 g/km! Οι κινητήρες συνδυάζονται με το νέο αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων, το 9G-TRONIC.

Advertisement

Η γκάμα θα περιλαμβάνει επίσης την diesel E 350d με 3λιτρο σύνολο απόδοσης 258 ίππων, όπως την τετρακίνητη E 400 4MATIC με 6κύλινδρο βενζίνης και 333 PS. Αργότερα θα δούμε και λιγότερο ισχυρούς κινητήρες, όπως έναν νέο 4κύλινδρο diesel με 150 ίππους.

Advertisement

Η νέα E-Class είναι το πρώτο μοντέλο της Mercedes με συστήματα ημι-αυτόνομης οδήγησης. Η λειτουργία Active Lane Change Assist αναλαμβάνει την αλλαγή λωρίδας σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, αποτρέποντας ατυχήματα και αφαιρώντας το άγχος. Όταν ο οδηγός ανάψει το φλας για τουλάχιστον 2 sec, το σύστημα στρίβει την E-Class προς την ανάλογη κατεύθυνση. Και αυτό μόνο όταν οι αισθητήρες διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν άλλα οχήματα στη «ζώνη ασφαλείας», όπως την ονομάζει η Mercedes. Το σύστημα λειτουργεί σε ταχύτητες 80-180 km/h και θα επιτρέπει στην E-Class είτε να προσπεράσει από αριστερά είτε να επιστρέψει σε δεξιά λωρίδα.

Ο αυτόματος πιλότος διατηρεί στον αυτοκινητόδρομο την E-Class σε σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, αλλά και τα ακολουθεί σε ταχύτητες έως τα 210 km/h. Για πρώτη φορά επίσης, το Remote Parking Pilot παρκάρει και ξεπαρκάρει το αυτοκίνητο χωρίς την παρουσία του οδηγού στο αυτοκίνητο! Απλά μέσω εφαρμογής στο κινητό.

Advertisement