Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Οι κινητήρες και η υβριδική τεχνολογία του Suzuki Swift

Ελλάδα 21:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι κινητήρες και η υβριδική τεχνολογία του Suzuki Swift

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Οι κινητήρες και η υβριδική τεχνολογία του Suzuki Swift

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το νέο Suzuki Swift αποτελεί ένα δυναμικό σύνολο, με σπορτίφ και ευρωπαϊκού στιλ σχεδιασμό, πρακτικό εσωτερικό αλλά κυρίως, σβελτάδα στο δρόμο! Και αυτό, σε συνδυασμό το ελαφρύ αμάξωμα που ζυγίζει μόλις 840 κιλά, το εξασφαλίζουν τα κινητήρια σύνολά του.

Advertisement
Advertisement

Η νέα γενικά του ιαπωνικού μοντέλου προσφέρεται με δύο επιλογές κινητήρων: έναν τούρμπο με χωρητικότητα ενός λίτρου και έναν ατμοσφαιρικό 1,2 λίτρων. Και τα δύο μοτέρ μπορούν να συνδυαστούν με ένα νέο ήπιο υβριδικό σύστημα. Ας τα δούμε αναλυτικά!

Turbo βενζινοκινητήρας άμεσου ψεκασμού 1.0 BOOSTERJET
Πρόκειται για ένα νέο σύνολο που προσφέρει εξαιρετική οικονομία καυσίμου και υψηλή δύναμη. Η μικρή του χωρητικότητα και η τεχνολογία άμεσου ψεκασμού περιορίζουν την κατανάλωση καυσίμου, την ώρα που ο υπερτροφοδότης παράγει ροπή ισοδύναμη με έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα 1.700-1.800 κυβικών εκατοστών, από μόλις ένα λίτρο χωρητικότητας!

Παράλληλα, ενώ προσφέρει υψηλή απόδοση, έχει εξαιρετική συμπεριφορά στις μετρήσεις NVH (θόρυβος, δονήσεις και τραχύτητα), χάρη στις επιτυχημένες προσπάθειες να αυξηθεί σημαντικά η ακαμψία συνολικά, και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση του θορύβου και των δονήσεων που συνήθως προέρχονται από τη λειτουργία ενός 3κύλινδρου κινητήρα.

Advertisement
Advertisement

Suzuki-Swift-boosterjet-a640

Θέλετε αυτά να τα μεταφράσουμε σε αριθμούς; Ο 3κύλινδρος 12βάλβιδος κινητήρας 998cc προσφέρει 82 ίππους στις 5.500 στροφές/λεπτό, με τη ροπή να ορίζεται στα 170 Nm από τις 2000 έως τις 5.500 στροφές. Η επιτάχυνση 0-100 km/h επιτυγχάνεται σε 10.6 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα του νέου Suzuki Swift με τον 1.0lt κινητήρα είναι στα 195 km/h. Όσο για τη μεικτή του κατανάλωση, ορίζεται στα 4.6 lt/100 km.

Δείτε περισσότερα σχετικά, στο video που ακολουθεί…

Advertisement

Κινητήρας 1.2 DUALJET
Το ανανεωμένο ιαπωνικό μοντέλο, διατίθεται επίσης με τον βενζινοκινητήρα 1.2 DUALJET, αναζωογονημένο με συμπαγείς κυλίνδρους για υψηλότερη αναλογία συμπίεσης και εφοδιασμένο με διαχείριση καυσαερίων με περιοριστικό σύστημα προανάφλεξης και πολλαπλό ψεκασμό, που συνδυάζεται με άλλα χαρακτηριστικά για να πετύχει βελτίωση, κατά μέσο όρο 5%, στην κατανάλωση καυσίμου, συγκριτικά με τον 1.2 DUALJET που χρησιμοποιούνταν στην προηγούμενη γενιά του Swift.

Advertisement

Yβριδικό σύστημα SHVS
Το SHVS (Smart Hybrid Vehicle της Suzuki) είναι ένα ιδανικό για συμπαγή αυτοκίνητα υβριδικό σύστημα. Χρησιμοποιεί μια ενσωματωμένη ηλεκτρογεννήτρια (ISG), που λειτουργεί τόσο ως δυναμό, όσο και ως ηλεκτροκινητήρας, και μια μπαταρία ιόντων λιθίου 12 Volt υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Βοηθά τον κινητήρα σε περιπτώσεις που συνήθως απαιτείται υψηλή κατανάλωση καυσίμου, όπως για παράδειγμα η εκκίνηση από στάση ή η επιτάχυνση, οπότε το SHVS πετυχαίνει τη μείωση της κατανάλωσης παρέχοντας υποβοήθηση μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει παραχθεί μέσω της πέδησης και έχει αποθηκευτεί στη μπαταρία.

suzuki-swift-2017-mild-hybrid-a640

Advertisement

Επειδή το σύστημα ISG χρησιμοποιεί ιμάντα, αντί για την παραδοσιακή μίζα, για την επανεκκίνηση του κινητήρα μετά από ένα αυτόματο σταμάτημα, προσφέρει πιο ήσυχη και ομαλή επανεκκίνηση. Επιπλέον, η ελαφριά και υψηλού χρόνου ζωής μπαταρία ιόντων λιθίου, έχει εξαιρετική αποδοτικότητα επαναφόρτισης, που επιτρέπει τη συχνότερη υποβοήθηση του κινητήρα. Η μπαταρία επίσης παρέχει ενέργεια στα ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου, όπως τα ηλεκτρικά συστήματα του κινητήρα, τα όργανα και το ηχοσύστημα.

Δείτε πως λειτουργεί το SHVS που είναι διαθέσιμο τόσο με τον 1.0 BOOSTERJET όσο και με τον 1.2 DUALJET κινητήρα, στο ενδιαφέρον video που ακολουθεί…


Υπάρχει όμως πλέον και η κορυφαία επιλογή, του Suzuki Swift Sport! Αυτό έρχεται για πρώτη φορά με turbo κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1.4 lt, που προσφέρει 140 ίππους και 230 Νm ροπής από τις 2.500 στροφές/λεπτό. Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά του, το Sport είναι και 80 κιλά ελαφρύτερο, έτσι κάνει τα 0-100 σε 8.1 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα στα 210 km/h, εργοστασιακή τιμή κατανάλωσης στα 6.6 lt/100 km και εκπομπές ρύπων που ορίζονται στα 126 g/km.

003swiftsport45654harpi640_1

Εσείς, ποιο Swift θέλετε να κάνετε δικό σας;