Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ford Shelby Cobra GT500: American Dream

Ελλάδα 1:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford Shelby Cobra GT500: American Dream

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ford Shelby Cobra GT500: American Dream

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το όνειρο κάθε Αμερικανού είναι κάποια στιγμή στη ζωή του ν’ αποκτήσει μία Mustang. Το νέο Ford Shelby Cobra GT500 είναι η καλύτερη και πιο δυνατή Mustang παραγωγής που κατασκευάστηκε ποτέ. Κι όμως, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ξέρουν από αυτοκίνητα. Γενικά υπάρχει η αντίληψη ότι στις Η.Π.Α. η αυτοκίνηση έχει εντελώς διαφορετική έννοια απ’ ότι στην Ευρώπη. Κι αν αναλογιστούμε την επιτυχία που έχουν τα διπλοκάμπινα pick-up και τα sedan τεραστίων διαστάσεων με θηριώδεις κινητήρες, αυτή η άποψη μοιάζει λογική. Υπάρχουν όμως και δύο αυτοκίνητα που παραδοσιακά αποτελούν σύμβολα της αμερικάνικης αυτοκίνησης κι έχουν πολλά κοινά με τα Ευρωπαϊκά supercars.

Advertisement
Advertisement

Το ένα είναι η Chevrolet Corvette και το άλλο τα μοντέλα Ford Mustang.
Το Ford Shelby Cobra GT500 είναι το νεότερο και δυνατότερο Mustang, το οποίο παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης. Είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης συνεργασίας μεταξύ του τμήματος ειδικών εκδόσεων Ford SVT (Special Vehicle Team) και του θρύλου των σπορ αυτοκινήτων Carroll Shelby. Ο τελευταίος, με αφορμή την παρουσίαση του νέου μοντέλου, δήλωσε: «Δουλεύω με τα παιδιά της SVT εδώ και πολλά χρόνια και ξέρω ότι έχουν τα κότσια, το ταλέντο και το πάθος να δημιουργούν τις πιο γρήγορες Mustang όλων των εποχών».

[nggallery id=98]

Born in the USA
Σχεδιαστικά το νέο Ford Shelby Cobra GT500 έχει στοιχεία από τις κλασσικές Mustang του 1968. Το χρώμα του είναι μια ειδική απόχρωση του κόκκινου που ονομάζεται «SVT red». Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι δύο παράλληλες λευκές γραμμές που ξεκινούν από τον πίσω προφυλακτήρα και καταλήγουν στον εμπρός, ένα χαρακτηριστικό που παραπέμπει στα κλασσικά αγωνιστικά αυτοκίνητα του Le Mans. Ένα ακόμη στοιχείο είναι οι μεγάλες εισαγωγές αέρα, αλλά και οι μεγάλοι τροχοί 19 ιντσών που φιλοξενούν τεράστια δισκόφρενα της Brembo.
Στο εσωτερικό σχεδόν κάθε επιφάνεια είναι καλυμμένη με δέρμα. Κυρίως μαύρο, αλλά και κόκκινο στα καθίσματα. Πίσω από το τιμόνι, στον πίνακα οργάνων το φόντο είναι σε χρώμα τιτανίου και κυριαρχεί το ταχύμετρο. Ο επιλογέας των ταχυτήτων έχει αλουμινένιο λεβιέ.
Όπως αναφέραμε, το Ford Shelby Cobra GT500 είναι το δυνατότερο Mustang παραγωγής που κατασκευάστηκε ποτέ. Ο κινητήρας του είναι ένας θηριώδης V8 32 βαλβίδων με χωρητικότητα 5,4 λίτρα. Χάρη και στη χρήση υπερσυμπιεστή, η μέγιστη απόδοσή του φθάνει τους 450 ίππους. Ο κινητήρας αποτελεί εξέλιξη αυτού που κινεί την SVT Mustang Cobra R του 2000 κι αποδίδει «μόλις» 300 ίππους. Προκειμένου να μην μείνει παραπονεμένος ο οδηγός από την επιτάχυνση του GT500, οι μηχανικοί τοποθέτησαν ένα χειροκίνητο κιβώτιο έξι πολύ κοντών σχέσεων.
Οι άνθρωποι της Ford υποστηρίζουν ότι το νέο πάτωμα της Mustang δημιουργήθηκε με σκοπό να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργούν οι πολύ μεγάλες ιπποδυνάμεις. Η ανάρτηση αποτελείται εμπρός από γόνατα ΜακΦέρσον, ενώ πίσω είναι τριών συνδέσμων με ράβδο Πανάρ. Η διάταξη της πίσω ανάρτησης προέρχεται από το αγωνιστικό Ford Racing Mustang FR500C που έχει εξελίξει η Ford Racing.

Advertisement
Advertisement

Mustang και ξερό ψωμί
Το Ford Shelby Cobra GT500 είναι για του Αμερικανούς περίπου ό,τι μια Ferrari για εμάς τους Ευρωπαίους. Με 450 ίππους και εμφάνιση που παραπέμπει στο παρελθόν (τρελαίνονται οι Αμερικανοί με κάτι τέτοια) το GT500 είναι το κλασικό αυτοκίνητο του μέλλοντος.