Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Επίσημη παρουσίαση: Audi skysphere concept (+video)

Ελλάδα 11:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημη παρουσίαση: Audi skysphere concept (+video)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Επίσημη παρουσίαση: Audi skysphere concept (+video)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η Audi αποκάλυψε το πρώτο μέλος μιας νέας οικογένειας πρωτότυπων οχημάτων. Το Audi skysphere concept είναι ένα εντυπωσιακό roadster.

Advertisement
Advertisement

Αυτό το φουτουριστικό αυτόνομο ηλεκτρικό πρωτότυπο είναι εμπνευσμένο από την Horch Roadster του 1937.

 

Το skysphere είναι το όνομα του ηλεκτρικού, δίθυρου ανοιχτού πρωτοτύπου, του οποίου οι γραμμές οδηγούν απευθείας στον αυριανό σχεδιασμό της Audi. Με αυτό, η μάρκα απεικονίζει το όραμά της για τα πολυτελή μοντέλα του μέλλοντος, στα οποία το εσωτερικό γίνεται ένας διαδραστικός χώρος και το όχημα μια πλατφόρμα για νέες εμπειρίες. Αυτό γίνεται δυνατό χάρη στην αυτόνομη οδήγηση και τον επαναστατικό επανασχεδιασμό του εσωτερικού.

Advertisement
Advertisement

Η Audi ξεκινά με πολυτελή EV, προσανατολισμένα στις επιδόσεις και η μάρκα θα προβάλει το μέλλον της μέσω τριών πρωτότυπων οχημάτων «Sphere». Το πρώτο από αυτά είναι το Skysphere, ένα κομψό διθέσιο roadster που θα κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο Pebble Beach Concours d’Elegance του 2021.

Τεχνολογία και στυλ

Το Skysphere κρύβει τεχνολογικές εφαρμογές κάτω από το αμάξωμα του – μπορεί να αλλάξει το μεταξόνιο του εν κινήσει, μετατρέποντας από ένα μακρύ, επιβλητικό grand tourer σε ένα ευκίνητο roadster με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα ενεργητικά συστήματα πίσω από τον μπροστινό άξονα μετακινούν ολόκληρο το μπροστινό κλιπ του αυτοκινήτου προς τα πίσω, μειώνοντας το μεταξόνιο κατά περίπου 10 ίντσες κατά την αλλαγή από «GT» σε «Sport».

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Skysphere θεωρητικά προσφέρει επίσης αυτονομία επιπέδου 4, οπότε στη λειτουργία GT, το τιμόνι και τα πεντάλ υποχωρούν κάτω από το ταμπλό για να δημιουργήσουν ένα ανοιχτό και ευάερο πιλοτήριο για τους δύο επιβάτες.

Advertisement

Κάπως έτσι, το Skysphere φαίνεται υπέροχο σε οποιαδήποτε διαμόρφωση. Η ιδέα είναι εμπνευσμένη από το roadster του Horch του 1937 που κέρδισε το Best of Show στο Pebble το 2009.

Θυμηθείτε ότι η Horch ήταν μία από τις τέσσερις μάρκες (μαζί με τις Audi, DKW και Wanderer) που σχημάτισαν την Auto Union, την εταιρεία που ήταν η άμεση προκάτοχος της Audi.

Advertisement

Το μοτίβο Audi Singleframe της «μάσκας» κυριαρχεί στο μπροστινό μέρος, με ένα φωτιζόμενο σήμα τεσσάρων δακτυλίων να προεξέχει. Δεκάδες φωτεινές ενδείξεις LED χρησιμεύουν ως ενδεικτικές λυχνίες και κάνουν έναν διασκεδαστικό κινούμενο χορό κατά την προσέγγιση και την αναχώρηση σας από το όχημα.
Στενοί προβολείς με τριγωνικά στοιχεία φωτισμού λάμπουν στο δρόμο εμπρός. Τα εμπρός και πίσω φτερά εκτείνονται από το σώμα, θυμίζοντας ένα άλλο διάσημο Audi, το Quattro της δεκαετίας του 1980. Το εκσυγχρονισμένο πίσω κομμάτι θυμίζει τα αγωνιστικά αυτοκίνητα πριν από έναν αιώνα. Τέλος, δεκάδες ρουμπινί-κόκκινα LED… ριζώνουν στο πίσω μέρος του σύγχρονου GT/Roadster.

Στην έκδοση GT, το Skysphere στέκεται ελαφρώς ψηλότερα χάρη στην αερανάρτηση που χρησιμοποιεί GPS και προεπισκόπηση δρόμου για να προσφέρει μια άνετη οδήγηση. Στη λειτουργία Sport, το όχημα χαμηλώνει και το μπροστινό άκρο ανασύρεται. Στο εσωτερικό, το τιμόνι και το ταμπλό παρουσιάζονται στον οδηγό, για να προσφέρει μια πιο σπορ και πιο συναρπαστική οδηγική εμπειρία.

Η Audi ισχυρίζεται ότι το Skysphere θα επιταχύνει στο 0-100 την ώρα σε μόλις 4 δευτερόλεπτα, χάρη στον ηλεκτρικό κινητήρα που έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος με 624 ίππους (465 κιλοβάτ). Μία μπαταρία 80 κιλοβατώρες βρίσκεται πίσω από τα καθίσματα και στην κεντρική κονσόλα του οχήματος, δίνοντας στο Skysphere μια θεωρητική αυτονομία 500 χιλιομέτρων στον κύκλο WLTP.

Αναπόσπαστο κομμάτι της φιλικής προς το περιβάλλον εμπειρίας είναι η καμπίνα των επιβατών. Είναι δημιουργημένη από μικροΐνες Agave Blue και vegan δέρμα, το εσωτερικό αποτίει φόρο τιμής στο κέντρο σχεδίασης στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια, που δημιούργησε την ιδέα Skysphere. Η επένδυση από ευκάλυπτο, εμφανίζεται στα πάνελ των θυρών, μαζί και με κομψές μεταλλικές προθέσεις εμπνευσμένες από την Art Deco που θυμίζουν την παλαιά Horch. Μία μεγάλη οθόνη αντικαθιστά ένα συμβατικό ταμπλό, τα δύο τρίτα του οποίου είναι αφιερωμένα στον πίνακα οργάνων του οδηγού και στην ψυχαγωγία. Ένα από τα πλεονεκτήματα και διαφοροποιήσεις είναι ο έλεγχος ήχου και κλιματισμού εμφανίζονται στα πάνελ των θυρών.

Το Audi Skysphere, μαζί με την επερχόμενη ναυαρχίδα Grandsphere και το ευέλικτο Urbansphere, δείχνουν το μελλοντικό στιλ και την τεχνολογία της Audi. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το Grandsphere είναι ένα όχημα που θα εμφανιστεί στα μέσα της δεκαετίας.