Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το πρώτο crossover του κόσμου το έχει σχεδιάσει Έλληνας (+video)

Ελλάδα 19:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το πρώτο crossover του κόσμου το έχει σχεδιάσει Έλληνας (+video)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το πρώτο crossover του κόσμου το έχει σχεδιάσει Έλληνας (+video)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Γνωρίστε το Matra-Simca Rancho, το Original Crossover που ήταν μπροστά από την εποχή του και ήταν δημιουργία του Αντώνη Βολάνη (Renault Espace, Matra Baggera και Murena).

Advertisement
Advertisement

Το Matra-Simca Rancho ήταν ένα crossover που εμφανίστηκε το 1977, δεκαετίες πριν κανείς είχε σκεφτεί τον όρο.

Το Rancho κυκλοφόρησε ως LAV (Leisure Activity Vehicle) και ήταν ένας περίεργος συνδυασμός van , pickup και διαφόρων car bits που συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν κάτι που, τότε, θεωρήθηκε αρκετά καινούργιο. Ο σχεδιασμός του Rancho δανείστηκε ορισμένα στοιχεία από την πρώτη γενιά Range Rover, η οποία ήταν τότε μια σχετικά νέα ιδέα σε έναν κόσμο που είχε κολλήσει με sedan και οικονομικά hatchbacks. Κατά ένα ειρωνικό τρόπο, η Land Rover δανείστηκε στοιχεία από το μοτίβο σχεδιασμού του Rancho όταν πρόκειται για τη δημιουργία της πρώτης γενιάς των Land Rover Discovery περίπου 15 χρόνια αργότερα.

Το Rancho κατασκευάστηκε με πλαίσιο, από ένα κράμα χάλυβα και ινών γυαλιού. Ήταν στην ουσία ένα επιμηκυμένο σασί Simca 1100 van, με ένα πρόσθετο κομμάτι hard top  και πολλά εξαρτήματα, από άλλα μοντέλα Simca. Η κίνηση προερχόταν από ένα κινητήρα 1442 κ.εκ. τοποθετημένο εγκάρσια. Για φρένα, είχε δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω. Όμως το πιο εκπληκτικό ήταν ότι οι μηχανικοί της Matra, εξόπλισαν του Rancho για χρήση εκτός δρόμου. Όπως επισημαίνει το βίντεο από το Furious Driving , το crossover είχε κίνηση εμπρός και ήταν εξοπλισμένο με αρκετή προστασία από κάτω, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών πλακών ολίσθησης και δεξαμενής καυσίμου διπλού τοιχώματος. Είχε μάλιστα και εργάτη εμπρός.

Advertisement
Advertisement

Εκτός από την ικανότητα κίνησης σε ελαφριές off-road κομμάτια, το Rancho ήταν επίσης πολύ πρακτικό. Το εσωτερικό είχε πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και καθίσματα για επτά επιβάτες. Το «κάθισμα της εξέδρας» (η δεύτερη σειρά) ήταν τοποθετημένη ψηλότερα από τα καθίσματα της μπροστινής σειράς, παρέχοντας θέα του δρόμου για τους επιβάτες.

Advertisement

Η τρίτη σειρά έβλεπε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, τα δύο καθίσματά της χρησιμεύουν μάλλον για να παρακολουθήσετε κάτι. Η δεύτερη και η τρίτη σειρά καθισμάτων μπορούσε να διπλωθεί αν θέλατε να το χρησιμοποιήσετε για να μεταφέρετε κάτι όπως, ας πούμε, ένα πλυντήριο ρούχων ή για πικνίκ, ενώ είχε μια χωριστή πίσω πόρτα, a la Range Rover. Δυστυχώς, όσο περίεργο και αν ακούγεται, το Rancho δεν είχε έναν αληθινό διάδοχο. Όπως και οι περισσότερες εξαιρετικές ιδέες, ήταν αναμφίβολα μπροστά από την εποχή του.

Advertisement

Ποιος είναι ο σχεδιαστής του;

Ο Αντώνης Βολάνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948, μεγάλωσε όμως στη Γαλλία. Σπούδασε σε σχολή τεχνικού σχεδίου με ειδίκευση στα μέσα μεταφοράς. Αρχικά εργάστηκε στη Renault όπου περισσότερο είχε μία επαφή με τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας και λιγότερο μία ευκαιρία να παρουσιάσει τις σχεδιαστικές του ιδέες. Στην συνέχεια το 1968 βρέθηκε στην Peugeot όπου και παρέμεινε για τρία χρόνια στο τμήμα έρευνας και εξέλιξης της εταιρίας.

Θεωρώντας πως η θέση του στην γαλλική εταιρία δεν του επιτρέπει να αναπτύξει τις ιδέες του παραιτείται και αναζητεί μία νέα πρόκληση. Αυτή του την προσφέρει ένα από τα σημαντικότερα σχεδιαστικά γραφεία της Γαλλίας: Η Matra. Τα συνολικά 10 χρόνια που παρέμεινε στη συγκεκριμένη εταιρία σχεδιασμού και περιορισμένης κατασκευής οχημάτων ήταν μία από τις ποιο δημιουργικές περιόδους στην καριέρα του σχεδιαστή.

Advertisement

Εκεί εκτός των άλλων θα σχεδιάσει το τριθέσιο σπορ με κινητήρα στο κέντρο Baggera (1973), το Rancho που βασιζόταν στο παλιότερο Simca 1100 και είναι ο προγονος των σημερινών SUV (1977) το Murena (ο αντικαταστάτης του Baggera) ένα εντυπωσιακό για την εποχή του χαμηλού κόστους σπορ αυτοκίνητο τριθέσιο με κινητήρα στο κέντρο (1980), Το πιο γνωστό δημιούργημα του μέχρι σήμερα το Espace (1984), το πρώτο σύγχρονο πολυμορφικό αυτοκίνητο που παράχθηκε στην Ευρώπη.

Σε ηλικία 32 ετών αποφασίζει να ανοίξει το δικό σχεδιαστικό γραφείο όπου συνεργάζεται τόσο με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες (Fiat, Renault, Citroen, VW) όσο και με κατασκευαστές βιομηχανικών προϊόντων όπως η TEFAL και η Rossignol.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο πωλείται το Matra Djet του Γιούρι Γκαγκάριν;
Οι πιο επιτυχημένοι κινητήρες στην ιστορία της F1 (video)
300 αυτοκίνητα-«κοσμήματα» είδαν το φως του ήλιου μετά από 40 χρόνια! (+video)