Live Κίνηση
Περισσότερα
PEUGEOT 2021-2

Peugeot e-208 & e-2008: Με αυξημένη αυτονομία και κορυφαία χαρακτηριστικά απόδοσης

Ελλάδα 14:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Peugeot e-208 & e-2008: Με αυξημένη αυτονομία και κορυφαία χαρακτηριστικά απόδοσης

PEUGEOT 2021-2

Peugeot e-208 & e-2008: Με αυξημένη αυτονομία και κορυφαία χαρακτηριστικά απόδοσης

PEUGEOT 2021-2

Τα δύο προσιτά ηλεκτρικά μοντέλα της Peugeot, το e-208 και το e-2008 αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία, κάτι που τα καθιστά ακόμα πιο ελκυστικές προτάσεις για έναν σύγχρονο καταναλωτή που θέλει να απολαύσει από σήμερα τη νέα οδηγική εμπειρία που φέρνει η ηλεκτροκίνηση.

Advertisement
Advertisement

Σε τεχνολογίες αναβαθμίσεις υποβάλλονται οι ηλεκτρικές εκδοχές των Peugeot 208 και 2008, με στόχο την αύξηση της αυτονομίας τους, κατά 25 χλμ. (8%).

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η αύξηση της χιλιομετρικής απόστασης που μπορούν να διανύσουν τα e-208 και e-2008 επιτυγχάνεται μέσω βελτιστοποίησης των ελαστικών (κατηγορία A+), τα οποία φέρουν ακόμα μικρότερη αντίσταση κύλισης. Αυτά αφορούν τις ζάντες 16” του e-208 και τις 17άρες του e-2008.

Επιπλέον, υπάρχει μια μηχανολογική εξέλιξη στο σύστημα μετάδοσης με μια νέα σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, για καλύτερη κατανάλωσης ενέργειας σε εθνικές οδούς και αυτοκινητοδρόμους, την ίδια ώρα που προστέθηκε νέα αντλία θερμότητας.

Advertisement
Advertisement

Η τελευταία, σε συνδυασμό με έναν αισθητήρα υγρασίας στο παρμπρίζ βελτιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση του κλιματισμού και της θέρμανσης.

Πλέον, λοιπόν, η αυτονομία του e-208  αυξάνεται στα 362 χλμ. (+22 χλμ.) και του e-2008 στα 345 χλμ. (+25 χλμ.). Διευκρινίζεται ότι αμφότερες είναι μετρημένες σε WLTP.

Όπως ανακοινώνει η Peugeot, τα οφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα σε πραγματικές συνθήκες και ειδικά κατά την κίνηση στην πόλη (σε θερμοκρασίες κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου), όπου η αυτονομία αυξάνεται κατά 40 χλμ.

Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο μοντέλα βασίζονται στην πλατφόρμα eCMP με την μπαταρία να έχει ενεργειακή χωρητικότητα 50 kWh και την απόδοση του ηλεκτροκίνητα να ανέρχεται σε 136 PS/260 Nm ροπής.

H πλατφόρμα e-CMP έχει εξελιχθεί για να χρησιμοποιηθεί στα ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρίας. Για τον σκοπό αυτό έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση των διατιθέμενων χώρων, με την σωστή τοποθέτηση της μπαταρίας και των ηλεκτροκινητήρων, έτσι ώστε να μην “κλέβουν” χώρους από τους επιβάτες και το πορτ-μπαγκάζ.

Advertisement

Η μπαταρία είναι τοποθετημένη πάνω στο πλαίσιο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί δομικό στοιχείο της ενίσχυσης της στιβαρότητά του, ενώ παράλληλα κατεβάζει το κέντρο βάρους, με αποτέλεσμα να προσδίδει ακόμα πιο σπορτίφ οδική συμπεριφορά.

Η Peugeot εφοδιάζει την ηλεκτρική της διάταξη με ένα εξελιγμένο σύστημα ψύξης της μπαταρίας, έτσι ώστε αυτή να βρίσκεται πάντα στη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας είτε για το ταξίδι είτε κατά την φάση της προετοιμασίας για την φόρτισή της. Η εταιρία παρέχει επίσης εγγύηση 8 ετών ή 160.000 χιλιομέτρων για το 70% της ενεργειακής της χωρητικότητας.

Advertisement

Η φόρτισή της μπορεί να γίνει από οικιακή πρίζα σε διάρκεια 16 ωρών, από ένα wallbox των 11,0 kW σε 7,5 ώρες ή σε ταχυφορτιστή των 100 kW (DC) σε μόλις 30 λεπτά για να φθάσει από σχεδόν άδεια έως το 80% της χωρητικότητάς της.

To ηλεκτρικα μοντέλα της Peugeot έχουν στο βασικό του εξοπλισμό τρία προγράμματα λειτουργίας: Eco για βελτιστοποίηση της αυτονομίας με προσαρμογή ορισμένων ρυθμίσεων, Νormal για βέλτιστη άνεση και σωστή ισορροπία στην κατανάλωση ρεύματος για καθημερινή χρήση και Sport όπου η προτεραιότητα δίνεται στις επιδόσεις.

Το σύστημα διαθέτει επίσης και δύο στάδια ανάκτησης της ενέργειας μέσω της πέδησης, ένα χαμηλής έντασης και ένα ενισχυμένο, με το δεύτερο να επιτρέπει την οδήγηση του αυτοκινήτου με την λογική του one pedal. Τη χρήση δηλαδή μόνο του πεντάλ του γκαζιού για την ρύθμιση της επιτάχυνσης ή της επιβράδυνσης του αυτοκινήτου.

Στα πλεονεκτήματα των ηλεκτροκίνητων μοντέλων θα πρέπει να προσθέσουμε και την εκπληκτική αίσθηση στην οδήγηση, όπου η απουσία θορύβων αλλά και η αστραπιαία απόκριση στο πάτημα του γκαζιού δημιουργούν μία εντελώς νέα συνθήκη μετακίνησης, με πιο πολιτισμένο χαρακτήρα αλλά και απίστευτες επιδόσεις.

Το νέο Peugeot e-208 και το e-2008 επωφελούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προκύπτουν από την ηλεκτρική του υπόσταση, όπως το γεγονός ότι απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, ενώ χάρη και στο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” επιδοτείται η απόκτησή του σε συνδυασμό μάλιστα με επιπλέον όφελος απόσυρσης. Παράλληλα είναι και μία ιδανική επιλογή για εταιρική χρήση, καθώς ο χρήστης του απαλλάσσεται από την αντίστοιχη φορολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Peugeot 3008: Στην κορυφή των σύγχρονων τεχνολογιών
Peugeot e-2008: H συναρπαστική πλευρά της ηλεκτροκίνησης
Συγκριτική δοκιμή: Peugeot 208 1.2 PureTech 100 PS vs VW Polo 1.0 TSI 95 PS