Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Αλλάζουν όλα στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα…

Ελλάδα 12:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αλλάζουν όλα στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα…

ΑΓΟΡΑ

Αλλάζουν όλα στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα…

ΑΓΟΡΑ

Τι αλλάζει στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων – Άτυπη ομάδα εργασίας συστήνει το υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τον ΣΕΑΑ και τον ΣΕΕΑΕ.

Advertisement
Advertisement

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων οριστικοποίησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με νέα υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων η Απόφαση προβλέπει την σύσταση άτυπης ομάδας εργασίας για την εξέταση και επίλυση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη θέση σε παραγωγική λειτουργία του Μ.Ε.Μ.Ο. με Πρόεδρο και Συντονιστή εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και υπαλλήλους του υπουργείου, της Διεύθυνσης Ε.Φ.Κ. & Φ.Π.Α. της Α.Α.Δ.Ε. και εκπροσώπους των Συνδέσμων Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Α.Ε.) και Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (Σ.Ε.Α.Α.).

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα η υπουργική Απόφαση αναγράφει ότι: «Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄16-3-2022 η υπ’ αριθμ. 50579/18-02-2022 (Β΄1183) απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα: «Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων για τη δημιουργία, ανάπτυξη, συντήρηση, λειτουργία και του τρόπου εισαγωγής των στοιχείων στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.) του άρθρου 51 «Σύσταση Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων», του ν. 4784/2021 (Α΄ 40), καθώς και κάθε άλλη σχετική αναγκαία λεπτομέρεια» (Α.Δ.Α.: 675Η465ΧΘΞ-Τ5Μ), η ισχύς της οποίας αρχίζει από την 16-3-2022 που αποτελεί την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2) Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 (Μεταβατικές διατάξεις) της υπουργικής απόφασης του θέματος, ισχύουν τα εξής όσον αφορά στο τιθέμενο μεταβατικό χρονοδιάγραμμα σταδιακής παραγωγικής λειτουργίας του Μ.Ε.Μ.Ο., καθώς και στην καταχώριση στοιχείων εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων σε αυτό από τους υπόχρεους εισαγωγείς αυτών χώρα:

α) Μέχρι την προσθήκη σχετικών πεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Αδειών Κυκλοφορίας (ΠΣΑΚ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αντλείται από αυτό ως στοιχείο υπολογισμού για τον εντοπισμό εκπρόθεσμης ή μη καταχώρισης στοιχείων στο ΜΕΜΟ η ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας του εισαγόμενου μεταχειρισμένου οχήματος στην Ελλάδα.

Advertisement

β) Η υποχρέωση καταχώρισης στοιχείων στο Μ.Ε.Μ.Ο. από τους υπόχρεους εισαγωγείς ξεκινά δεκαπέντε (15) ημέρες από την παραλαβή της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, οπότε και το Μ.Ε.Μ.Ο. εισέρχεται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία επιφέροντας όλες τις σχετικές έννομες συνέπειες, κατόπιν έκδοσης σχετικής διαπιστωτικής πράξης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

γ) Για χρονικό διάστημα εξήντα (60) ημερολογιακών ημερών από την επομένη της έκδοσης της ανωτέρω διαπιστωτικής πράξης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κάθε εισαγωγέας μεταχειρισμένου οχήματος καταχωρεί τα στοιχεία του άρθρου 3 της υπουργικής απόφασης του θέματος στο Μ.Ε.Μ.Ο. εντός σαράντα (40) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της κατάθεσης της αίτησης για έκδοση πρώτης άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

Advertisement

δ) Ειδικά για τα οχήματα των κατηγοριών Ο1, Ο2 και Ο3 (ρυμουλκούμενα), η υποχρέωση καταχώρισης ισχύει ένα (1) έτος μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

3) Η παρούσα κοινοποιείται, με συνημμένη τη με αριθμ. πρωτ. 315550/05-11-2021 (Β΄ 5781) κ.υ.α., προς τους Γενικούς Διευθυντές Μεταφορών και Επικοινωνιών και τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, για τις δικές τους ενέργειες, που αποσκοπούν στη σχετική ενημέρωση, με οποιονδήποτε πρόσφορο δυνατό τρόπο, κάθε εισαγωγέα μεταχειρισμένου οχήματος των Κατηγοριών Μ, Ν και Ο1, Ο2 και Ο3, που προσέρχεται στις εν λόγω Υπηρεσίες για την υποβολή αίτησης για την έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας του στη χώρα μας, όσον αφορά:

α) Στην έκδοση και ισχύ της εν θέματι υπουργικής απόφασης, καθώς και στην ημερομηνία που το εν λόγω Μητρώο θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία.

Advertisement

β) Στην υποχρέωση, εκ μέρους του, της καταχώρισης:

1.i) εντός ενός (1) έτους μετά την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Μ.Ε.Μ.Ο., των στοιχείων του άρθρου 3 της υπουργικής απόφασης του θέματος, για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα των κατηγοριών Ο1, Ο2 και Ο3 (ρυμουλκούμενα) και,

2.ii) εντός σαράντα (40) ημερολογιακών ημερών για το πρώτο χρονικό διάστημα των εξήντα (60) ημερολογιακών ημερών από την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Μ.Ε.Μ.Ο, για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων των κατηγοριών Μ και Ν, αντιστοίχως, ενώ κατόπιν της παρέλευσης του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και εφεξής, εντός είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της κατάθεσης της αίτησης για την έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας τους.

γ) Στις σχετικές έννομες συνέπειες που επιφέρουν και τα διοικητικά πρόστιμα που επισύρουν, ανάλογα με την παράβαση, η μη καταχώριση, η εκπρόθεσμη καταχώριση και η ανακριβής καταχώριση στο Μ.Ε.Μ.Ο. των στοιχείων των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων των Κατηγοριών Μ, Ν και Ο1, Ο2 και Ο3 του άρθρου 3 της υ.α. του θέματος, κατ’ εφαρμογή των οριζόμενων στη με αριθμ. πρωτ. 315550/05-11-2021 (Β΄ 5781) κ.υ.α.

Επιπροσθέτως, συστήνεται άτυπη Ομάδα Εργασίας για την εξέταση και επίλυση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη θέση σε παραγωγική λειτουργία του Μ.Ε.Μ.Ο. κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 50579/18-02-2022 (Β΄ 1183) υπουργικής απόφασης (Α.Δ.Α.: 675Η465ΧΘΞ-Τ5Μ), με Πρόεδρο και Συντονιστή εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και μέλη υπαλλήλους των Διευθύνσεων Τεχνολογίας Οχημάτων (Δ34) και Εποπτείας και Ελέγχου (Δ36), της Γενικής Διεύθυνσης Οχημάτων και Εγκαταστάσεων, της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών του εν λόγω Υπουργείου, της Διεύθυνσης Ε.Φ.Κ. & Φ.Π.Α. της Α.Α.Δ.Ε. και εκπροσώπους των Συνδέσμων Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Α.Ε.) και Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (Σ.Ε.Α.Α.).

Το έργο της Ομάδας Εργασίας πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός δύο (2) μηνών από τη σύστασή της.

Στην περίπτωση που προ της ολοκλήρωσης του έργου της Ομάδας Εργασίας το Μ.Ε.Μ.Ο. τεθεί σε παραγωγική λειτουργία [δεκαπέντε (15) ημέρες από την παραλαβή της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής και κατόπιν της έκδοσης σχετικής διαπιστωτικής πράξης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών], επιφέροντας όλες τις σχετικές έννομες συνέπειες, δεν είναι υποχρεωτική η καταχώριση σε αυτό του στοιχείου της περίπτωσης ιζ («εκκρεμείς ανακλήσεις ασφαλείας») της παρ. 1, του άρθρου 3 της υπ’ αριθμ. 50579/18-02-2022 (Β΄ 1183) υπουργικής απόφασης και του ψηφιοποιημένου αντιγράφου της περίπτωσης γ («πιστοποιητικό συμμόρφωσης έγκρισης τύπου») της παρ. 2 του άρθρου 3 της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, έως και την έκδοση σχετικής εγκυκλίου του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, στην οποία θα αναφέρονται οι προτεινόμενοι/ενδεικνυόμενοι τρόποι για την πλέον εύκολη, απλή και οικονομική αναζήτησή τους.»