Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Skoda: Ρεκόρ παραγωγής αυτοκινήτων στην Τσεχία

Ελλάδα 11:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Skoda: Ρεκόρ παραγωγής αυτοκινήτων στην Τσεχία

ΑΓΟΡΑ

Skoda: Ρεκόρ παραγωγής αυτοκινήτων στην Τσεχία

ΑΓΟΡΑ

Η Skoda Auto παρήγαγε την χρονιά του 2018 τα περισσότερα οχήματα από κάθε άλλη χρονιά στην Τσεχία.Με ρεκόρ παραγωγής, 886.100 αυτοκινήτων Skoda, έκλεισε η χρονιά του 2018 αντιπροσωπεύοντας, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη παραγωγή συστημάτων μετάδοσης και κινητήρων, το 9% των εξαγωγών της χώρας και το 5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της.

Advertisement
Advertisement

 

Στα 124 χρόνια της ιστορίας της, η Skoda κατάφερε να κατασκευάσει πέρσι στο έδαφός της, τα περισσότερα αυτοκίνητα. Από τις μονάδες του Kvasiny και Mlada Bolaslav “βγήκαν” 886.100 αυτοκίνητα, παραγωγή αυξημένη κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2017 (858.100 μονάδες).

Advertisement
Advertisement

Όμως, δεν είναι μόνο η κατασκευή οχημάτων, αλλά και εκείνη συστημάτων μετάδοσης που κορυφώθηκε το 2018 για λογαριασμό των Τσέχων αλλά και συνολικά του VW Group. Το περασμένο 12μηνο στη μονάδα του Vrchlabi η εταιρεία παρήγαγε 538.760 αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων του τύπου DQ200 καθώς και 602.970 χειροκίνητα (MQ 200, MQ/SQ 100). Επίσης, στα εργοστάσια της εταιρείας παρήχθησαν πέρσι και 584.880 κινητήρες διάφορων τύπων.

Ενδιαφέροντα είναι δύο ακόμα αριθμητικά στοιχεία: Το πρώτο αφορά στο μερίδιο της Skoda στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας (9%) αλλά και το κομμάτι της στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Τσεχίας (5%).

Προκειμένου να εξασφαλίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον της στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η εταιρία σχεδιάζει να επενδύσει έως το 2025 δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε ηλεκτροκινητήρες και νέες τεχνολογίες. Με χρηματοδότηση ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ για την μονάδα στο Mladá Boleslav, η Skoda υποστηρίζει επίσης μακροπρόθεσμα έργα υποδομής για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής.

Advertisement

Αυτή τη στιγμή η Skoda παράγει στη Mlada Bolaslav το Octavia, το best seller μοντέλο της. Το 2018 η εταιρεία κατασκεύασε συνολικά 258.000 αντίτυπα του, την ώρα που στο ίδιο εργοστάσιο παρήχθησαν ουκ ολίγα αντίτυπα των Karoq, Fabia και Rapid. Στη μονάδα παραγωγής του Kvasiny, η Skoda παράγει επίσης το Karoq, αλλά και το μεγαλύτερο Kodiaq.

Τον Μάιο του 2018, η Τσέχικη εταιρία επέκτεινε το εργοστάσιο παραγωγής της στην περιοχή του Hradec Králové για να συμπεριλάβει ένα πολυλειτουργικό κέντρο αξίας 13,5 εκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή του Superb plug-in hybrid.

Advertisement

Επιπλέον η Skoda ξεκινά το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία της. Ως το 2025, δύο δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να επενδυθούν στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων και νέων τεχνολογιών. Η ηλεκτρική έκδοση του Skoda Citiogo και του Superb με plug-in υβριδική μονάδα θα ξεκινήσει φέτος. Θα ακολουθήσει (το 2020) η παραγωγή του project Vision E.