Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

SEAT Minimó: Το όχημα που φέρνει την επανάσταση

Ελλάδα 14:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SEAT Minimó: Το όχημα που φέρνει την επανάσταση

Mobility

SEAT Minimó: Το όχημα που φέρνει την επανάσταση

Mobility

Ένα ηλεκτρικό concept car που διαθέτει σύστημα εναλλαγής μπαταριών για πλήρη φόρτιση του αυτοκινήτου μέσα σε λίγα λεπτά, μειώνοντας τα έξοδα του carsharing έως 50% και συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας και του αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

 

Η SEAT στα πλαίσια του φετινού Mobile World Congress, πραγματοποιεί ένα τεράστιο άλμα στη στρατηγική του αστικού micromobility με την παρουσίαση του Minimó, ενός concept car που αναπτύχθηκε ως πλατφόρμα κινητικότητας, παρουσιάζοντας το όραμα της εταιρείας για την κινητικότητα του αύριο.

Advertisement
Advertisement

Ο Πρόεδρος της SEAT Luca de Meo εξήγησε πως: «Το Minimó έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προσαρμοστεί στις πλατφόρμες κινητικότητας που θα διαμορφώσουν το μέλλον της αστικής οδήγησης, όπου η κυκλοφορία θα περιοριστεί και μόνο λίγα οχήματα θα είναι σε θέση να προσφέρουν λύσεις» και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η λύση που οι εταιρείες carsharing περιμένουν, ένα μοντέλο που θα είναι το κλειδί για τη βελτίωση της κερδοφορίας τους. Η ιδέα που παρουσιάζουμε σήμερα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πόλεων και των παρόχων υπηρεσιών carsharing».

Το Minimó έχει κατασκευαστεί με τρόπο ώστε να συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την ασφάλεια και την άνεση ενός αυτοκινήτου με την ευελιξία και την ευκολία στάθμευσης μίας μοτοσυκλέτας. Αυτό το 100% ηλεκτρικό όχημα, που ενσωματώνει ένα σύστημα εναλλαγής μπαταριών, επιτρέποντας τη πλήρη φόρτιση του σε λίγα μόνο λεπτά προσφέροντας 100 χιλιόμετρα αυτονομία. Αυτό το καινοτόμο σύστημα σημαίνει ότι το λειτουργικό κόστος του carsharing μειώνεται ουσιαστικά κατά 50%.

Advertisement

Με 2,5μ. μήκος και 1,2μ. πλάτος, το Minimó καταλαμβάνει χώρο 3,1 τετραγωνικών μέτρων έναντι των 7,2 τετραγωνικών μέτρων ενός κανονικού αυτοκινήτου, μειώνοντας σημαντικά το αστικό οικολογικό αποτύπωμα του.

«Το Minimó είναι επίσης ένα υπερ-συνδεδεμένο όχημα με ενσωματωμένη τεχνολογία 5G που παρέχει μια άνετη και ομαλή εμπειρία ψηφιακής χρήσης βασισμένη στο Digital Access key και το ασύρματο Android Auto στην οθόνη του οχήματος, χωρίς οι χρήστες να χρειάζεται να συνδέσουν το smartphone τους σε οποιοδήποτε καλώδιο ή πρίζα. Μεταξύ άλλων λειτουργιών, το αυτοκίνητο αναγνωρίζει αν ο οδηγός είναι ηλικίας 16 ή 18 ετών για να προσαρμόσει ανάλογα τη ταχύτητά σε 45 ή 90 km/h. Επιπλέον, με το Google Assistant του Android Auto, οι χρήστες μπορούν να κρατούν τα μάτια στο δρόμο και τα χέρια στο τιμόνι ενώ χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να παραμένουν συνδεδεμένοι, να λαμβάνουν εύκολα απαντήσεις, να διαχειρίζονται θέματα και να ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης», εξήγησε ο De Meo στη συνέντευξη Τύπου.

Advertisement

Με αυτή την έννοια και ως σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της εμπειρίας των χρηστών του Minimó, SEAT και Android Auto συνεργάστηκαν για να επιτρέψουν πλήρη, απρόσκοπτη και εύληπτη συνδεσιμότητα, με την οποία ο χρήστης μπορεί εύκολα να καλέσει τηλεφωνικούς αριθμούς, να διαβάσει και να απαντήσει μηνύματα κειμένου και να κάνει χρήση των υποστηριζόμενων εφαρμογών πλοήγησης, μέσων και επικοινωνίας από την οθόνη του οχήματος.

Με το Minimó, η SEAT στοχεύει στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των οχημάτων σε αστικές περιοχές. Η αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάζεται με τα δημοτικά συμβούλια για να αποκτήσει γνώσεις σχετικά με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Advertisement

Ως αποτέλεσμα αυτής της κοινής προσπάθειας, η SEAT θα εξετάσει τις δυνατότητες ενσωμάτωσης των προτάσεων των δημόσιων αρχών και των πολιτών στην ανάπτυξη του οχήματος προκειμένου να προσφέρει λύσεις spot-on με κοινό σκοπό την ενίσχυση της αστικής κινητικότητας.

Προκειμένου να προσαρμοστεί σε ένα πλαίσιο διαμορφωμένο από την αλλαγή και να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, η SEAT ανακοίνωσε τη δημιουργία, το 2019, του δικού της κέντρου λογισμικού, το οποίο αποσκοπεί στη συνέχιση της ενίσχυσης του επιτυχημένου δικτύου του Volkswagen Group IT’s Software Development Centers.

Αυτό το νέο κέντρο αριστείας θα απασχολεί περισσότερους από 100 ειδικούς και θα εργάζεται για την προώθηση δύο μεγάλων διαστάσεων στη SEAT και στον Όμιλο Volkswagen. Από τη μια πλευρά, θα επιδιώξει τη συνέχιση της ώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού των Group-wide IT-Solutions και την αύξηση της αποδοτικότητας της διαδικασίας ψηφιοποίησης. Από την άλλη, θα στοχεύσει στην ενίσχυση νέων επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται σε νέες έννοιες κινητικότητας, συνδεσιμότητας και ψηφιοποίησης αυτοκινήτων, με έμφαση στη SEAT.

Η εταιρεία αναζητάει το καλύτερο, σε εσωτερικό και εξωτερικό διαθέσιμο ταλέντο για να συμβάλει στη τοποθέτηση αυτού του κέντρου ως σημείου αναφοράς της state-of-the-art ψηφιοποίησης της Βαρκελώνης.

Το Metropolis: Lab Barcelona θα ενσωματωθεί στο νέο κέντρο και θα συνεχίσει να καινοτομεί για την εξεύρεση λύσεων καλύτερης κινητικότητας. Άλλες ανεξάρτητες εταιρείες της SEAT, όπως η XMOBA, θα δουλέψουν και σε αυτόν τον νέο χώρο, προκειμένου να επωφεληθούν από όλες τις συνέργειες. Ο Luca de Meo δήλωσε ότι «αυτό το νέο κέντρο, το οποίο θα βρίσκεται στη Βαρκελώνη, επιβεβαιώνει τη δέσμευση της εταιρείας να μεταμορφωθεί από κατασκευαστή αυτοκινήτων σε πάροχο υπηρεσιών κινητικότητας».

Στο πλαίσιο του 5G Barcelona project, το οποίο στοχεύει να προωθήσει τη πόλη της Βαρκελώνης ως μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τεχνολογία 5G, η SEAT και η Telefónica εφάρμοσαν πιλοτική δοκιμή του “5G Connected Car”.

Το “5G Connected Car” επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του οχήματος, της γύρω περιοχής και άλλων αυτοκινήτων και αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της συνεργατικής αυτόνομης οδήγησης. Το όχημα δοκιμάζεται τώρα στους δρόμους της Βαρκελώνης για τη συλλογή δεδομένων και την επεξεργασία του σχεδίου ανάπτυξης της ασφάλειας κατά την οδήγηση.

Ως η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη που προσφέρει μία εφαρμογή (το SEAT DriveApp), συμβατή με Android Auto, η SEAT πρόκειται να παρουσιάσει ένα Arona με Android Auto ανάμεσα στις αίθουσες 1 και 2 στο Mobile World Congress. Το Android Auto είναι ο απλούστερος τρόπος χρήσης του τηλεφώνου στο αυτοκίνητο. Είτε στην οθόνη του τηλεφώνου, είτε στην οθόνη του αυτοκινήτου, το Android Auto σχεδιάστηκε με γνώμονα την ασφάλεια και την ευκολία. Google και Android Auto είναι εμπορικά σήματα της Google LLC.