Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Seat Ibiza 1.4 TDI: Ο παλιός είναι αλλιώς…

Ελλάδα 2:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Seat Ibiza 1.4 TDI: Ο παλιός είναι αλλιώς…

ΑΓΟΡΑ

Seat Ibiza 1.4 TDI: Ο παλιός είναι αλλιώς…

ΑΓΟΡΑ

Το 45% των συνολικών πωλήσεων της Seat οφείλεται στο Ibiza. Εύλογα θα υποστήριζε κανείς πως ακόμη και με μια λιτή περιβολή το Ibiza θα τα πήγαινε καλά στις πωλήσεις. Από τις υπάρχουσες επιλογές, προτού έρθει το εντελώς νέο μοντέλο, η έκδοση diesel στα 1,4 λίτρα με ισχύ 75 ίππους μαγνητίζει με τιμή στα 13.100 ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Το ανανεωμένο Ibiza, δείγμα του νέου σχεδιαστικού ύφους της ισπανικής εταιρείας με τον κωδικό «Arrow Design» θέτει τις αιχμηρές γραμμές σε πρώτο πλάνο, και μαζί με τα απανταχού «νεύρα» περιμετρικά. Οι προβολείς φρεσκαρίστηκαν, ενσωματώνοντας τα φώτα πορείας τεχνολογίας LED, οι ζάντες αλουμινίου άλλαξαν, προστέθηκαν μερικά νέα χρώματα, ενώ μπήκε και ο όρος εξατομίκευση στο λεξιλόγιο του ισπανικού μοντέλου, προσφέροντας μερικές εκατοντάδες συνδυασμούς δυνατοτήτων διαμόρφωσης.

Εκεί που το βλέπεις «αθώο και άκακο» εξωτερικά, δεν πηγαίνει στο νου σου πόσο ζωηρό είναι στο δρόμο. Αιτία ο 3κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος 1400άρης κινητήρας με ισχύ 75 ίππους και ροπή 21,4 kgm σταθερά από τις 1.500 έως τις 2.500 rpm! Αυτός είναι ο βασικός λόγος που τον ερωτεύεσαι με το «καλημέρα». Αυτή η πλούσια ροπή που σπρώχνει με όρεξη το Ibiza και το ξεκολλά στην κίνηση των μεγαλουπόλεων, με ένα πολύ ευχάριστο τρόπο. Εκεί μάλιστα που το χρειάζεσαι.

Advertisement
Advertisement

Διανύει ένα «εξαιρετικό» 20-60 χλμ./ώρα με 2η σχέση στο κιβώτιο, όπως επίσης και ένα σύντομο 40-80 χλμ./ώρα, με 3η. Χαλάλι ο τραχύς κάπως άκομψος ήχος από τον συνδυασμό πετρελαίου και τριών κυλίνδρων. Μετά τις 3.200 rpm δεν χρειάζεται να επιμένεις, μια και η δύναμη μειώνεται ενώ η ένταση και η χροιά του θορύβου γίνεται ακόμη πιο έντονη, θα λέγαμε έως και ενοχλητική.

Στην κατανάλωση, τα πράγματα είναι πολύ θετικά. Λες και η ένδειξη έχει κολλήσει και δεν λέει να κατέβει! Τα 6,5 lt/100 km είναι η ανώτατη τιμή που είδαμε. Σε πιο «κανονικές» συνθήκες, βλέπεις μικρότερες τιμές, ενώ στον αυτοκινητόδρομο με λίγη προσοχή οι αριθμοί ξεκινούν από το 4…