Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Ελλάδα: Τι έρχεται μετά τη βόμβα απαγόρευσης των βενζίνης και diesel

Ελλάδα 20:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ελλάδα: Τι έρχεται μετά τη βόμβα απαγόρευσης των βενζίνης και diesel

ΑΓΟΡΑ

Ελλάδα: Τι έρχεται μετά τη βόμβα απαγόρευσης των βενζίνης και diesel

ΑΓΟΡΑ

Μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη περί απαγόρευσης πώλησης των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης, αλλάζουν τα δεδομένα της αγοράς. Τι θα ισχύει για όσους έχουν τέτοια αυτοκίνητα;

Advertisement
Advertisement

Πολλά ερωτήματα μας θέτουν καθημερινά δεκάδες αναγνώστες μας μετά τις προ 6μήνου οι ανακοινώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Οντας πολλοί από αυτούς υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτου η απόφαση της Κυβέρνησης για την απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2030, δημιούργησε ανασφάλεια αλλά και φόβο σε όσους είναι έτοιμοι να αλλάξουν το παλιό τους αυτοκίνητο.

Ο Πρωθυπουργός, έλαβε την αναμφίβολα  γενναία αυτή απόφαση να ανακοινώσει νωρίς την απαγόρευση από το 2030 -πέντε χρόνια νωρίτερα από το έτος ορόσημο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση- και την είσοδο στην αγορά μόνο ηλεκτρικών Ταξί και ηλεκτρικών οχημάτων ενοικίασης από το 2025, αποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένος να οδηγήσει την Ελλάδα στις καθαρές μορφές μετακίνησης. Αλλωστε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής της έχει βιώσει και η χώρα μας  με ιδιαίτερο δυναμισμό από την κακοποιημένη φύση. Επρεπε λοιπόν να παρθούν αποφάσεις, η οποίες σίγουρα θα ξεβολέψουν πολλούς…

Τι ακριβώς σημαίνει όμως «πλήρης απαγόρευση πώλησης οχημάτων με κινητήρες βενζίνης και diesel»;

Advertisement
Advertisement

Καταρχήν δε θα έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΙΠΤΩΣΗ, όσοι έσπευσαν ή θα πάνε σήμερα να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο, βενζίνης ή diesel, αφού η απόφαση αυτή αφορά ξεκάθαρα τα καινούργια αυτοκίνητα, που θα πωλούνται από το 2030 και μετά. Ομοίως και για τα ταξί – ενοικιαζόμενα, από το 2025.

Σε ότι αφορά την αξία μεταπώλησης, των οχημάτων βενζίνης και diesel, που θα πουληθούν σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ότι θα απαξιωθεί. Του εναντίον, αφού η προσφορά από καινούργια θα μηδενιστεί (το 2030), η αξία τους ως μεταχειρισμένα θα εκτοξευθεί, αφού η απαγόρευση ΔΕ ΘΑ ΑΦΟΡΑ τα αυτοκίνητα που έχουν ήδη ταξινομηθεί στη χώρα.

Αλλωστε κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα, όπου η αξία των καλών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχει αυξηθεί πάνω από 20%, λόγω της μεγάλης αναμονής καινούργιων αυτοκινήτων, με το γνώριμο πρόβλημα στις παραγωγές εξαιτίας αυξημένης ζήτησης και ημιαγωγών.

Advertisement

Έτσι λοιπόν, παράλληλα και με τα αναμενόμενα αντικίνητρα για τη χρήση παλαιών οχημάτων, προβλέπεται ΡΑΓΔΑΙΑ αύξηση στις πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων βενζίνης και diesel για τα επόμενα εννέα χρόνια και μέχρι και την πλήρη απαγόρευση πώλησης τους, ως καινούργια…

Απλοί κανόνες εμπορίου είναι. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο…


Τάκης Τρακουσέλλης

Advertisement

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιοι κατασκευαστές λένε «όχι» στην κατάργηση των θερμικών μοτέρ το 2040;
Βόμβα! Απαγόρευση πώλησης ΙΧ βενζίνης και diesel και στην Ελλάδα!
Κλιματική αλλαγή: Ιδού το δράμα της Ελλάδας…