Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Σύστημα ενεργητικής αεροδυναμικής και σε σκούτερ

Ελλάδα 21:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σύστημα ενεργητικής αεροδυναμικής και σε σκούτερ

NEWSMOTO

Σύστημα ενεργητικής αεροδυναμικής και σε σκούτερ

NEWSMOTO

Η γνωστή εταιρεία κατασκευής μοτοποδηλάτων Piaggio πατεντάρει ένα πρωτοποριακό ενεργό αεροδυναμικό σύστημα που βελτιώνει το κράτημα στο δρόμο.

Advertisement
Advertisement

 

Τα αεροδυναμικά βοηθήματα παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην σχεδίαση των μοτοσικλετών, εξ ου και η τάση πολλών κατασκευαστών να τα τοποθετούν  σε υψηλών επιδόσεων μοντέλα τους, κυρίως αυτά που συμμετέχουν στους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP. Η ιταλική Piaggio, που έχει στην κατοχή της τις εταιρείες Aprilia και Moto Guzzi έρχεται τώρα να παρουσιάσει ένα διαφορετικής φιλοσοφίας σύστημα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μοντέλα παραγωγής.

Advertisement
Advertisement

Τα πατενταρισμένα σκίτσα της εταιρείας μας δείχνουν το τρίτροχο σκούτερ MP3, στο οποίο έχουν εγκατασταθεί κινούμενα φτεράκια (winglets) στο εμπρός φέρινγκ. Κάθε ένα από αυτά κινούνται ανεξάρτητα πάνω/κάτω, ανάλογα με τις εντολές που θα λάβουν από την  κεντρική υπολογιστική μονάδα ECU, η οποία καταγράφει δεδομένα όπως την ταχύτητα και την κλίση στην στροφή. Με τον τρόπο αυτό η μοτοσικλέτα βοηθάει τον αναβάτη κατά την διάρκεια των στροφών, τόσο στις κλίσεις, όσο και στην γρηγορότερη επαναφορά της σε κάθετη θέση στην έξοδο της στροφής. Κάτι αντίστοιχο διαθέτει και η Aprilia RSV4, με αεροδυναμικά βοηθήματα στο φέρινγκ. Το σχήμα και η κλίση τους, εκμεταλλεύεται το υψηλότερο κάθετο φορτίο του αέρα που περνά από τους αγωγούς και επιτρέπει στα βοηθήματα να αυξάνουν τη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες και σε συνθήκες απαιτητικού φρεναρίσματος.